Patrimoni

Detecten intents d’espoli al jaciment d’Ullastret

S’han trobat una trentena de forats característics d’una temptativa d’espoli amb detector de metalls

El fet que siguin dins dels paràmetres del conjunt arqueològic ho fa encara més greu

No és la primera vegada que s’ha intentat espoliar el conjunt arqueològic d’Ullastret. Cada any se’n detecten intents i fins i tot s’ha atrapat gent en plena tasca il·legal i delictiva. Però sí que és la primera vegada que s’han trobat al jaciment on se situa aquesta seu del Museu Arqueològic de Catalunya que s’hagi fet dins del perímetre de la ciutat ibèrica d’Ullastret, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Com s’ha denunciat per xarxes socials i al web de la institució patrimonial, va ser el mes d’agost passat que el seu personal va detectar, en un dels controls periòdics que es realitzen al jaciment de l’illa d’en Reixac (un sector no visitable), l’existència d’una trentena de forats característics d’una temptativa d’espoli amb detector de metalls.

Aquests fets són molt greus, perquè, com explica el responsable del MAC d’Ullastret, Gabriel de Prado, van afectar nivells arqueològics d’aquest assentament que està declarat BCIN i que pertany a la Generalitat de Catalunya, i per això han estat posats en coneixement del Agents Rurals i s’han denunciat als Mossos d’Esquadra. Com detalla De Prado, “en els últims anys hem enxampat gent amb el detector, però aquesta vegada hem vist els danys i no qui ho fa fet”. Explica que normalment els espoliadors buscaven material arqueològic al límit del perímetre del jaciment, però mai com ara a l’interior del conjunt arqueològic: “Qui hagi estat ho ha fet de manera molt curosa, amb tota la intenció: ha actuat en una zona amagada per la vegetació i de difícil vigilància i tots els forats que hem trobat s’han fet en zones cobertes pels arbres. També s’ha pres les molèsties de tornar a tapar els trenta forats (d’entre 4 a 30 cm de profunditat) i en alguns casos fins i tot la brossa i la ferralla”. El dubte que tenen ara és no saber si han trobat objectes de valor, perquè ha afectat nivells de gran valor històric i arqueològic, com subratlla.

Segons la llei vigent, si s’atrapa una persona en plena tasca i amb material espoliat per valor de 400 euros, aquesta podria ser jutjada per la via penal. Des del MAC s’està treballant per millorar les mesures de seguretat ampliant el circuit de càmeres de seguretat exterior per detectar i evitar actuacions arqueològiques no autoritzades que poden provocar danys irreparables.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.