Salut

El risc de rebrot cau onze punts a la regió

La majoria d’indicadors continuen baixant a la majoria de comarques

La Garrotxa –que registra les millors dades– i la Cerdanya són les úniques comarques gironines que no tenen un risc alt

Olot és una de les poblacions gironines amb el risc més baix
Hi ha municipis on el risc és zero, com Tossa, Sant Gregori o Begur

El descens en la majoria d’indicadors indica que la cinquena onada va a la baixa a la regió sanitària de Girona, mentre que la vacunació continua estancada en comparació amb els primers mesos. Així, el risc de rebrot ha baixat onze punts i se situa en 133 –per sota dels 221 de la setmana del 21 al 27 d’agost–, acostant-se a la barrera dels 100 punts. Unes dades que no es tenien des de finals de maig. De fet, des del punt de vista comarcal ja hi ha dues comarques que estan per sota dels 100 punts: la Garrotxa (68 punts) i la Cerdanya (56). També per sota de la mitjana de la regió sanitària hi ha l’Alt i el Baix Empordà, amb un risc de rebrot de 121 i 123, respectivament, segons el portal de Salut Dades Covid. Per contra, superen la mitjana de la regió totes les altres, especialment el Ripollès, que s’enfila fins als 316 punts de risc de rebrot, i la velocitat de propagació també és més alta (2,36). Per sota del Ripollès, però en menor mesura, hi ha el Gironès, on el risc de rebrot és de 182; el Pla de l’Estany, amb 171, i la Selva, amb 144. En general, al conjunt de la regió sanitària l’RT ha baixat dues centèsimes, a 0,72, per sota del 0,82 de l’interval anterior, tot i que hi ha comarques, com ara l’Alt Empordà, on fins i tot és més baix, amb 0,62.

Municipis

Des del punt de vista municipal i pel que fa a les poblacions amb un nombre més elevat d’habitants, destaca el cas d’Olot, on el risc de rebrot és de 78 –el més baix, darrere de Puigcerdà, amb 34– i contrasta amb mesos anteriors, en què la capital de la Garrotxa registrava dades més altes que la resta de municipis. També hi ha un risc de rebrot baix a Blanes, 53 punts, molt més baix que la seva veïna Lloret de Mar, on el risc arriba als 276 punts. A la capital gironina, Girona, el risc de rebrot tot just està per sota dels 200 punts, amb 191, mentre que a Salt és cent punts superior (297 punts). També són altes les dades a Ripoll (412 punts), Torroella de Montgrí (460 punts), Palafrugell (276 punts) i Banyoles (237 punts), i ja per sota de la mitjana, hi ha Sant Feliu de Guíxols (124 punts), Figueres (119 punts) i Vilafant (110 punts).

Així mateix, hi ha diverses poblacions gironines on, segons les últimes dades, el risc de rebrot és zero. És el cas, per exemple, de Tossa de Mar, Besalú, Sant Gregori, el Port de la Selva, Cadaqués, Santa Pau, Mieres o Begur. De fet, els municipis en color verd (risc baix) són majoria, tot i que concentren menys habitants.

Ingressos

Pel que fa als casos confirmats per PCR i TA acumulats a la regió sanitària, són 98.151 –89 més que en l’anterior balanç– i 102.282 si es tenen en compte totes les proves. Des de l’inici de la pandèmia han mort per Covid 2.243 persones a la regió sanitària de Girona –dues més que en el darrer balanç–. La incidència a set dies és de 71 i el 4,84% de les proves que es fan surten positives.

Pel que fa a la situació als centres hospitalaris de la regió sanitària de Girona, actualment hi ha 108 pacients ingressats –un més que en l’anterior balanç–, i d’aquests, n’hi ha 26 que són a les UCI. Són xifres d’ingressos similars a les de mitjans de juliol, quan es va començar a disparar la cinquena onada.

LES XIFRES

108
persones
estan ingressades als centres hospitalaris gironins, 26 de les quals a les UCI.
133
punts
de risc de rebrot és la mitjana a la regió sanitària de Girona, encara en la franja alta de risc.
588.873
gironins
tenen la pauta complerta de vacunació. Salut crida 170.000 persones més a vacunar-se.

La vacunació continua estancada

Actualment, a la regió sanitària de Girona hi ha 588.873 persones que tenen la pauta completa de vacunació i 619.096 que tenen la primera dosi. Són xifres que Salut vol augmentar i per això fa uns dies va fer una crida als ciutadans a vacunar-se, recordant que en diferents espais s’hi pot accedir sense cita prèvia. Un exemple és aquest dissabte, al Palau Firal de Girona, on de nou del matí a una del migdia hi ha la possibilitat de vacunar-se sense cita.

En comparació amb els primers dies de vacunació, que es formaven llargues cues, ahir, per exemple, al Palau Firal de Girona l’ocupació de cites programades era del 30%. Salut calculava a finals de la setmana passada que 170.000 residents a la regió sanitària de Girona estaven pendents de vacunar-se i que la majoria eren persones d’entre 20 i 49 anys. Una xifra que suposa el 24% de la població de més de 12 anys. També feia una crida als joves de 12 a 19 anys a vacunar-se abans de l’inici del curs escolar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.