Societat

El toc de queda decau a tot Catalunya a partir de divendres

La mesura s’aplicava encara a 19 municipis amb una incidència superior als 250 casos per cada 100.000 habitants

El Procicat manté la resta de restriccions per la Covid-19, com el tancament de totes les activitats a les 00.30h, la limitació a 10 persones de les reunions socials i el 70% d’aforament en actes religiosos

El govern de la Generalitat ha aprovat en el marc del Procicat la pròrroga de les mesures per contenir la propagació de la Covid-19 a Catalunya amb l’excepció del toc de queda, que ja no s’aplicarà a cap municipi.

Des de la setmana passada el confinament nocturn ja només estava vigent a les poblacions de més de 5.000 habitants amb una incidència de la Covid-19  superior als 250 casos per 100.000 habitants a set dies. En concret, als termes d’Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí, els únics que superaven el llindar d’incidència establert pel Procicat.

Les mesures que la Generalitat sí que vol prorrogar són l’horari de tancament a dos quarts d'una de la matinada de totes les activitats; la  limitació a un màxim de 10 persones –llevat que es tracti de convivents-  de les reunions familiars i socials, tant en l’àmbit públic com en el privat, i el màxim del 70% en l’aforament dels actes civils o religiosos, inclosos casaments, culte i cerimònies fúnebres.

Aquestes restriccions es prorrogaran un cop les hagi ratificat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i tindran una vigència d’almenys set dies. El govern traslladarà la sol·licitud demà perquè puguin entrar en vigor el proper divendres, 27 d’agost.


Clatellada judicial als canvis de criteri pel toc de queda
El govern volia mantenir la mesura a 148 municipis rebaixant el criteri de 250 a 125 casos per cada 100.000 habitants en set dies, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar dijous passat aquesta pretensió en considerar que aquesta vegada la restricció del dret a la mobilitat no es proposava “per motius sanitaris sinó de seguretat o d’ordre públic”. De fet, la mesura havia estat avalada per molts municipis perquè era una manera de controlar, especialment a moltes ciutats de la costa, els botellots nocturns.

Ahir dilluns el TSJC va tombar una segona proposta del govern per ampliar el toc de queda a 62 municipis de més de 20.000 habitants amb el criteri de la incidència superior als 125 casos, malgrat que algunes d’aquestes poblacions ja estaven per sota d’aquest llindar. De fet, la resolució del tribunal es refereix directament a aquesta incoherència i argumenta que el fet que el govern no hagi presentat les dades actualitzades i que una part dels municipis per als quals demana les restriccions estiguin ja per sota dels 125 casos fa que el toc de queda resulti “encara més innecessari i desproporcionat”.

El tribunal conclou que el control de les interaccions socials “no és cap criteri sanitari estrictament considerat” ni “una mesura que hagi de ser autoritzada per jutjats ni tribunals”. “Per aconseguir la finalitat de fer respectar les mesures de distància social i ús de la mascareta, l’administració disposa de mesures igualment efectives i menys lesives per als drets fonamentals i llibertats públiques”, afegeix.