Societat

Obren el cap de Creus després d’un cap de setmana tancat per l’alt risc d’incendi

Els Agents Rurals han reobert els accessos al cap de Creus després d’estar tancats aquest cap de setmana per l’alt risc d’incendi. El cos ha decidit passar del nivell 3 al nivell 2 del Pla Alfa a les 12 del migdia davant la millora de la situació meteorològica.

Durant les hores en què s’han tancat els accessos al Parc Natural, alguns hi han accedit per picaresca o desconeixement. Concretament, entre dissabte i diumenge han advertit desenes de persones -algunes d’elles reiteradament-, que volien accedir a cales o fer ruta i han denunciat dos motoristes de trail bascos i un cotxe.

Els Agents Rurals no descarten que en els pròxims dies calgui tornar a tancar el cap de Creus i fan una crida a la responsabilitat de la ciutadania.

Miquel Àngel Orta, cap de l’Àrea Bàsica del Gironès dels Agents Rurals, ha explicat que és gairebé impossible limitar l’accés al cap de Creus perquè té 10.000 hectàrees i hi ha molts camins i corriols.

Tot i que la majoria de persones que hi volien accedir aquest cap de setmana han girat cua, alguns han hagut de ser advertits més d’una vegada i fins i tot hi han tornat a entrar per una altra banda.

Amb tot, només han denunciat dos motoristes bascos que dissabte feien ruta per la zona i un vehicle que aquest diumenge al matí s’ha saltat la restricció d’accés i ha travessat un camp.

Davant d’això, Orta ha reiterat la necessitat que es respectin les restriccions, ja que “el 90% dels incendis són provocats per negligències o imprudències dels humans”.

De fet, el cap de l’Àrea Bàsica del Gironès dels Agents Rurals no descarta que en els pròxims dies es torni a activar el nivell 3 del pla Alfa perquè fa 90 dies que no plou prou a la zona i la tramuntana hi bufa amb freqüència.

Una de les persones que aquest diumenge ha hagut de girar cua en arribar a un dels punts d’accés al cap de Creus és Luis Laina, un excursionista de Santander, que volia fer una ruta d’unes dues hores per arribar a una preciosa cala que li han recomanat.

Laina ha canviat de plans amb resignació, però ha explicat que entén perfectament les restriccions. “Prou mal ha fet al costat del monestir de Sant Pere de Rodes”, ha lamentat tot detallant que fa uns dies hi va anar i la zona cremada li va provocar una gran tristesa. “És depriment”, ha resumit.

El regidor de seguretat del Port de la Selva, Roger Pinart, ha detallat que, tot i que s’ha notat que l’afluència de gent ha disminuït per les restriccions, també han detectat desconeixement i picaresca perquè alguns que coneixen la zona hi han accedit per camins alternatius.

Davant d’això, Pinart ha dit que “la gent ha d’entendre que quan s’apliquen mesures d’aquest tipus no és per molestar”. Ha recordat que “qualsevol acte negligent pot generar un incendi” i que, a banda del mal que pot suposar per al cap de Creus, també posa en risc les persones que hi accedeixen perquè “ningú sap que hi són” i no se’ls té en compte en cas que s’hagi d’evacuar la zona en cas d’incendi.

En l’operatiu per tancar el Parc Natural fins aquest diumenge al migdia hi han treballat una quinzena d’efectius dels Agents Rurals, que han recorregut la zona amb un helicòpter, una embarcació i diverses patrulles.

També hi ha col·laborat agents dels ADF, del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals), dels Mossos d’Esquadra, de la policia local de Roses, Port de la Selva i Cadaqués i dels Bombers de la Generalitat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.