FiraTàrrega commemora el 40 aniversari amb un audiovisual de la història del certamen i d’homenatge a la ciutadania
FiraTàrrega commemora aquest 2021 el 40 aniversari amb una peça audiovisual realitzada expressament per a l’ocasió per Calidos. 40 anys vivint la Fira es projectarà a la plaça Major de Tàrrega tots els dies de la Fira -del 9 al 12 de setembre- a partir de les 9 del vespre.
Es tracta d’un recorregut atemporal pels 40 anys d’història de FiraTàrrega, que trenca la lògica de la cronologia i fa un homenatge a la ciutadania, la “veritable protagonista de l’esdeveniment des dels seus orígens”, destaquen els organitzadors del certamen.
I és que la Fira va néixer el 1981 com una gran celebració comunitària i una benvinguda a la democràcia amb la recuperació del carrer com a espai per a la cultura i la convivència ciutadana.
Han passat 40 anys i FiraTàrrega és un referent per a les arts de carrer i el mercat internacional d’arts escèniques més significatiu de la geografia peninsular.
L’espai públic és el seu tret principal d’identitat, on les arts escèniques desenvolupen la imaginació i l’esperit crític i s’impliquen amb la ciutadania, amb la memòria, amb la diversitat, amb el territori, destaquen.
És des d’aquesta contribució a la construcció d’un imaginari compartit que el programa de mà del 2021 inclou un suplement dels 40 anys: 40 vegades Tàrrega.
8 pàgines que volen ser una mirada curiosa i asíncrona a 8 moments especials de la història de la Fira, comentats per persones que poden ajudar a llegir més enllà dels records i a veure-hi més enllà de les imatges amb signatures d’aquí i d’allà, targarines i d’altres contrades, professionals que han format part de l’equip de la Fira, agents socials i culturals de diverses procedències, ciutadans i ciutadanes, expliquen.
El dia 9 de setembre a les 19:30h, la plaça dels Comediants acollirà també un acte institucional per commemorar l’efemèride que, “sens dubte, ha marcat la història de la capital de l’Urgell”, destaquen.
Història de FiraTàrrega
La Fira del Teatre Trifulques i Xim-Xim al Carrer va ser el primer nom de l’esdeveniment i va néixer gràcies a la iniciativa de l’aleshores alcalde de Tàrrega, Eugeni Nadal, i fruit d’una confluència d’idees: convertir la Festa Major de la ciutat en una gran festa; animar la gent a participar i implicar-s’hi i posar l’urbanisme de la ciutat al servei d’un projecte cultural, en aquest cas el teatre.
Per tirar endavant aquest projecte, Nadal va comptar, des del primer moment, amb la complicitat de Xavier Fàbregas, cap del Servei de Cinematografia i Teatre de la Generalitat i de Joan Font, director de Comediants.
La festa popular que va ser en els seus inicis la Fira de Teatre evoluciona i es professionalitza progressivament fins a esdevenir un fenomen sociocultural amb particularitats úniques.
Amb els anys, la ciutat és reconeguda arreu per la seva cita teatral i el model pioner de la Fira és adaptat i importat en diverses ciutats de l’estat espanyol.
Tres elements són els que marquen la personalitat de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega: el caràcter festiu i popular, el concepte de mostra d’espectacles on diferents companyies presenten les seves propostes escèniques i el concepte de fira, és a dir, de mercat on els agents de les arts escèniques poden comprar i vendre els espectacles que es programaran durant la propera temporada en els principals teatres i festivals.
Amb els anys, cada un d’aquests aspectes té un predomini diferent i marca diverses etapes en l’evolució de la Fira de Teatre. “Sigui com sigui, aquest esperit ha perdurat i avui és plenament vigent, més encara després d’aquesta llarga pandèmia que ens ha mantingut distanciats i aïllats”, remarquen des de l’organització.