Economia

La producció d’oli de l’Empordà podria ser inferior a altres anys

Els arbres han tingut bona floració però el quallat de la fruita no ha anat prou bé

Esperen que en els pròxims dies plogui per poder salvar l’anyada

La DOP Oli de l’Empordà està formada per 302 productors

La producció d’oli de la denominació d’origen protegida (DOP) Oli de l’Empordà podria ser més baixa que altres anys. I el motiu és que malgrat que els arbres van tenir una bona floració, i per tant els productors esperaven una bona collita, al final “el quallat de la fruita no ha anat prou bé”. Per acabar-ho d’assegurar, el sector ara ha d’esperar que s’acabi l’estiu “perquè amb la sequera normalment els mesos de juliol i agost, si l’olivera té massa olives, les deixa caure i de moment això encara no ho han fet”. “Estem esperant si plou o no per veure si salvem l’anyada”, va dir divendres el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simó Casanovas. I pel que fa a la qualitat, encara és massa aviat per saber-ho perquè “es defineix al final del cicle vegetatiu”. Esperen, però, que “sigui bona” perquè, asseguren, “cada any ho aconseguim”. “O si no se seleccionarà, perquè el que posem a la venda sigui d’una qualitat excel·lent”, va dir el president la denominació d’origen protegida.

La collita de la DOP Oli de l’Empordà se sol situar al voltant dels 500.000 quilos. La de l’any passat va ser una “collita normal” però “inferior a la 2019/2020, que havia sigut entre un 10 i un 15% superior. Segons Casanovas, l’oli obtingut en la darrera collita, que és la que ara hi ha a les botigues i als restaurants, és “d’una qualitat excepcional”.

L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats endèmiques argudell, corivell, llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietat principal l’argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

Són olis verds que en boca presenten un sabor amarg i picant de tipus mitjà, amb aromes que recorden l’herba acabada de tallar, la carxofa, les nous verdes, el fonoll i les ametlles.

Actualment la denominació d’origen protegida Oli de l’Empordà està formada per un total de 302 productors d’olives. La zona de producció comprèn terrenys situats principalment als municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà. També en formen part alguns municipis de la comarca del Gironès, com és el cas de Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens, i també de la del Pla de l’Estany, amb productors de Crespià, Esponellà i Vilademuls.

LA XIFRA

500.000
quilos
d’olives és la producció normal de la denominació d’origen protegida Oli de l’Empordà.

LA FRASE

El 2020/2021 vam tenir una collita normal i d’una qualitat excepcional”
Simó Casanovas
PRESIDENT DE LA DOP OLI DE L’EMPORDÀ

Catalogar les oliveres mil·lenàries

El sector reclama una acceleració en el desplegament de la llei de protecció de les oliveres monumentals, aprovada l’any passat, a partir de la qual s’elabora un catàleg dels exemplars mil·lenaris i centenaris, i es preveuen ajuts per a la seva conservació. “Hem de defensar les oliveres mil·lenàries, i per fer-ho cal un inventari”, va dir divendres el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós en la presentació de la campanya Tasta l’oli de l’Empordà, que es va fer a Palau-saverdera, aprofitant que en la presentació també hi era Jordi Camps, diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona. Camps va acceptar traslladar la proposta “a l’àrea competent”. Va anunciar, a més, que la Diputació està estudiant la idea de crear, amb el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, unes rutes de l’oli, semblants a les que hi ha muntades amb les del vi. “Es tractaria de fer una línia per poder donar a conèixer la nostra història a partir de l’oli, i que no quedi només amb la del vi”, va comentar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.