La pluja s’imposa al foc
La millora de les condicions climàtiques, amb una lleugera precipitació, ajuda a controlar les flames en l’incendi de la Baixa Segarra
El foc ha acabat calcinant 1.700 hectàrees de terreny
No hi ha pitjor enemic per als bombers que el vent i la baixa humitat, i no hi ha millor aliada que la pluja. L’aigua caiguda del cel va acudir ahir al matí a donar un cop de mà definitiu als equips d’extinció que des de dissabte a un quart de quatre de la tarda treballaven en un foc de molta violència a la subcomarca de la Baixa Segarra. Si diumenge a la nit l’incendi va confirmar els pitjors pronòstics i va saltar cap a Sant Martí de Tous, al matí la situació va millorar, i amb l’arribada de la pluja, l’augment de la humitat i l’estratègia desplegada pels bombers, el foc va poder ser dominat després de cremar 1.700 hectàrees forestals.
“El foc es pot donar per estabilitzat”, va dir ahir a primera hora de la tarda Joan Delort, que, tot i la bona notícia, va advertir que “encara caldrà treballar dies per donar-lo per extingit”. La nova situació va permetre als veïns de Santa Coloma de Queralt, Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles sortir de l’ensurt i començar a recobrar la llibertat de moviments. Es van aixecar els confinaments decretats la nit anterior, quan les flames amenaçaven els veïns de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i la urbanització de Ca n’Aubareda. Els habitants dels dos municipis van rebre l’ordre de confinar-se a casa, mentre que la urbanització va haver de ser desallotjada pel risc de la proximitat entre el bosc i les cases.
Es va poder sortir de casa i moure’s pel territori, però el paisatge de la Baixa Segarra és ara un continu de terra cremada al llarg de 13 quilòmetres, que és la distància que van recórrer les flames, amb una cicatriu de terra calcinada allargassada i estreta, la major part de la qual al territori de Bellprat, que va ser el més afectat de tots. Els bombers van alertar les persones que es moguin pel territori que evitin anar a la zona calcinada, on encara hi ha unitats de bombers controlant possibles revifalles. A més, per avui es preveu que les condicions de risc d’incendi siguin més elevades que ahir, fet que obliga a extremar encara més les precaucions per evitar revifades de les flames.
En les tasques d’extinció, ahir encara hi havia treballant 95 dotacions, amb 280 efectius, amb el suport aeri de quatre avions de vigilància i atac i dos helicòpters. Els voluntaris de les ADF i els militars de l’exèrcit espanyol també continuaven actius a la Baixa Segarra.
Pel que fa a les causes de l’incendi, encara no se n’ha pogut determinar l’origen, si bé només hi ha la possibilitat d’una burilla llançada des d’un cotxe o d’una guspira d’un vehicle. El fet que el foc comencés en uns camps al costat d’una carretera dona peu a considerar aquestes dues hipòtesis de treball.
LES XIFRES
Clam per una millor gestió forestal
Cada any, un foc. I després de cada foc, el mateix debat sobre la deficient gestió que es fa del bosc i la relació que això té amb els incendis forestals. Als alcaldes de municipis de la Conca de Barberà els va faltar temps ahir per atribuir el foc de la Baixa Segarra a aquesta mancança i van demanar més incentius per poder mantenir els boscos més nets per minimitzar el risc. El dèficit de la gestió forestal el va denunciar també ahir el Consorci Forestal en un comunicat en què assegura que el 80% de la superfície de boscos que té Catalunya està abandonada i que aquesta falta de gestió pot desencadenar uns incendis “catastròfics”. Segons l’entitat, que aplega propietaris, agrupacions forestals i silvicultors del país, aquest abandonament del territori és el millor aliat dels incendis forestals per “l’acumulació de combustible” als boscos. Els propietaris consideren prioritari que aquesta tardor es retiri dels boscos la fusta que ha quedat cremada perquè així s’afavorirà la regeneració dels ecosistemes.