Política

JxCat dubta que calgui donar 2 anys de marge a la taula de diàleg davant “l’enduriment de posicions” del govern espanyol

Artadi critica “les actituds superbes i arrogants” de l’executiu de Pedro Sánchez

La portaveu de Junts denuncia la crida a declarar a la Mesa del Parlament per part del TSJC

La vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha plantejat que potser no caldrà donar dos anys de marge per veure si la taula de diàleg entre els governs espanyol i català funciona davant “l’enduriment de posicions” que veu en el govern espanyol.

En roda de premsa, Artadi ha criticat “les actituds de supèrbia i arrogància” de l’executiu espanyol i ha afegit que aquest camí “sembla que no va en la direcció de voler resoldre el conflicte polític”. En aquest sentit, ha criticat que la ministra Isabel Rodríguez confiés que l’independentisme ha après “la lliçó” i ha dit que “casualment és l’Estat qui rep lliçons de democràcia per part d’Europa de manera continuada”.

Durant la seva intervenció, Artadi ha recordat que en un any i mig només s’ha fet una reunió –que ha qualificat de “reportatge fotogràfic”– i ha dit que potser no caldrà exhaurir el termini màxim de dos anys que l’independentisme es va plantejar per veure si hi ha “voluntat de resoldre i no simplement de fer veure que el conflicte no existeix”.

En aquest sentit, Artadi, ha denunciat la “repressió” contra els exmembres de la Mesa del Parlament als quals el TSJC ha citat a declarar per haver permès debatre sobre monarquia i l’autodeterminació al ple. L’expresident del Parlament i actual conseller de Treball, Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa Adriana Delgado, Eusebi Campdepadrós i Josep Costa seran interrogats el 15 de setembre. En roda de premsa, Artadi ha assegurat que és “una evidència més que la repressió no s’atura”. “La reconciliació, el ’girar full’, la nova etapa o el nom que li vulgui posar el govern de socialistes i Podem no mostren cap aturar a la repressió”, ha carregat.

En relació amb la conferència de presidents prevista per aquest 30 de juliol, Artadi ha dit que la decisió del president Pere Aragonès de no assistir-hi és “encertada”. “Per anar-hi a fer fotos crec que no cal”, ha afegit Artadi, que ha remarcat que amb Quim Torra com a president es va apostar per anar-hi pel context extraordinari de la pandèmia.

D’altra banda, en ser preguntada per la suposada reforma del finançament que el govern espanyol podria plantejar a la reunió de la Comissió Bilateral del 2 d’agost, Artadi s’ha mostrat escèptica dels resultats. Ha assegurat que és “el dia de la marmota” perquè “fa gairebé deu anys que està pendent” i ha rebutjat fer-ne valoracions perquè, segons ha dit, “de moment no hi ha ni avenços ni una proposta concreta sobre la taula”.

Tribunal de Comptes

Artadi també s’ha referit al mecanisme ideat pel Govern per avalar els exalts càrrecs a qui el Tribunal de Comptes reclama fiances de 5,4 milions d’euros i ha volgut remarcar la “determinació” del conseller d’Economia, Jaume Giró, per donar-los cobertura a través de l’aval de l’ICF.

Artadi ha confiat que hi haurà “bones notícies” per part del Consell de Garanties Estatutàries –que ha d’emetre dictamen sobre el decret llei previsiblement aquesta setmana”– i que s’avalarà el mecanisme. Tot i això, ha assegurat que s’està treballant en “diferents alternatives de diferents naturaleses” per si es tombés.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.