La superfície cremada ja multiplica per 20 la del 2020
Els focs forestals d’enguany ja han calcinat més de 860 hectàrees, una extensió que no deixa de créixer
El nombre d’incendis aquest any ha més que duplica el total registrat l’any passat
Els experts alertaven ja a principis d’estiu que aquest seria un any complicat pels focs forestals. Després d’un hivern llarg i sec i d’una primavera càlida i poc plujosa, els boscos estaven en risc. Les previsions s’han complert. Al llarg d’aquest any i fins diumenge passat, s’han registrat 375 incendis forestals, una xifra que més que duplica el nombre d’incendis registrats durant tot l’any passat, que va ser de 150, segons les dades facilitades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Pel que fa a hectàrees forestals cremades, se’n compten més de 862, de les quals 242 són de superfície arbrada i 620, de superfície de matoll, herbàcia o de pastura. En el conjunt del 2020 es van cremar a Catalunya un total de 44,75 hectàrees, de les quals 13,57 eren arbrades i 31,18, no arbrades. Cal dir, però, que el 2020 va ser un any que va batre rècords pel que fa al baix nombre de focs forestals i superfície calcinada.
Extremar precaucions
En vista de l’alt nivell de perill d’incendi forestal per les condicions meteorològiques, en els darrers dies les autoritats han recomanat a la població extremar les precaucions en el medi natural, i evitar al màxim les sortides en aquests espais. Aquest cap de setmana hi haurà tancats els accessos als massissos de Cadiretes, les Gavarres, Montserrat i la Baronia de Rialb, el Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i el Montgrí. A més, la Diputació de Barcelona informava ahir que hi ha una vigilància especial al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on s’han tancat totes les zones d’aparcament i les àrees de lleure.
La precaució és més necessària que mai, perquè el 42% dels incendis forestals de les últimes setmanes han estat fruit d’una negligència, com el del cap de Creus, que es va donar per extingit dilluns al vespre i que va ser originat per una burilla. En aquest sentit, en l’última dècada han cremat 12.000 hectàrees per aquesta mateixa causa a Catalunya. L’any passat els incendis intencionats o fruit de negligències van suposar un 54% del total.
Barcelona activa l’alerta
L’Ajuntament de Barcelona va activar ahir durant unes hores el pla d’actuació municipal per risc d’incendis forestals davant l’activació per part de la Generalitat del nivell 3 del pla alfa a la comarca del Barcelonès i altres punts del país. Ahir va ser la jornada amb més risc d’incendi forestal a la ciutat aquest any. Per aquest motiu, els vuit parcs de bombers de Barcelona es mantenen en alerta per l’alta possibilitat que es pugui produir un incendi en massa forestal i s’han ampliat els recursos destinats al parc de Collserola.
El consistori barceloní demana màxima precaució i col·laboració a la ciutadania i recorda que des del 15 març passat està prohibit fer treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. La campanya forestal dels Bombers de Barcelona es va iniciar a principis del mes de juny i estarà activa fins a mitjan setembre. Els equips estan desplegats per les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc de Collserola que pertanyen a la ciutat de Barcelona i que estan repartides entre els districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.