Llei homòfoba a referèndum
Orbán anuncia una consulta sobre la llei que prohibeix parlar del col·lectiu LGTBI a l’escola i els mitjans
El primer ministre hongarès carrega contra la Unió Europea per l’oposició a la norma
El govern hongarès va anunciar ahir que convocarà un referèndum sobre la recentment aprovada llei que vincula l’homosexualitat amb la pederàstia per “defensar” els menors d’edat del que considera un intent de la Unió Europea de divulgar idees sobre canvi de sexe o sexualitat a les escoles.
“En les últimes setmanes Brussel·les ha atacat Hongria per la llei en defensa dels menors d’edat”, va dir el primer ministre, l’ultranacionalista Viktor Orbán, en anunciar a la xarxa social Facebook la celebració de la consulta, de la qual no va aclarir la data ni si el seu resultat influirà en la llei, que ja està aprovada.
Orbán va demanar als hongaresos que responguin “no” a les cinc preguntes de la consulta, que van des de si s’han de permetre xerrades d’orientació sexual fins a la conveniència que es promoguin teràpies de canvi de sexe entre menors. “Les lleis hongareses prohibeixen la propaganda sexual a les guarderies, les escoles, la televisió i en la publicitat. Brussel·les ara demana la modificació de les lleis d’ensenyament i de protecció de menors”, va dir el primer ministre en aquest missatge.
“Es queixen que a Hongria no és possible el que a Europa Occidental ja és permanent, on els activistes LGTB+ entren a les guarderies i escoles; ells duen a terme l’ensenyament sobre sexualitat. Volen que a Hongria sigui igual”, va insistir.
El primer ministre va avançar que una de les preguntes serà: “Està a favor que als centres d’educació pública es facin xerrades sobre orientacions sexuals sense el consentiment dels pares?” Les altres preguntes es refereixen a si els hongaresos estan d’acord que es puguin promoure teràpies de canvi de sexe a menors, o fer possible que tinguin accés a aquests tractaments.
Preguntes
També es consultarà si els hongaresos estan a favor o no que es puguin presentar, sense limitacions, continguts als mitjans de comunicació que puguin influir en el desenvolupament sexual dels menors. “Està a favor de l’exhibició de continguts mediàtics sobre el canvi de sexe?”, diu la cinquena pregunta del referèndum.
Orbán no va aclarir si el resultat del referèndum podria suposar una esmena a la llei, aprovada el juny passat amb la majoria absoluta amb què governa el seu partit, el Fidesz, des de fa més de deu anys.
La llei, dissenyada al principi per augmentar les penes pels delictes de pederàstia, tenia el suport de tota l’oposició, fins que pocs dies abans de la seva votació el Fidesz va afegir al text la prohibició de parlar als menors sobre l’homosexualitat als centres educatius i als mitjans de comunicació.
La polèmica llei ha generat crítiques tant a Hongria com a l’estranger, i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, l’ha qualificat de “vergonyosa”. La setmana passada la CE va obrir un procediment contra Hongria pel fet de discriminar el col·lectiu LGTB+ amb aquesta llei.
L’octubre del 2016 Orbán va convocar un referèndum per obtenir el suport dels hongaresos a la seva posició en discussions amb la CE, però aquella vegada la consulta sobre les quotes de repartiment de refugiats a la UE no va ser vàlida ja que la participació no va assolir el llindar del 50%.
Canvi de discurs
Orbán, que es defineix com un defensor dels valors cristians tradicionals davant el liberalisme occidental, és al poder des del 2010 i l’abril que ve concorre a unes noves eleccions. El cap del govern hongarès ha basat bona part del seu èxit electoral en la seva política de línia dura contra la immigració, un tema que darrerament ha sortit del centre del debat al seu país. Orbán ha centrat ara el seu discurs en la qüestió del gènere i la sexualitat.
Al mateix temps que el primer ministre anunciava el referèndum sobre la llei de l’homosexualitat, l’alcalde de Budapest, Gergely Karácsony, un dels polítics opositors que vol convertir-se en el principal rival d’Orbán en les pròximes eleccions, va anunciar un pla per convocar un referèndum l’abril vinent sobre les polítiques clau del govern.
LES FRASES
Indignació a la Unió Europea
El ministre d’Afers Estrangers de Luxemburg, Jean Asselborn, va demanar ahir que es convoqui un referèndum per consultar els europeus sobre la pertinença d’Hongria a la Unió Europea després de l’anunci que Budapest preguntarà als hongaresos sobre la llei homòfoba d’aquest país. “Caldria fer un referèndum a la UE sobre si es vol tolerar [Viktor] Orbán a la UE”, declara Asselborn al setmanari alemany Der Spiegel a propòsit de la iniciativa del primer ministre hongarès. “Estic convençut que el resultat seria un clar no”, hi afegeix.
El 24 de juny passat, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, va dir que Hongria “ja no té cabuda a la Unió Europea”, després de l’aprovació al Parlament de Budapest de la llei que prohibeix parlar de l’homosexualitat a les escoles i als mitjans de comunicació. L’expulsió d’un estat membre de la UE no està prevista en els tractats i ha de ser el govern d’un país qui demani sortir-ne, com va fer el Regne Unit.