Política

Els incidents violents a Sud-àfrica han causat 72 morts

La policia ha detingut més de 1.200 persones

El president ho compara amb els disturbis de l’‘apartheid’

Els incidents violents continuaven encara ahir en alguns punts de Sud-àfrica malgrat les intervencions de la policia i de l’exèrcit, que intenten ara frenar el crim organitzat per estabilitzar la situació i trobar els responsables inicials d’haver instigat aquesta onada de disturbis. Segons l’últim balanç, el total de víctimes mortals pels disturbis i saquejos ocorreguts des de divendres passat puja a 72, mentre que els detinguts superen els 1.200.

“Estem intentant evitar que el que ha passat no vagi a més en termes de destrucció”, va dir el ministre de Seguretat sud-africà, Bheki Vigili, durant una visita, ahir, a un centre comercial que havia estat devastat al districte de Mamelodi, als afores de Pretòria. Malgrat que en les últimes jornades els incidents van ser massius, l’alt funcionari va insistir en la hipòtesi que les bandes del crim organitzat esperonen els incidents per cometre els seus delictes amb impunitat.

La policia busca els responsables d’instigar la violència, ja que al principi els incidents havien començat com a protestes per l’empresonament del polèmic expresident Jacob Zuma (2009-2018) per desacatament judicial, en negar-se repetidament a declarar per corrupció. En aquest sentit s’investiga persones de l’entorn pròxim de l’exmandatari.

El plantejament policial és objecte de dures crítiques, ja que les forces de seguretat es van veure totalment incapaces de controlar l’onada de vandalisme.

Els extensos danys materials encara estan per quantificar i es tem que en els pròxims dies hi hagi problemes de subministrament d’aliments i de combustible, per la qual cosa ahir molts sud-africans feien cua des de primera hora en supermercats i en gasolineres.

Segons el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, els incidents són d’una magnitud no vista abans en democràcia i comparables amb la convulsa transició que Sud-àfrica va viure a principis dels anys noranta, després del final del sistema segregacionista de l’apartheid.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.