Política

El nou govern de Sánchez no té ara la bilateral a l’agenda

La nova ministra de Política Territorial diu que no sap el compromís de fer-la al juliol

Rodríguez nega cap gir respecte Iceta

El català Francesc Vallès serà el nou secretari d’Estat de Comunicació

En el traspàs de carteres propiciat per la revolució de Pedro Sánchez hi ha hagut des de dards fins a absències cruels –cap membre del govern va acompanyar el caigut José Luis Ábalos en l’hora de la defenestració quan lliurava Transports a Raquel Sánchez–, i ahir es va saber que les agendes pateixen les turbulències de les mudances. El dia del seu debut com a portaveu, la flamant ministra de Política Territorial, la manxega Isabel Rodríguez, va confessar que en el relleu amb Miquel Iceta el compromís de reunir la comissió bilateral Estat-Generalitat abans d’acabar el juliol ha caigut de l’agenda. “Amb relació a la data, si estava prefixada, entenc que no, no en tinc coneixement, no la tinc a l’agenda. La meva agenda és ara una mica caòtica, i espero en les pròximes hores tenir-ho tot més clar”, es va disculpar. El descontrol de l’agenda, però, no és total: al mateix temps que ignora el compromís bilateral, Rodríguez ja ha convocat formalment la conferència de presidents autonòmics el divendres 30 de juliol a Salamanca.

Després de reivindicar Rosa Conde –portaveu del 1988 al 1993 amb Felipe González –, Alfredo Pérez Rubalcaba –“el millor”, el va lloar– i la destituïda que li “traspassa el micròfon” María Jesús Montero com els seus miralls, la portaveu del nou govern de Sánchez va descobrir que la carpeta catalana és un hit del Consells de Ministres. I més si ella ha de presidir la comissió bilateral i ser un dels nous puntals de la mesa de diàleg que es reactiva a partir del 13 de setembre a Barcelona.

Fre al monotema català

La missió que li ha encarregat Sánchez és evitar que Catalunya sigui el monotema diari i més després dels indults, però l’elefant continua al saló. I el desconeixement de la bilateral pactada el 29 de juny per Sánchez i Pere Aragonès a La Moncloa posa en qüestió la transició feta per Iceta i obre l’opció de demorar-la del juliol al setembre. Rodríguez no admet, però, que hi hagi un gir: “El marc està donat, i és el que ha expressat el president Sánchez: avançar en la convivència, posar fi a una situació molt dura des del punt de vista de la convivència social a Catalunya, i donar tranquil·litat a la societat catalana. S’han obert canals i eines, i cal saber aprofitar-los.” I, dit això, va assajar un nou llenguatge que fuig de la independència: “Catalunya mereix que en parlem en altres termes, com ara dir que és un territori líder en la indústria automobilística.” I va citar el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte), que ha de fer la reconversió de la planta de Seat a Martorell.

Amb l’equip d’Iceta o no

Rodríguez té pendent definir el seu equip, i no vol dir si comptarà amb la mà dreta d’Iceta, Víctor Francos, secretari d’estat de Política Territorial, o bé crearà un nou nucli dur de confiança. Després del ball de cadires més cruel vist en una remodelació, els nous tenen ara el repte de definir els seus alts càrrecs dels segons i tercers nivells, amb el dubte de si el salt d’Iceta a Cultura arrossegarà els seus col·laboradors o no. En aquest sentit, el català Francesc Vallès, exdiputat del PSC, va confirmar ahir a aquest diari que serà el nou secretari d’Estat de Comunicació en substitució del periodista Miguel Ángel Oliver. Vallès va conversar ahir amb Sánchez i el seu nomenament s’aprovarà dimarts que ve al Consell de Ministres.

Davant les suspicàcies que un català federalista sigui reemplaçat per una manxega d’Abenójar afí a Emiliano García Page i que ara s’ho mirava tot des de l’alcaldia de Puertollano (Ciudad Real), la nova ministra va diferenciar la mirada manxega i la madrilenya. “Soc manxega, i d’això no se’n parla gaire de l’M-30 endins, però els llaços afectius dels manxecs amb els catalans són molts”, va lloar. “En altres períodes de la història del nostre país, els manxecs i les manxegues van haver de marxar per anar a treballar per tema familiar i econòmic a un entorn més industrialitzat i amb més oportunitats com és Catalunya; són molts els llaços afectius que ens uneixen i també els d’aquesta ministra, que reconeix el llegat de Catalunya en molts àmbits i estima els catalans i les catalanes”, va reblar.

“Res de l’opinió d’Iceta”

Quan se li recorden idees d’Iceta com ara la plurinacionalitat, la portaveu en fuig: “Permetin-me que no entri a valorar opinions ni del ministre Iceta ni d’altres ministres d’aquest govern, que per descomptat tenen les seves opinions, que són lliures, però el que em competeix a mi és donar compte sobre els acords del govern” Si bé va evidenciar una mica de jet lag en l’aterratge, fins al punt de no saber que a la sala de La Moncloa els inhibidors inutilitzen per seguretat tot internet que no sigui el del servidor oficial i lamentar que no tenia cobertura, Rodríguez portava la lliçó apresa fins al punt d’evitar polemitzar amb Podem sobre si Cuba és una dictadura.

LES FRASES DE LA NOVA PORTAVEU

30.07.21
És la data
de la conferència de presidents autonòmics a Salamanca i que, a diferència de la bilateral, ja està fixada.
Amb relació a la data [de la bilateral], si estava prefixada, entenc que no, no en tinc coneixement, no la tinc a l’agenda
Soc manxega, i d’això no se’n parla gaire de l’M-30 endins, però els llaços afectius dels manxecs amb els catalans són molts
Catalunya mereix que en parli en altres termes, com ara el de lideratge automobilístic
Isabel Rodríguez
portaveu i ministra de política territorial
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.