Política

Quan Barcelona és Girona

L’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona es torna a celebrar a la capital del país, com ja va passar el 2019

Ni el govern ni l’alcaldessa Colau van assistir a l’acte, on només hi havia polítics del partit socialista

Al’entrada de l’edifici Casa Ramona, seu del CaixaForum, hi ha un mural multicolor, obra de l’artista Sol Lewitt, en què en un extrem la combinació de vermell, groc i morat dibuixa la bandera espanyola de la Segona República. Ho feia notar ahir, divertit, el periodista Pep Martí mentre els mitjans de comunicació esperaven que els reis d’Espanya i les seves filles posessin per a la foto de grup amb els guardonats amb els premis Princesa de Girona. La comitiva reial va passar a tocar del mural, però ni se’n van donar compte.

Del que potser sí que es van adonar Felip VI i la seva família és que a l’acte d’entrega dels guardons només van tenir d’acompanyants polítics socialistes. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; la delegada, Teresa Cunillera; la tinenta d’alcalde Laia Bonet; el cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

L’acte no es feia a l’Hospitalet, ni tampoc a Girona, on pertocaria pel nom dels guardons, sinó a Barcelona, on ja es van fer el 2019. Girona, ara per ara, és Barcelona per a la família reial, i ara per ara Felip VI i els seus continuen no sent gaire benvinguts per part de les primeres autoritats del país, que ahir, una vegada més, els van plantar. Ni el president, Pere Aragonès; ni l’alcaldessa, Ada Colau; ni la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hi van ser. La d’ahir va ser la tercera estada del monarca en menys de quinze dies a Barcelona i l’absència del govern català va marcar l’acte. Això i la presència de persones al carrer protestant per la vinguda del Borbó. Ahir en van ser unes dues-centes plantades davant d’un espectacular cordó policial que impedia acostar-se a l’edifici del CaixaForum.

Els crits dels concentrats se sentien des del recinte de La Caixa, però no dins de la sala d’actes on es feia l’entrega de premis als guardonats d’aquest any i als de l’any passat, que no el van poder rebre per la pandèmia. L’entrega de premis es va plantejar com un programa de televisió de quasi una hora i mitja de durada, dirigit pel presentador de notícies Carlos Franganillo, que va deixar anar alguna paraula en català. Van ser les úniques que es van poder sentir en la llengua del país, perquè, en la retransmissió de l’acte que TVE va fer, quan la princesa Elionor i el seu pare van fer servir la llengua catalana en els seus discursos se’ls va tapar amb una traducció simultània que va impedir comprovar el bon accent que té l’hereva al tron i que el rei actual no l’ha millorat. En castellà, el monarca va aprofitar per insistir que per avançar cal anar “estretament units”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.