Xi amenaça d’“esclafar” qui desafiï la Xina
El president xinès adverteix que la nova potència no serà mai més “intimidada o oprimida” per estrangers
S’hi prohibeix la manifestació del 24è aniversari de la devolució britànica i detenen més activistes
La Xina no serà mai més “intimidada, oprimida o subjugada” per països estrangers i “esclafarà” el cap dels que intentin intimidar-la, va afirmar ahir el president Xi Jinping. El president xinès va afegir-hi: “Qualsevol que s’atreveixi a intentar-ho, es trobarà el cap ensangonat colpejat contra la Gran Muralla d’acer forjada per la carn i la sang de 1.4000 milions de xinesos.” Amb frases com aquestes, va delectar durant més d’una hora les 70.000 persones que van poder assistir a l’acte oficial de commemoració dels cent anys de la fundació del Partit Comunista Xinès (PXC) en una ciutat completament blindada per la policia i l’exèrcit.
Tot i que després en la traducció a l’anglès del mateix govern van voler suavitzar aquestes expressions, el discurs que va pronunciar Xi –vestit amb una jaqueta calcada de la del retrat de Mao que presideix la plaça– va ser fortament nacionalista. Hi va assegurar que només el partit podria garantir l’estabilitat contínua del país i va advertir que qualsevol intent de dividir-la fracassaria. “Només el socialisme pot salvar la Xina i només el socialisme amb característiques xineses pot desenvolupar-la”, va dir referint-se al sistema segons el qual el partit va adoptar els mercats per reformar l’economia.
L’actual líder xinès és possiblement el més poderós des de Mao i ahir també va prometre una “reunificació pacífica” i completa amb Taiwan. Pequín continua considerant que l’illa forma part del territori xinès, i Xi va assegurar que posaria fi a qualsevol senyal d’independentisme dins de les seves fronteres. “Resoldre la qüestió taiwanesa i aconseguir la reunificació de la nació són les tasques històriques del Partit Comunista i l’aspiració última del poble xinès”, va reblar. Pel que fa a Hong Kong i Macau, Xi va deixar clar que considera que la fórmula “un país, dos sistemes” –el fonament de la semiautonomia de les ciutats– cal que es continuï aplicant assegurant la salvaguarda de la seguretat nacional, ja que considera que és una prioritat: “Hem implementat els sistemes legals i els mecanismes d’aplicació per salvaguardar la seguretat nacional a les regions administratives especials i per protegir la sobirania nacional, la seguretat i els interessos de desenvolupament.” A més, Xi va insistir en la importància de “garantir l’estabilitat social de les regions administratives especials”. Finalment, Xi també va mirar al futur, i va demanar als joves que estiguessin a l’altura de les expectatives: “Han d’assumir el gran rejoveniment de la nació xinesa com la seva pròpia responsabilitat, enfortint la seva ambició, columna vertebral i confiança en ser xinesos.”
La cerimònia va ser un espectacle coreogràfic televisat per diversos canals estatals amb trets de canó, patrulles acrobàtiques de l’exèrcit de l’aire i helicòpters, així com milers de joves brandant banderes xineses i comunistes. En la commemoració hi van ser presents el predecessor de Xi, Hu Jintao, i el seu primer ministre, Wen Jiabao, però no van assistir-hi ni l’expresident Jiang Zemin ni el seu primer ministre Zhu Rongji, coneguts com el clan de Xangai, perquè no estan en sintonia amb el president, ni tampoc cap dirigent internacional de relleu.
Hong Kong, silenciat
A Hong Kong, les celebracions del centenari de la fundació del PCX van coincidir amb el 24è aniversari de la cessió de la ciutat a la Xina per part del Regne Unit. Si bé des del 2003 milers de hongkonguesos s’han manifestat omplint els carrers cada any en l’aniversari de la devolució amb marxes i concentracions, enguany qualsevol tipus d’esdeveniment públic ha estat prohibit. Almenys un vehicle amb canó d’aigua, un camió blindat i més de 10.000 policies van evidenciar que el govern propequinès estava disposat a silenciar qualsevol dissidència. La policia va segellar el parc Victòria –fins fa poc el lloc de les concentracions anuals pro democràcia amb motiu de la devolució del 1997– i van posar banderes que advertien la gent que podrien ser processats si entraven o s’estaven a la zona tancada. Malgrat això, alguns ciutadans es van arriscar a sortir a protestar, però ràpidament van ser interceptats per la policia i es van produir algunes detencions d’activistes.
La policia va advertir els ciutadans, davant els missatges que circulaven per internet per animar a les mobilitzacions, que qualsevol intent de protesta podria costar la detenció i ser acusats sota la llei de seguretat. El número dos del govern autònom hongkonguès, John Lee, va presidir les celebracions del centenari i va assegurar que les llibertats estaven assegurades gràcies a la llei de seguretat que va imposar Pequín: “Salvant la seguretat nacional, els residents continuen gaudint de la llibertat d’expressió, la llibertat de premsa, la llibertat de reunió i manifestació.”
LES XIFRES
“Reunificació pacífica” amb Taiwan
La promesa de Xi Jinping de fer possible una reunificació pacífica i completa amb Taiwan va provocar una reacció immediata i una forta reprovació per part del govern d’aquesta illa, l’únic territori xinès amb un sistema democràtic. El Consell d’Afers Continentals de Taiwan va atacar el PCX en un comunicat emès després del discurs del president xinès. En la nota admetia que els comunistes havien aconseguit el desenvolupament econòmic a la Xina, però afirmava que alhora havien frenat la democràcia i vulnerat els drets humans. “La democràcia, la llibertat, els drets humans i l’estat de dret són els principis bàsics de la societat taiwanesa, una diferència institucional important de l’altra banda de l’estret”, subratllava el comunicat.