Política

Reneix la mesa al setembre

Sánchez i Aragonès fixen la taula de diàleg la setmana del 13 de setembre a Barcelona

L’autodeterminació i l’amnistia topen amb l’‘statu quo’

La comissió bilateral s’activa ja al juliol

Amb l’amfitrió lluint una mascareta blanca amb una petita rojigualda –i que ja va lluir el dia de l’anunci dels indults– i amb el visitant lluint la seva clàssica flor groga a la solapa com a recordatori que la repressió no s’ha acabat amb la mesura de gràcia, l’escalinata de La Moncloa va acollir la primera cita dels presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que van invertir dues hores i mitja en el seu tempteig. El protocol de la Covid-19 va esborrar tota salutació física entre ells en favor d’una mà al cor a distància i la separació va ser el pròleg a la constatació de més distàncies que els allunyen políticament. L’únic gran acord va ser esbossar un calendari comú en què reneix la mesa de diàleg, que es va reunir una sola vegada el 26 de febrer del 2020 a La Moncloa i prou: es reactivarà la setmana del 13 de setembre a Barcelona i amb el dubte de si els mandataris la presidiran. Més enllà del reconeixement del conflicte i que la solució vindrà del diàleg i “l’aval del vot de la ciutadania de Catalunya”, el clam d’Aragonès sobre l’autodeterminació i l’amnistia –amb el Consell d’Europa com a far– va xocar amb una defensa de l’statu quo per part de Sánchez i un avís als exiliats que la justícia espanyola els espera. “En una negociació tan difícil no és qüestió de trobar al minut 1 els camins intermedis. Per a nosaltres el camí intermedi és el referèndum, perquè inclou els del sí i els del no, i perquè el punt de partida és la independència”, va alertar Aragonès.

El relat que Aragonès va oferir a la delegació de la Generalitat a Madrid –al Centre Cultural Blanquerna– i el que la ministra portaveu María Jesús Montero va compartir uns minuts després des de La Moncloa van desafiar la credulitat de si es tractava de la mateixa reunió.

Si Aragonès va reivindicar haver acudit a dir alt i clar que el consens a Catalunya és l’autodeterminació i l’amnistia per desminar el bosc judicial que va des dels jutjats 13 i 18 fins al Tribunal de Comptes i el futur dels exiliats, Montero va deixar clar que Sánchez es limitava a escoltar i prou, sense acceptar obrir cap debat. “No s’ha aprofundit en res que tingui a veure amb situacions de gestos ni amb cap altra qüestió. Ens mantenim en el que diem: és obvi que aquelles persones fugades que estan fora de l’abast de la justícia tornin a aquest país i col·laborin amb ella i es posin a la seva disposició”, rebatia la ministra portaveu. “En cap moment el president Sánchez ha parlat de cap d’aquestes qüestions respecte de l’amnistia o de la situació dels exiliats o de l’autodeterminació, i crec que Aragonès no esperava que Sánchez hi fes cap referència perquè ambdós components del diàleg són perfectament conscients dels límits de cadascun”, va reblar. Fins que ella es va adonar d’haver comprat el llenguatge del visitant i ja no va tolerar cap més ús de la paraula “exiliats” i va instar a parlar de “fugitius”.

Mesa sense Junqueras

En l’alineació de la primera cita, a la taula de diàleg el govern espanyol hi va fer seure mig Consell de Ministres amb Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo, la ministra portaveu Montero i els ministres José Luis Ábalos (Transports), Salvador Illa (Sanitat) i Manuel Castells (Universitats) –Pablo Iglesias va ser baixa per una amigdalitis–, però el govern de Quim Torra hi va portar també diputats com ara Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC) i Elsa Artadi i Josep Rius (Junts). I Aragonès avisa que la fórmula es repetirà, i això en deixa fora Oriol Junqueras, com és el desig del govern que l’ha indultat per evitar el cost electoral d’una foto entre indultat i indultador. “La delegació la decidirà el govern i tots tindran rang institucional: membres del govern i membres del Parlament”, va relatar.

Cita amb presidents o no

En la seva compareixença vespertina, fins en tres ocasions va refusar aclarir si la resurrecció de la mesa just després de la Diada serà amb els dos presidents asseguts un davant de l’altre perquè la prioritat és que els equips defineixin “la metodologia de treball i l’ordre del dia” i no “les imatges”. “El que busquem no és una foto: si volguéssim una foto la tindríem la setmana que ve“, va justificar davant el fet que s’hagi imposat la data del setembre –preferida per La Moncloa– i no una de més immediata ja al juliol. Sobre si la mesa de diàleg viurà més enllà del 2023, Aragonès no és categòric: “El temps de vida de la mesa el dictaran els avenços en la mesa.”

L’esperen a Salamanca

El que sí que és immediat és la reactivació de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que no es reuneix des de l’agost del 2018, ja al juliol. Després de la cita a dos d’ahir, el govern espanyol espera ara que Aragonès vagi a la conferència de presidents que es convocarà l’última setmana del juliol a Salamanca i en la qual es viurà un debat a disset sobre el repartiment dels fons de la UE Next Generation. De la cita a disset de Salamanca, Aragonès no en va fer ni esment en la seva roda de premsa a Blanquerna. Com tampoc no va entrar a valorar l’oferta de Sánchez que Pirineus-Barcelona aspiri a ser la seu dels Jocs Olímpics d’hivern 2030, una fita que Montero sí que va voler destacar en la seva compareixença.

Cap retorn a un Estatut

Després de constatar que la proposta del govern espanyol és “mantenir l’statu quo, i això no és una solució perquè no inclou tots els catalans com sí que ho fa un referèndum”, el president de la Generalitat va confessar que Sánchez no li va parlar ni d’un nou Estatut ni d’un nou sistema de finançament. I menys encara d’una possible consulta a tot l’Estat com a succedani d’una d’àmbit català. “Veurem què posen sobre la taula al setembre. No s’ha plantejat cap consulta o referèndum a votar en l’àmbit del conjunt de l’Estat, avui no ho ha fet el president espanyol i no sé si ho farà en properes reunions”, va dir. “No hem transitat tot aquest camí per tornar al 2010, quan el TC va canviar el que havien decidit els catalans”, va reblar.

Desfer la repressió

Quan se li va plantejar si retirar les euroordres no és violar la separació de poders perquè està exigint al govern el que hauria de fer el Tribunal Suprem, Aragonès va convidar a desviar la mirada sobre ell i mirar a Pablo Casado: “Quan el PP té segrestat el TC amb el seu dret a vet al Congrés, dir que la meva proposta és la que trenca la divisió de poders no hi té cabuda.” El president català es va reservar comentar el to polític i l’empatia humana que havia trobat en privat en Sánchez quan li parla de la repressió –“la reacció del govern espanyol quan els parlem dels exiliats l’explicaran ells”– però va deixar clar que la retirada de les euroordres i desfer la teranyina del Tribunal de Comptes són dos punts bàsics que justifiquen l’amnistia. Després que fos la ministra portaveu, María Jesús Montero, qui oferís el seu balanç de la trobada, el president espanyol exhibia a Twitter quatre postals de la cita amb Aragonès i un missatge: “La voluntat d’aquest govern és obrir una nova etapa per buscar solucions compartides que millorin la vida de tot la ciutadania. És el moment del diàleg, del retrobament entre catalans i amb la resta d’Espanya.”

LES FRASES

En una negociació tan difícil no és qüestió de trobar al minut 1 els camins intermedis. El nostre camí intermedi és el referèndum
La proposta de l’Estat és mantenir l’‘statu quo’. Veurem què posen sobre la taula al setembre
Pere Aragonès
president de la generalitat
La voluntat és obrir nova etapa per buscar solucions compartides que millorin la vida a tota la ciutadania
Pedro Sánchez
president espanyol
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.