Política

França reconeix la reproducció assistida

La cambra aprova la llei després de dos anys de debats i protestes

S’autoritza el tractament a totes les dones

França va compensar ahir un cert retard acumulat respecte als seus veïns europeus en matèria de reproducció i drets de les dones. L’Assemblée Nationale va aprovar a la tarda la llei que autoritza la procreació mèdica assistida (PMA) per a totes les dones, tant les parelles de lesbianes com les mares solteres.

Finalment, esdevé una realitat una de les principals mesures –gairebé l’única– del president Emmanuel Macron i el seu govern en matèria de progrés social. Un text que equipara França amb països del seu entorn, com ara Bèlgica, el Regne Unit i l’Estat espanyol.

Amb 326 vots a favor i 115 en contra, el Parlament va donar llum verd a un text que havia fet córrer rius de tinta en la premsa gal·la en els últims anys. L’Assemblée l’havia començat a examinar la tardor del 2019, però els debats van quedar encallats amb la pandèmia i les reticències del Senat, dominat per Els Republicans (dreta). “Aquesta mesura és un projecte de reconeixement de totes les famílies, la primera etapa del qual s’havia establert el 2013 amb l’aprovació del matrimoni per a les parelles homosexuals”, va assegurar a l’hemicicle Adrien Tacquet, secretari d’estat de la Infància.

La legislació va rebre el suport de la majoria macronista i dels partits d’esquerres, mentre que s’hi van oposar els representants de la dreta republicana i alguns de la ultradreta. “Un nen és el fill d’un home i d’una dona, un nen necessita un pare i una mare. El fet de privar-lo d’això resulta un drama”, va criticar la diputada ultradretana Emmanuelle Ménard.

Onzè país de la UE

Com la majoria dels opositors a la llei, va reivindicar el dret dels infants a disposar d’un pare i va advertir que serà el primer pas per adoptar més endavant la gestació subrogada –coneguda popularment com els “ventres de lloguer”–, una possibilitat descartada per l’executiu macronista.

França esdevé l’onzè país de la Unió Europea (UE) que autoritza la reproducció mèdica assistida per a totes les dones. Així es compleix una demanda històrica de col·lectius feministes i de lesbianes. L’expresident socialista François Hollande ja n’havia considerat l’aprovació, però no s’hi va atrevir. Tot i que Macron l’havia presentat el 2017 com una de les seves grans promeses electorals, no s’ha fet realitat fins passats quatre anys. Darrerament, ha resultat habitual que franceses vinguessin a clíniques catalanes per rebre tractaments d’aquest tipus. Una tendència que s’hauria de reduir a partir d’ara. El nou text entrarà en vigor a finals d’aquest any i la Seguretat Social francesa finançarà tractaments per a les dones de menys de 43 anys.

El 67% dels francesos són favorables a l’adopció de la PMA per a totes les dones, segons un sondeig recent de l’institut Ifop. Malgrat aquest suport majoritari, La Manif pour Tous i altres col·lectius ultraconservadors s’hi van intentar oposar amb protestes al carrer, que van resultar poc multitudinàries. I no van tenir res a veure amb les manifestacions impulsades per La Manif pour Tous el 2013, en què centenars de milers de persones van protestar contra el matrimoni homosexual i l’adopció de fills per parelles gais.

LA XIFRA

67
per cent
dels francesos són favorables a la reproducció assistida per a totes les dones, segons un sondeig d’Ifop.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.