estat espanyol
Suïssa investiga ingressos de diners del rei emèrit després de viatjar a països àrabs
Els investigadors troben un patró entre els dipòsits fets als comptes investigats al país helvètic i viatges oficials
Nova petició perquè el Congrés investigui Joan Carles I
Quan falta poc més d’un mes perquè es compleixi un any de la fugida de l’Estat espanyol de Joan Carles de Borbó als Emirats Àrabs, els escàndols continuen i la justícia suïssa va estrenyent el setge al voltant del pare de Felip VI. La fiscalia del país helvètic investiga ara ingressos de diners a comptes que es vinculen amb Joan Carles I després de tornar dels viatges oficials a països àrabs, segons publicava el diari digital Nius ahir. Segons la mateixa informació, els fiscals suïssos han trobat un patró entre les visites del pare del rei emèrit a països com Kuwait, els Emirats Àrabs Units, l’Aràbia Saudita i Bahrain i els ingressos de diners que es van fer durant anys als comptes que es relacionen amb el pare de Felip VI al país helvètic.
Els investigadors han rastrejat les visites oficials fetes per Joan Carles de Borbó “des de fa 20 anys” a aquests països i han trobat que, diverses cops, hi havia als comptes investigats ingressos per imports superiors al milió d’euros en un període d’uns deu dies després de tornar d’aquests viatges. Com a exemple, el digital Nius cita que la fiscalia suïssa estaria investigant tres ingressos d’efectiu que vincula a viatges de l’emèrit a Kuwait, on Joan Carles de Borbó va viatjar de forma oficial el 2010, el 2011 i el 2014. Un altre ingrés que s’investiga està relacionat amb Bahrain. La comissió rogatòria enviada a l’Estat espanyol per Suïssa confirma el cobrament d’1,9 milions d’euros procedents de Bahrain per part de la fundació offshore Lucum, que tenia com a primer beneficiari Joan Carles de Borbó i de segon Felip VI. Si es confirma el traslladat de diners, no tindria efectes legals a l’Estat espanyol, perquè aleshores era el cap d’Estat i, per tant, està protegit per la inviolabilitat que emana de la Constitució.
D’altra banda, Junts, el PDeCat, la CUP, Bildu, el BNG, Més País i Compromís van registrar ahir una nova petició per a la creació d’una comissió d’investigació sobre les suposades “il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudita”. És una petició calcada a la que van presentar el març, que va aconseguir el suport de Podem però que va topar amb el no del PSOE, el PP i Vox a la mesa del Congrés. Aquest cop, però, s’hi afegeixen les informacions que apunten que l’emèrit tenia un compte a Andorra que havia arribat a tenir deu milions d’euros i que podria posar contra les cordes les dues regularitzacions fiscals que ha fet. La iniciativa, que no té la signatura de Podem i que previsiblement toparà de nou amb el no del PSOE, reclama investigar “la trama vinculada a les suposades il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques i comercials amb l’Aràbia Saudita”.