Medi ambient

Els boscos catalans, més exposats al foc aquest estiu

L’hivern i la primavera van ser secs i a la previsió d’altes temperatures s’afegeix el creixement del sotabosc per les pluges de l’any passat

Enguany s’han invertit 21,8 milions en la prevenció d’incendis

L’estiu arriba precedit d’un hivern llarg i sec i d’una primavera càlida i poc plujosa. Per això el perill potencial d’incendi durant els mesos més càlids de l’any es preveu alt, al contrari del que va passar l’estiu del 2020, que va batre rècords pel que fa al baix nombre de focs forestals. L’any passat es va tancar amb 150 focs i es van cremar 44,75 hectàrees, de les quals 13,57 eren arbrades i 31,18 no arbrades. Les bones condicions climàtiques van ser clau per mantenir el risc d’incendi forestal com un dels més baixos dels darrers anys. A l’inici de la campanya, la pluviometria mitjana acumulada durant els darrers sis mesos era superior a la mitjana i va contribuir al fet que la humitat de la vegetació es mantingués alta i el nivell de sequera de les zones forestals fos força baix.

“Les pluges de l’any passat han fet créixer el sotabosc i això és perillós pel foc”, explica Míriam Piqué, responsable del programa de gestió forestal i multifuncional del CTFC, que afegeix aquest increment de biomassa als riscos d’incendi per aquest estiu perquè es tracta d’un combustible que facilita la propagació dels focs. Piqué diu que les pluges de les darreres setmanes donaran un respir a algunes zones del territori, però situa el perill al litoral de Barcelona i Girona, que han quedat més al marge d’aquestes precipitacions. “Hi ha un risc important si es donen condicions idònies per incendis amb vent en aquesta zona litoral”, manté i coincideix amb la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, que qualifica de “complexa” la situació d’aquest estiu. “Engeguem amb unes condicions molts diferents a les de l’any passat, amb temperatures com si estiguéssim ja a mitja campanya i haurem d’estar molt atents als episodis crítics d’onades de calor”, reconeix, i afirma que per aquest motiu s’ha fet especial incidència en la prevenció. “A la direcció general hi treballem tot l’any amb un model que ha demostrat ser molt efectiu”, assegura avalada per les dades que indiquen que la major part dels focs són de poca extensió. Enguany, fins al 20 de juny, s’han cremat 149,4 hectàrees forestals en un total de 264 incendis, segons dades del visor del departament d’Acció Climàtica.

La inversió d’aquest any en prevenció d’incendis és de 21,8 milions d’euros, dels quals 20,6 van directes a actuacions a través de línies d’ajuts a particulars, ajuntaments i una part la gestiona directament el departament d’Acció Climàtica. A més d’estudiar quin són els perímetres d’actuació prioritària als grans massissos que tenen més risc, es treballa en projectes transfronterers molt lligats a la zona de la Jonquera i el Pertús, un espai molt crític de risc d’incendis. També es fen cremades controlades i es fa especial atenció a la campanya de la sega, el que ha permès de reduir del 80% el risc de foc en aquestes operacions

La directora general recorda que, més enllà de la prevenció, el gros dels recursos s’han de destinar a l’extinció. “L’amenaça de grans incendis és present, tot i que tenim un dels millors cossos de bombers del món”, conclou.

LES FRASES

Haurem d’estar molt atents als episodis crítics d’onades de calor
Anna Sanitjas
directora general d’ecosistemes forestals i gestió del medi
Les pluges de l’any passat han fet créixer el sotabosc i això és perillós pel foc
Míriam Piqué
responsable del programa de gestió forestal del Ctfc

Els incendis forestals es desestacionalitzen

El dispositiu de Bombers per fer front als incendis forestals arriba durant l’estiu al màxim d’efectius i mitjans, si bé és cert que en els darrers anys s’ha detectat una desestacionalització dels focs, que fa no es concentrin en els mesos tradicionalment més càlids a conseqüència del canvi climàtic. De fet, l’any passat a l’octubre es van registrar més focs que al juliol. Els efectius per fer front a les contingències d’aquest estiu s’han reforçat amb la incorporació de més auxiliars d’ofici forestal, també ha crescut el nombre d’efectius a les sales control i tenen a punt ja tots els mitjans aeris i terrestres per fer-hi front. Més que d’extinció, fonts dels bombers prefereixen parlar de gestió d’incendis amb vista a la possible arribada del que es coneix com a focs de sisena generació, de molta intensitat i amb una capacitat d’extensió que els deixa fora de l’abast de les capacitats dels bombers per fer-hi front. Els Bombers de la Generalitat també reconeixen que aquest no serà un estiu com l’anterior i ho tenen tot a punt per fer front als focs, sobretot als que puguin produir-se de forma simultània.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.