El Suprem dels EUA salva per tercer cop la reforma sanitària d’Obama
Rebutja el recurs de diversos estats conservadors que al·legaven que la llei és inconstitucional
Es tracta d’una peça clau del llegat de l’exlíder demòcrata
El Tribunal Suprem dels EUA va salvar ahir la reforma sanitària de 2010, coneguda com Obamacare, en sentenciar contra una coalició de 17 estats conservadors liderats per Texas que argumentaven que algunes parts de la llei eren inconstitucionals.
És la tercera vegada que l’alt tribunal surt al rescat de la peça més important del llegat de l’expresident demòcrata Barack Obama (2009-2017), una llei sanitària que ha donat cobertura a més de 20 milions de persones als EUA i que els republicans intenten derogar des de fa una dècada.
Dels nous magistrats del Suprem, set van votar a favor de la llei d’Obama i dos, en contra. El cas, en aquesta ocasió, era la decisió que va prendre el 2017 el Congrés, llavors controlat pels republicans, per afeblir un dels pilars de la reforma sanitària: l’anomenat “mandat individual”, que obligava tots els estatunidencs a contractar una assegurança mèdica.
El 2017, el Congrés va deixar en zero la multa econòmica que existia per als ciutadans que no ho fessin. I, en resposta a aquesta decisió, una coalició de 17 estats conservadors van demanar al Suprem que tornés a revisar la legalitat de l’Obamacare, argumentant que el canvi introduït pel legislatiu convertia la llei en inconstitucional. En contra d’ells, una coalició de 20 estats demòcrates liderats per Califòrnia i Nova York van expressar el seu suport a la reforma sanitària d’Obama davant del Suprem. A més, al febrer, el govern del president Biden va instar el tribunal a protegir l’Obamacare, a diferència de l’administració de Trump, que el volia liquidar.
En resposta a tots aquests arguments, l’alt tribunal va argumentar ahir que les al·legacions dels estats conservadors sobre la inconstitucionalitat de l’Obamacare no són vàlides i s’hi va pronunciar en contra. Si els hagués donat la raó, més de 20 milions de persones podrien haver perdut l’assegurança mèdica, segons càlculs de l’Urban Institute. El Tribunal Suprem ja va sentenciar a favor de l’Obamacare el 2012 i el 2015.
Fre a execucions a Carolina del Sud
RedaccióEl Tribunal Suprem de Carolina del Sud va ajornar ahir dues execucions fins que els condemnats puguin triar si morir per electrocució o per afusellament. Una nova llei obliga els condemnats a mort a decidir entre aquests dos mètodes si no hi ha disponibles injeccions letals, però com que les autoritats de la presó no han format encara l’escamot armat, l’alt tribunal ha paralitzat les execucions. Als interns Brad Sigmon i Freddie Owens se’ls va negar l’opció de la injecció –la que van triar– perquè no n’hi havia de disponibles al centre penitenciari.