Pequín retreu a l’OTAN que exageri l’amenaça militar que suposa la Xina
El govern xinès acusa l’Aliança Atlàntica de mantenir una mentalitat de “guerra freda”
Denuncia la hipocresia aliada en mantenir el potencial bèl·lic
Pequín va acusar ahir l’OTAN d’exagerar l’amenaça xinesa i “crear un enfrontament”, després que l’aliança Atlàntica afegís oficialment per primera vegada la Xina com un perill explícit i es conjurés a treballar per contrarestar els “reptes sistèmics” que plantegen les seves polítiques. En un dur comunicat de la Missió de la Xina davant de la Unió Europea, el gegant asiàtic va negar haver posat en marxa “polítiques coercitives” envers el Tibet, Xinjiang o Mongòlia Interior com denuncien diverses organitzacions internacionals, i va defensar el seu dret a fer una política de defensa i d’exteriors “legítima”. El comunicat també convidava els líders transatlàntics a “veure el desenvolupament de la Xina de manera racional”, exigia “no utilitzar els interessos legítims i els drets legals de la Xina com a excuses per manipular la política i creant artificialment enfrontaments” i acusava l’OTAN de mantenir “una mentalitat pròpia de la guerra freda”
Un dels portaveus de la Missió va assegurar: “La Xina no suposa un desafiament sistèmic per a ningú, però si algú ens en vol imposar un no romandrem indiferents.” Aquest representant de Pequín feia així una subtil advertència en el sentit que Pequín no es mourà de les seves línies vermelles, ja sigui pels seus “interessos de desenvolupament” o per “defensar-se de la intromissió en els seus afers interns”.
Des de Pequín també van voler denunciar la hipocresia i els dobles estàndards de l’organització militar. El portaveu d’Afers Estrangers xinès, Zhao Lijian, va assegurar que l’OTAN “fa comentaris irresponsables sobre la despesa de Defensa de la Xina mentre demana als seus membres que l’augmentin; acusen d’altres, però són ells els que porten la guerra al món”. Després de fer una comparativa dels pressupostos de defensa i d’exigir a l’aliança que es cuidés de “dedicar més energia a promoure el diàleg”, Zhao va assegurar que “la xifra d’armes nuclears de la Xina no arriba a la magnitud de la qual disposen els països de l’OTAN i, a més, la Xina sempre s’ha compromès a no disparar aquest tipus d’armament primer en cap circumstància”. I hi va afegir: “Si l’OTAN està tan compromesa amb la pau, la seguretat i l’estabilitat, poden arribar a un compromís d’aquest tipus com va fer la Xina?”
Els mitjans estatals xinesos han destacat el fet que el gegant asiàtic ha estat l’eix central que ha dominat les agendes de les trobades tant del G7 com de l’OTAN. El diari estatal en llengua anglesa Global Times va assegurar que Washington vol intensificar la confrontació i aïllar Pequín, però que els líders europeus veuen noves oportunitats en la Xina. “Hem de deixar clar que no som cap amenaça i Europa ha de mostrar la seva autonomia, entendre el que suposa tenir la Xina com a soci. El futur d’Europa no és quedar subordinada als EUA”, hi va afegir.