Turull també recorre contra la condemna de l’1-O a Europa
Denuncia l’Estat espanyol per haver vulnerat el dret a un judici just, a la presumpció d’innocència i a la lliure expressió
Els advocats presenten la queixa acompanyats de l’expresident Puigdemont
L’exconseller de Presidència Jordi Turull és el primer membre del govern de Carles Puigdemont que recorre a Estrasburg contra la condemna per l’1-0. L’endemà que el president d’Òmnium Jordi Cuixart registrés el seu recurs, la defensa de Turull va presentar ahir la seva queixa davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, instància vinculada al Consell d’Europa i que no té res a veure amb la Unió Europea.
“Esperem que ara nosaltres també puguem gaudir dels èxits a la justícia europea”, va dir el seu advocat, Jordi Pina, en una trobada amb els mitjans a les portes del Parlament Europeu per explicar i ensenyar el recurs que s’ha enviat al TEDH, juntament amb un total de 1.789 pàgines de documentació sobre el procediment als tribunals espanyols. Pina i Francesc Homs, l’altre lletrat de Turull, van ser acompanyats per l’expresident Carles Puigdemont, que volia mostrar el seu suport.
A diferència d’Òmnium, que encara no ha revelat el contingut del text, la defensa de Turull va exposar ahir els motius del recurs al TEDH. L’exconseller condemnat a 12 anys de presó en la causa del procés denuncia Espanya per haver-li vulnerat el dret a un judici just, a la presumpció d’innocència i a la lliure expressió.
“Després d’una llarga travessa pel desert de la justícia espanyola, per fi ens retrobem a Europa”, va dir ahir Pina, que confia que Estrasburg condemnarà l’Estat per aquestes violacions. Una resolució que hauria d’arribar de manera “urgent”, segons Homs. El TEDH resol amb més rapidesa els temes més greus que impliquen un risc per a la vida o si l’afectat es troba empresonat, com és el cas dels presos ara mateix. No està clar si seria així, en cas que els indultessin.
Denúncia de drets vulnerats
El recurs de Turull presentat al TEDH al·lega que Espanya ha vulnerat el dret a un jutge imparcial i el dret a ser jutjat per un tribunal establert per la llei. Qüestiona la competència del Suprem i defensa que el cas s’hauria d’haver quedat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Aquests dos aspectes, que s’emmarquen en el dret a un judici just que estableix el Conveni Europeu de Drets Humans, són dels greuges més importants que s’han comès en el cas de Turull, segons argumenten els advocats. En aquest sentit, han adjuntat al recurs les declaracions del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, on assegurava que el partit controla la sala segona del Suprem “des del darrere”.
Turull també denuncia a Estrasburg que s’ha vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència i el dret a la llibertat d’expressió de reunió pacífica. “La manca mínima de precisió en la definició de la conducta sediciosa i la greu pena imposada produeixen un efecte clarament desincentivador en l’exercici de dos drets fonamentals més: la llibertat d’expressió i de reunió pacífica”, afirma el text del recurs.
La defensa de Turull creu que els dos vots discrepants dels magistrats del Tribunal Constitucional i l’informe aprovat al comitè d’Afers Legals i Drets Humans del Consell d’Europa sobre els presos ajudaran en el procediment a Estrasburg. “Entrem en una nova etapa que ens permet retrobar-nos a Europa, on el terreny de joc és neutral”, deia ahir Puigdemont.
Pilota a Estrasburg
Amb l’arribada dels recursos de Jordi Cuixart i Jordi Turull al tribunal d’Estrasburg arrenca l’enèsima fase de la causa del procés, ara en territori europeu. Són nou presos i hi haurà nou recursos. Les defenses asseguren que estan coordinades i reivindiquen la importància de presentar els casos per separat per maximitzar les victòries i plantejar bé les particularitats de cadascú. “Tots anem a l’una”, promet Pina.