Política

La UE rep Biden amb recels

El bloc europeu veu amb escepticisme l’intent de Washington de reclutar aliats en la seva guerra contra la Xina

Brussel·les demana al president nord-americà “accions concretes” i no “bones intencions”

La Unió Europea no vol ser un recluta més de Joe Biden en el seu enfrontament amb la Xina. L’esperat president dels Estats Units comença avui una anhelada gira europea per allistar les potències occidentals en un front comú que divideixi el món entre “democràcies i autoritarismes”. A l’altre bàndol quedaria Rússia, però sobretot el gegant asiàtic, a qui Washington veu com una amenaça per a la seva hegemonia internacional.

A Brussel·les no els agrada veure el món en blanc i negre. I encara menys jugar-se-la a una sola carta quan no sap si l’endemà aquesta passarà a mans d’algú com Donald Trump. Malgrat un tímid intent per buscar una “autonomia estratègica” que els salvi de la gran dependència dels nord-americans, els europeus tenen esperances a recuperar una bona relació transatlàntica amb Biden.

Hi ha força expectació a la capital europea per la primera cimera UE-EUA des del 2014, quan van rebre Barack Obama. Serà la setmana que ve, però abans els líders europeus es trobaran amb Biden demà a Cornwall, al Regne Unit, per la cimera del G-7, el plat fort del primer viatge a l’estranger del demòcrata des que va assumir la presidència dels Estats Units.

“Després d’un any de turbulències, l’ambient ha canviat a millor”, assegurava ahir el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Vladis Dombrosvskis. Fonts diplomàtiques europees també certifiquen que hi ha “bon ambient” en les reunions preparatòries de la trobada. “És totalment diferent” de quan hi havia Donald Trump com a president, admeten.

Ara que Biden ja ha demostrat una actitud més positiva cap a la UE, el club europeu verificarà si les bones paraules es tradueixen en fets que vagin en la mateixa direcció.

Brussel·les vol que Biden passi de les “bones intencions” a “accions concretes”. “Tenim la relació comercial més gran del món, però l’associació va més enllà de l’àmbit econòmic, tenim valors compartits i fomentem la democràcia al món”, va remarcar ahir Dombrosvskis.

Però l’alineament en l’aspecte ideològic no significa que la UE tingui la mateixa estratègia en política exterior que Biden. “Compartim els mateixos valors, però tenim maneres diferents d’afrontar la relació”, remarquen fonts diplomàtiques europees, tot anticipant “un llarg debat” sobre la Xina aquest cap de setmana en la cimera del G-7.

Està previst que Biden els demani que financin projectes d’infraestructures als països en vies de desenvolupament que puguin competir amb la nova ruta de la seda del seu rival asiàtic i guanyar influència internacional. “Oferirem una alternativa d’alt nivell a la Xina per millorar les infraestructures físiques, digitals i sanitàries més resistents que donin suport al desenvolupament global”, defensava Biden aquesta setmana en una columna d’opinió al diari The Washington Post.

Aquest intent dels nord-americans de reforçar un bloc opositor desentona amb l’estratègia d’aliances de geometria variable que intenta utilitzar la UE per navegar en una escena internacional inestable. És cert que en els últims anys Brussel·les ha passat a considerar el règim xinès “un rival sistèmic”, però continua sent un soci econòmic important.

Per això, les grans potències del bloc europeu que participaran en el G-7 (Alemanya, França, Itàlia), i també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, intentaran convèncer els EUA aquest cap de setmana que és millor sospesar la confrontació directa. “Cal equilibrar els interessos i valors”, deien ahir fonts diplomàtiques europees.

Patents de les vacunes

L’altra patata calenta del retrobament entre aliats transatlàntics és la propietat intel·lectual de les vacunes. Brussel·les està molesta perquè l’administració Biden va anunciar amb gran ressò el suport a la suspensió temporal de les patents, però no va concretar quina és la seva proposta.

La Comissió Europea no ha aclarit com afrontaran els socis aquesta discussió amb Biden, si bé s’espera que li reclamin detalls. “Esperem veure propostes concretes”, diuen fonts pròximes a la reunió del G-7. En espera d’aquesta, la UE s’aferra a una contraproposta que és més una defensa de l’statu quo amb canvis mínims.

LA FRASE

Després d’un any de turbulències l’ambient ha canviat a millor
Vladis Dombrosvskis
vicepresident econòmic de la comissió europea

Disputes comercials amb els EUA

La cimera entre la Unió Europea i els Estats Units de dimarts vinent estarà marcada per l’agenda comercial. Ja que en la cimera del G-7 ja s’haurà discutit sobre la Xina i la pandèmia, aquesta segona trobada tindrà un caire més econòmic. Després de quatre anys amb Donald Trump a la Casa Blanca imposant aranzels de manera imprevista, els europeus aprecien que la relació comercial amb la primera potència mundial torni a un terreny més ordenat amb el president Joe Biden. L’origen de les disputes per l’acer i l’alumini o la competència en el sector aeroespacial és anterior a Trump, però amb el republicà van escalar fins a uns nivells indesitjables per a la Comissió Europea.

Dimarts s’espera que Brussel·les i Washington escenifiquin el compromís d’aixecar els aranzels a l’acer i l’alumini abans de finals d’any. També voldran mostrar la disposició a resoldre per la via del diàleg la resta de discrepàncies econòmiques.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.