La Xina intenta silenciar les vetlles en record de la massacre de Tiananmen
Els activistes de Hong Kong descarten les mobilitzacions per por a la llei de seguretat nacional
El govern de Taiwan demana reformes democràtiques
Enguany no hi haurà vetlles ni recordatoris de la massacre de la plaça de Tiananmen per primer cop des que es van produir aquests luctuosos fets, 32 anys enrere. Si bé aquestes commemoracions no havien estat mai oficialment permeses en l’estricte territori xinès, tant a Hong Kong i Macau com a Taiwan cada 4 de juny es permetien vetlles que recordaven el moviment democràtic.
Les darreres concentracions legals es van fer fa dos anys en aquestes excolònies, però l’any passat i tot emprant com a excusa les mesures per combatre la pandèmia, ja es van prohibir oficialment. Malgrat això, l’any passat centenars de persones es van congregar en una vetlla a l’excolònia britànica, en un gest que desafiava Pequín, que va imposar dies més tard la nova llei de seguretat nacional.
A Hong Kong, els activistes prodemòcrates han tornat a denunciar que les autoritats utilitzen la crisi sanitària per prohibir les veus discordants, sobretot atesa la poca quantitat de casos i els grans esdeveniments públics recents. L’oficina de seguretat de la ciutat va advertir aquesta setmana que qualsevol persona que participés en una vetlla, o fins i tot la promogués, podria ser castigada amb penes de fins a cinc anys de presó, citant les ordenances públiques contra la concentració i la llei de seguretat nacional. La policia de Hong Kong disposa d’uns tres mil agents antidisturbis per si algú intenta reunir-se avui, segons els mitjans locals.
Ja aquesta setmana, funcionaris governamentals van forçar el tancament del Museu del Quatre de Juny de Hong Kong, dos dies després de la seva reobertura, i van acusar els organitzadors d’organitzar il·legalment un “lloc d’entreteniment públic”. “La nostra gerència va rebre recentment queixes que algú en una unitat d’un edifici comercial a Mong Kok Road estava organitzant un lloc d’entreteniment sense la llicència requerida”, van dir. Els funcionaris asseguraven que aquesta llicència és necessària per a totes les empreses que “entretenen la gent”, independentment de si cobren en efectiu com tarifes d’entrada, malgrat que el museu era gratuït. Diumenge passat, la policia també va detenir Alexandra Wong, de 65 anys, coneguda com l’àvia Wong, quan feia una vetlla en solitari per les víctimes de Tiananmen. És una nova mostra de la tolerància zero amb les protestes a l’antiga colònia britànica.
Taiwan, l’únic territori que s’escapa del control de Pequín, va demanar ahir a la Xina que retornés el poder al poble i emprengués una autèntica reforma política. Així, el govern de Taiwan va emetre un comunicat en què assegurava que Pequín evitava lamentar el que havia passat o reflexionar sobre els seus errors a Tiananmen: “Manifestem el nostre pesar i demanem a l’altra banda que apliqui reformes polítiques centrades en la gent, que deixin de suprimir les demandes democràtiques i retornin el poder al poble tan aviat com sigui possible.”