Política

El Marroc compara la situació del Sàhara amb la de Catalunya

Espanya i el Marroc s’acusen mútuament de trencar la confiança i el respecte

Nou encreuament de missatges diplomàtics entre el Marroc i l’estat espanyol que s’han acusat aquest dilluns de trencar la confiança i el respecte mutu.

En un primer moment, el Marroc ha fet públic un primer comunicat en el qual justificava la crisi entre tots dos països per la indefinició d’Espanya en relació amb el Sàhara, explicació que ha estat qualificada d’”inadmissible” pel president del Govern, Pedro Sánchez. Però el missatge marroquí anava més enllà perquè comparava la situació del Sàhara amb la de Catalunya.

Com a resposta, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit durant una conferència de premsa al costat del seu homòleg polonès, Mateusz Morawiecki, que el fet que el Marroc digui “que s’ataquen les fronteres, que s’obren perquè entrin 10.000 persones en un país veí per desavinences i discrepàncies en política exterior” és “absolutament inadmissible”.

Inicialment, Espanya havia interpretat que l’allau a la frontera de Ceuta es devia al fet que el líder del Front Polisario hagués estat acollit “per raons humanitàries” i estigués sent tractat en un hospital de Logronyo per un cas greu de coronavirus, però aquesta interpretació ha quedat desmentida avui pel Marroc. Per a Sánchez, l’actitud de Rabat no és justificable, sobretot quan Espanya “concep la seva relació amb el Marroc des d’un punt de vista estratègic”.

“El bon veïnatge i necessària relació bilateral s’ha de consolidar sobre el respecte i la confiança”, ha subratllat Sánchez, qui ha advertit que el “respecte i la confiança no es construeixen si el que s’està dient és que per una desavinença no es respecten les fronteres”. “No és acceptable i per tant ho rebutjo”, ha resolt no sense abans apuntar que el Marroc “no ha d’oblidar que no té ni millor ni major aliat a la UE que Espanya”, que és un “interlocutor imprescindible, necessari i privilegiat” amb Europa.

En resposta, el Marroc ha fet públic un segon comunicat en el qual, en un to visiblement més conciliador que en anteriors comunicats, ha assegurat que la crisi bilateral “no està lligada a la qüestió migratòria”. “Cap de les últimes declaracions de responsables diplomàtics marroquins evoquen de cap manera la qüestió migratòria”, ha aclarit el Ministeri d’Exteriors marroquí, qui es pregunta “si el senyor president del Govern espanyol ha llegit les diferents declaracions sobre aquesta crisi i en particular la d’avui”.

“El Marroc mai va instrumentalitzar el separatisme català” contra Espanya i “durant la crisi catalana, el Marroc no va optar per la neutralitat, sinó que va ser un dels primers a posar-se del costat de la integritat territorial i la unitat nacional del seu veí del nord”, ha subratllat el comunicat marroquí.

Aquest intercanvi d’advertiments entre els dos països té lloc tan sols un dia abans que el líder del Front Polisario comparegui aquest dimarts davant l’Audiència Nacional per a respondre per dues denúncies.

Sánchez, considera “inacceptable” el comunicat del govern marroquí –que equipara la situació del Sàhara amb la de Catalunya i el procés–. Sánchez, però, ha evitat fer cap referència explícita a Catalunya. El president del govern ha advertit que el Marroc “no té cap altre millor aliat dins de la UE que Espanya”. “No és admissible que hi hagi un govern que digui que s’ataquen les fronteres, s’obren perquè entrin 10.000 immigrants, per discrepàncies en política exterior”, ha dit Sánchez, que ha recordat a Mohammed VI que el veïnatge se fonamenta sobre el “respecte i la confiança”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.