Societat

Víctimes i afectats del 17-A estudien presentar recurs

Demanarien que s’anul·li la part de la sentència que descarta condemnar com a còmplices els tres acusats

Celebren que la resolució judicial reconegui més víctimes i convivents de la tragèdia

Les víctimes dels atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils l’any 2017 estudien presentar recurs davant l’Audiencia Nacional, segons va explicar ahir a la premsa l’advocat de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, Antonio García, després d’una reunió celebrada amb els afectats. Les víctimes i els seus familiars estan “valorant” la possibilitat de demanar que s’anul·li la part de la sentència que descarta condemnar com a còmplices o cooperadors necessaris dels assassinats dos dels supervivents de la cèl·lula.

“És aviat per decidir què farem. Ho hem exposat a les víctimes i prendrem una decisió aviat”, va explicar García, que va concretar que el termini per presentar recurs davant l’Audiencia Nacional és de deu dies des de la publicació de la sentència, que va ser dijous. “No és un camí fàcil”, va reconèixer.

L’Audiencia Nacional ha condemnat Mohamed Houli Chemlal a 53 anys i mig de presó i Driss Oukabir, a 43, per haver format part de l’organització terrorista que va provocar els atemptats de Barcelona i Cambrils l’agost del 2017, però no els fa responsables de les setze víctimes mortals i del centenar de ferits. Per a Saïd ben Iazza, la pena és de vuit anys de presó.

L’advocat va assegurar que ara cal treballar per analitzar les indemnitzacions fixades “víctima a víctima” i per plantejar les reclamacions necessàries, ja sigui en l’execució de la sentència o mitjançant instàncies al Ministeri de l’Interior: “Obre la possibilitat que cap víctima quedi fora i sense el reconeixement que mereix.”

Les víctimes dels atemptats del 17 d’agost del 2017 van celebrar ahir al matí una reunió de treball a la Torre Jussana de Barcelona en què van analitzar la sentència i les possibles conseqüències. A banda d’Antonio García, advocat de l’Associació 11-M, que ha exercit l’acusació en la causa dels atemptats, hi van participar la presidenta de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats del Terrorisme (Uavat), Rosa Bosch, i Robert Manrique, impulsor de l’entitat.

Bosch va demanar a les institucions que treballin més: “Les necessitem.” “S’han de resoldre coses i fa molts anys que ho estem dient”, va dir. Bosch assenyalava que “la sentència posa en evidència unes contradiccions administratives greus, i una falta de col·laboració i de feina greu”. Per la seva banda, el regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, assegurava ahir que la sentència marca un “punt d’inflexió en el reconeixement de les víctimes” i obre “possibilitats de reparació.” Per Serra, el fet que la sentència reconegui més víctimes que les admeses pel Ministeri de l’Interior suposa “una gran oportunitat” i la possibilitat que les administracions “aprenguin” i sàpiguen donar “una resposta molt més eficient i adequada”.

D’altra banda, García confia que ni la fiscalia ni l’advocacia de l’Estat recorrin contra el reconeixement a les víctimes de la sentència –“tant les consideracions que s’hi fan com la llista d’indemnitzacions”– i, sobre els recursos que hi puguin presentar les defenses, va dir: “Em preocupen poc.”

LA XIFRA

116
víctimes
i familiars de difunts van ser indemnitzats abans del judici amb 6,1 milions d’euros.

LA DATA

27.05.21
Es va publicar
la sentència sobre els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils.

LA FRASE

La sentència marca un pas transcendental en el reconeixement de les víctimes i els convivents
Antonio García
Advocat de l’Associació 11-m
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.