Medi ambient

Protesta contra projectes de renovables a l’Empordà

Més de 500 persones es manifesten tot i la pluja a l’Escala en la marxa ‘Renovables sí, però no pas així’, en oposició al macroparc eòlic marí del golf de Roses, als parcs eòlics de l’Albera i a diversos macroparcs solars

Més de mig miler de persones es van manifestar ahir a la tarda a l’Escala, malgrat la pluja, en contra de diversos grans projectes d’energies renovables que es volen implantar a la demarcació de Girona, sobretot a la zona de l’Empordà. La convocatòria, amb el lema Renovables sí, però no pas així, va quedar un xic deslluïda a causa de la pluja, que va obligar a suspendre els parlaments i l’acte final, però va ser una primera constatació de l’oposició ciutadana que hi ha a les comarques gironines a projectes considerats poc respectuosos amb el territori, com ara el macroparc eòlic marí del golf de Roses, els parcs eòlics a l’Albera i també diversos macroparcs solars que es plantegen en zones tant de l’Empordà com del Gironès (vegeu peça). “Ho tornarem a fer”, van deixar clar els organitzadors en el moment de desconvocar l’acte, subratllant que es tractava d’un “ajornament” dels parlaments previstos, però que la idea és mantenir la mobilització viva fins a aconseguir els objectius.

L’acte estava convocat per Iaeden-Salvem l’Empordà, Unió de Pagesos, l’Associació de Naturalistes de Girona i el Fòrum l’Escala per reclamar “una transició energètica justa, respectuosa amb el medi ambient i al servei de la ciutadania i no de les grans empreses energètiques”, però tenia el suport també d’una quarantena d’entitats adherides més, entre les quals hi havia la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord i L’Albera Lliure de Molins, entre altres entitats ecologistes com ara SOS Costa Brava i Depana, però també ajuntaments i sectors econòmics de les comarques gironines (com ara la Confraria de Pescadors de Roses i l’Associació de Càmpings de Girona).

Pancartes i consignes

La protesta va arrencar a un quart de set de la tarda amb l’arribada al punt d’inici de la marxa d’una desena de tractors d’Unió de Pagesos. Havien arribat a l’Escala en dues columnes, una de l’Alt Empordà, des de Viladamat, i una altra del Baix Empordà, des d’Ullà.

La mobilització s’havia convocat tant per terra com per mar, però en la convocatòria marítima només hi va participar un caiac del Club Esportiu de l’Escala; segurament el mal temps no hi va ajudar. En canvi, al passeig marítim la convocatòria va ser molt més nombrosa, amb més de 500 persones. La marxa va sortir, just després de l’arribada dels tractors, des de la cruïlla amb el carrer de l’Ave Maria i va recórrer tot el passeig marítim fins a la plaça de l’Univers, on s’havien de fer els parlaments. La majoria de participants en la manifestació, que estava encapçalada per una gran pancarta inicial amb el lema No pas així, duien pancartes reivindicatives, moltes amb el lema de la marxa, però també n’hi havia algunes amb lemes originals com ara + dofins - molins; Energia local, no internacional; Bon viatge als molins que trenquen el paisatge, i Estimo el mar. No va ser una marxa en què se sentissin moltes consignes, però sí que n’hi va haver algunes com ara “Cuidem la Terra, salvem l’Empordà!” i també el lema de la protesta.

“Declaració de guerra”

Malgrat no haver-hi parlaments, membres d’algunes de les entitats van fer declaracions a la premsa per exposar les seves reivindicacions. El coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, va considerar el decret de renovables de la Generalitat “una declaració de guerra” i va subratllar que els pagesos sempre seran els primers a estar implicats en la defensa del territori. “Estem cansats que es perdi sòl agrícola”, va assegurar amb referència al perill que els suposen els projectes de parcs solars. Per la seva banda, Dani Abad, portaveu de la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí, va alertar de “la proliferació descontrolada dels oligopolis que estan imposant parcs que trinxaran l’entorn” i que això està passant “no només a l’Empordà, sinó arreu del territori català”.

De fet, la protesta d’ahir s’emmarca dins l’onada de mobilitzacions que s’ha anat produint per tot Catalunya durant el maig i que demana la retirada del decret de renovables, que ha estat el que ha generat que s’estiguin proposant tots aquests projectes, i que la Generalitat faci una “planificació participativa del desplegament de les renovables”. La campanya vehicula la seva reivindicació a través del Decàleg per avançar cap a una transició energètica al servei de la ciutadania, en què es reclama que aquesta planificació tingui “dos objectius bàsics”: d’una banda, que “contribueixi a l’equilibri territorial” i, de l’altra, que “permeti passar progressivament de l’estructura vertical actual (l’energia en mans dels oligopolis) a una estructura més horitzontal (basada en instal·lacions petites i mitjanes en mans de la ciutadania)”.

Els projectes gironins que es qüestionen

Un dels projectes més polèmics és el macroparc eòlic marí que es vol fer al golf de Roses, amb una extensió que aniria de Cadaqués a l’Estartit. Les entitats convocants de la marxa d’ahir el consideren “un exemple molt clar de desconnexió respecte a una transició energètica racional i al servei del territori on s’està generant”. També s’oposen a la proposta de situar parcs eòlics a l’Albera, “un dels punts més importants a Catalunya per a la migració de les aus entre Europa i Àfrica i amb una riquesa arqueològica i biològica incomparable amb altres territoris gironins”. Així mateix, han mostrat la seva preocupació pels macroparcs que s’estan plantejant en diversos municipis gironins com ara Ordis, Navata, Cabanelles, Vilanant, Sant Jordi Desvalls i Foixà, “que estan sacrificant terrenys agraris indispensables per aconseguir la sobirania alimentària, mentre encara queden milers de metres quadrats de polígons industrials sense ocupar”. A més, denuncien que “aquesta implantació en el medi natural i rural té greus conseqüències per a la continuïtat de la pagesia”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.