Política

El suport a ERC creix i en cas d’eleccions superaria el PSC

L’enquesta del CEO feta durant la setmana de l’acord de govern els donaria entre 36 i 37 escons, al PSC dos més que ara i JxCat en perdria fins a quatre

Albira la desaparició de Cs i la baixada de Vox

El suport a ERC va créixer durant els nou dies de maig –de l’11 al 19– en què es va passar de la hipòtesi d’un govern en solitari a tancar l’acord de govern entre republicans i JxCat. Si s’haguessin fet eleccions al Parlament dos dies abans que Pere Aragonès fos investit, ERC les hauria guanyat, ja que hauria passat dels 33 escons actuals als 36 o 37, i hauria superat així el PSC, que també hauria pujat un o dos escons respecte als 33 obtinguts el 14-F. Així ho recull el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) en l’enquesta sobre context polític a Catalunya 2021 feta per telèfon a una mostra de 1.200 persones.

Els resultats cuinats després, en creuar les dades directes d’intenció de vot, el record de vot i altres dades, atorguen a JxCat entre 28 i 29 diputats respecte als 32 que té actualment i, en l’àmbit de les formacions independentistes, dona a la CUP entre 11 i 12 escons, situant-la com la quarta força parlamentària. En conjunt, l’independentisme encara augmentaria més la majoria que ja té ara al Parlament, ja que passaria dels 74 diputats actuals als 75 o 78.

L’extrapolació de resultat amb un 60% de participació de l’enquesta també confirmaria la trencadissa de Cs, que en els darrers comicis va perdre 30 diputats, ja que fins i tot el deixa, en el pitjor dels casos, fora de l’hemicicle. En el millor, li dona dos diputats, quatre menys dels que té actualment. Els auguris del CEO no van caure bé a les files de la formació taronja i el seu líder al Parlament, Carlos Carrizosa, va comentar que en l’enquesta ja s’hi comença a veure “la mà d’ERC”.

A l’extrema dreta tampoc la deixa amb uns bons resultats, ja que després d’entrar per primera vegada al Parlament amb 11 escons en retindria entre 7 i 8 i passaria de la quarta posició en representació a la sisena, superada per En Comú Podem (ECP), que mantindria els 8 actuals o en guanyaria un. El PP és l’altra formació que en uns comicis fets el 19 de maig hauria obtingut uns millors resultats, ja que hauria passat dels 3 diputats actuals a 6 o 7.

L’altre escenari que dibuixa el CEO són les eleccions espanyoles, en què ERC tornaria a guanyar i podria passar de 13 a 14 escons, seguida del PSC, que podria perdre’n un dels 12 actuals o guanyar-lo; JxCat, que mantindria els 8, i ECP, que en perdria tres i es quedaria amb 5. I al PP, la CUP i Vox els n’atorga entre 3 i 4, quan tots en van obtenir 2 el 2019. Cs es quedaria sense representació.

A la clàssica pregunta sobre si vol que Catalunya esdevingui un estat independent, els partidaris del sí se situen en un percentatge igual que el del novembre del 2016 (44,9), mentre que els contraris pugen un punt percentual respecte al gener passat, fins a arribar al 48,7%. L’octubre del 2017 es va obtenir el màxim de suport a la independència (48,7%), i fins al juliol del 2019 el percentatge dels favorables sempre va ser superior al dels contraris. Des de llavors els percentatges s’han invertit i el suport dels que s’hi oposen sempre ha estat superior. Malgrat tot, un 34,2% dels enquestats consideren que Catalunya hauria de ser un estat independent, contra un 28,1% que volen que continuï sent una comunitat autònoma i un 25,6% un estat dins d’una Espanya federal. El CEO també recull que un 57,8% creuen que Catalunya té un nivell d’autonomia insuficient, en comparació amb un 29,7% que la veuen suficient i un 5,8% que pensen que en té massa.

Valoració dels líders

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Salvador Illa, Miquel Iceta, Pere Aragonès, Laura Borràs i Carles Riera són els líders del partits més coneguts, però quan demanen que se’ls valori només aproven Junqueras, amb una nota del 5,5, i la cupaire Dolors Sabater (5). Els segueixen Pere Aragonès i Jessica Albiach (4,8), Carles Riera (4,7), Jaume Asens (4,6) Salvador Illa i Laura Borràs (4,4), Miquel Iceta (4) i Carles Puigdemont (3,9).

Suport al referèndum i suspesa l’acció dels governs

L’opció que els catalans decideixin el seu futur en un referèndum té un 75,1% de suport, entre els que hi estan molt d’acord (53,3%) i els que hi estan bastant d’acord (21,8%). Són percentatges lleugerament inferiors als de l’octubre del 2020, quan els partidaris se situaven en el 76,3%, els contraris en un 18,2% i els indiferents en un 2,2%. Ara els que estan en desacord amb el referèndum han pujat fins al 18,7%. Per contra, i en comparació amb l’any passat, augmenta el suport de la gent que prefereix una república, amb un 72,3%, i els que voldrien mantenir la monarquia representen un 15,1%. El CEO també demana una valoració de la gestió del govern català dels últims mesos i els enquestats la suspenen, amb una nota mitjana de 3,39, i en aquesta qüestió el percentatge més alt (23,2%) qualifiquen la seva actuació de molt dolenta. La valoració del govern espanyol encara és pitjor, ja que obté una nota de 3,33. El distanciament dels polítics amb la ciutadania queda reflectit perfectament quan es demana una nota sobre el grau de confiança. La mitjana és del 2,66, i un 32,3% dels enquestats els posen un 0.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.