Societat

Obren una investigació sobre les devolucions en calent de menors a Ceuta

Una ONG ho va denunciar a la fiscalia

Va presentar el cas d’un noi que va creuar la frontera nedant i va ser retornat el mateix dia al Marroc per soldats espanyols

La fiscalia ha obert diligències d’investigació sobre la devolució en calent de menors a Ceuta arran de l’entrada de milers de persones procedents del Marroc la setmana passada en el marc d’una crisi política en què Rabat va permetre el pas descontrolat de les persones que volien arribar a l’Estat espanyol. De fet, en alguns punts de la frontera era la mateixa policia marroquina qui obria les tanques que separen els dos territoris. Les autoritats calculen que van entrar massivament a Ceuta entre 8.000 i 10.000 persones, de les quals unes 800 eren menors que hi van arribar nedant per la platja d’El Tarajal.

La investigació neix de la denúncia feta davant la fiscalia de l’àrea de menors de Ceuta, amb seu a Cadis, per l’ONG Fundación Raízes, que va presentar el cas concret d’un jove de 16 anys que el 19 de maig passat va arribar a Ceuta nedant, amb un flotador fet amb ampolles de plàstic, i, plorant, deia als militars espanyols que eren a la riba: “Intentin entendre’ns, per Déu!” Ascharf va ser retornat al Marroc en aquell mateix moment. L’escena va ser enregistrada en vídeo per un periodista de l’agència Reuters, que també va captar com els militars espanyols, després de consolar-lo, l’acompanyaven de tornada al Marroc. Segons va relatar Ascharf posteriorment a un periodista d’El País que el va localitzar a Casablanca, era el seu tercer intent d’entrar a l’Estat espanyol en menys de 24 hores. La Fundación Raíces, dedicada a “millorar la qualitat de vida, defensar els drets humans i afavorir la integració social dels infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat”, i “especialment d’aquells els drets dels quals són vulnerats per les administracions públiques i/o no tenen referents adults”, va decidir denunciar els fets davant la fiscalia. En l’escrit de denúncia, al qual va tenir accés el digital Público, es posa en coneixement de la fiscalia de menors de Ceuta el cas d’Ascharf per si fos constitutiu d’un delicte penal i d’una situació de desprotecció d’un menor d’edat. Segons al·lega l’ONG, les devolucions en calent o rebutjos en frontera han estat objecte de debat en el si del Tribunal Constitucional.

El novembre passat, l’alt tribunal va avalar aquestes expulsions a les fronteres de l’Estat espanyol i el Marroc, però amb condicions i excepcions. Per exemple, si tenen menys de 18 anys, la devolució està expressament prohibida, ja que l’Estat espanyol està obligat a complir amb els seus compromisos internacionals en matèria de protecció de la infància. Tenint en compte això, la fiscalia ha obert la investigació.

“Aquests dies a Ceuta no n’hi ha hagut només un, sinó que han estat diversos els nens retornats a la frontera, fet que constitueix una violació de la nostra legislació i dels tractats internacionals”, va assenyalar Lourdes Reyzabal, presidenta de la Fundación Raíces. Reyzabal va valorar “molt positivament” que la fiscalia hagi decidit obrir diligències d’investigació. “És fonamental”, va assegurar la responsable de l’ONG, que va recordar que l’any 2014 l’Estat espanyol va ser condemnat per l’ONU per haver retornat un menor a la frontera sud, un cas que la mateixa ONG va dur davant del Comitè de Drets de l’Infant.

800
menors
calculen les autoritats que van creuar la frontera la setmana passada durant l’entrada massiva a Ceuta.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.