El món aplaudeix la treva
ALLEUJAMENT
Milers de palestins surten als carrers de Gaza i Cisjordània per celebrar el final dels onze dies d’ofensiva militar israeliana
Netanyahu nega haver-se retirat massa aviat i reivindica la seva victòria contra Hamas
Benjamin Netanyahu responia a les crítiques i, en roda de premsa a Tel-Aviv, defensava la seva victòria contra Hamas en l’intercanvi de bombardejos que va arribar ahir al seu final després d’onze dies: “La societat i Hamas no ho saben tot, però amb el temps se sabrà com d’absolut ha estat el nostre èxit”, assegurava.
El primer ministre ha estat fortament assenyalat per diversos sectors de la política israeliana. Alguns l’acusen d’haver perdut la batalla del relat contra Hamas; d’altres, d’haver obtingut uns beneficis militars insuficients en la lluita contra la milícia palestina i d’haver-se retirat massa aviat a canvi de res.
“Netanyahu ha estat miserablement derrotat a l’hora de comunicar el seu missatge a la premsa” del món occidental, criticava Yair Lapid, líder de Yesh Atid i actual encarregat de formar govern a Israel. “Els ciutadans dels territoris fronterers amb Gaza han rebut foc i a canvi no han obtingut cap millora en les seves vides.” Lapid, considerat com a centrista i candidat a rellevar Netanyahu com a primer ministre, argumentava a la premsa que Israel havia de fer que Gaza “tingués alguna cosa a perdre” i posava el Líban com a exemple: “La raó per la qual Hezbol·là no vol una confrontació amb nosaltres és perquè en guerres anteriors hem massacrat la seva infraestructura sense pietat”.
L’ultradretà Saar, cap del nou partit Nova Esperança i fins fa mesos membre del Likud, criticava Netanyahu: “Té el millor exèrcit aeri del món i l’únic que obté de Hamas és un alto el foc sense condicions. Vergonyós.”
A Gaza, desenes de milers de persones van sortir al carrer a partir de les dues de la matinada, hora en què entrava en vigor el cessament de les hostilitats. Famílies senceres celebraven el final dels bombardejos portant banderes de Palestina i de Hamas, després d’una tanda d’atacs que deixa 257 víctimes mortals al petit territori palestí. A Israel van morir 12 persones pels coets de Hamas.
Blinken anuncia visita
Els equips de rescat van treure ahir de sota la runa una desena de cossos sense vida. L’ofensiva també ha volatilitzat més de 2.000 habitatges i ha deixat les xarxes de gestió de l’aigua i d’electricitat greument afectades, de manera que, en molts indrets del territori, hi ha corrent només tres hores al dia.
El president dels EUA, Joe Biden, que va trucar a Netanyahu en quatre ocasions per suggerir-li que posés fi als bombardejos, va comprometre’s a cooperar amb l’ONU per proveir d’ajuda humanitària i reconstruir Gaza, i hi va afegir que “israelians i palestins mereixen tots dos viure amb seguretat”. El seu secretari d’Estat, Antony Blinken, va anunciar que es reunirà “aviat” al Pròxim Orient amb els líders israelians i palestins, però no va concretar cap data. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va instar els governs d’una i altra banda a assumir la “responsabilitat d’iniciar un diàleg seriós per afrontar les causes del conflicte”, més enllà de “restablir la calma a la regió”. L’autoritari líder egipci i mediador de la treva, Abdel Fattah al-Sisi, va rebre bones paraules de Washington i també del ministre d’Exteriors francès, Jean Yves Le Drian, i de l’enviat especial de l’ONU al Pròxim Orient.
Al món humanitari van mostrar alleujament per l’obertura del pas per on arriba l’ajuda a la franja de Gaza, bloquejat per les autoritats israelianes durant l’escalada. “El so de les bombes ja no hi és. La part fàcil serà reconstruir cases i infraestructura. El més dur, reconstruir les vides destrossades i aconseguir justícia i pau”, deia el cap de l’Unrwa a Gaza, Matthias Schmale. Unicef va posar en marxa l’enviament de reserves de sang, antibiòtics i 10.000 dosis de vacunes contra el coronavirus, dies després que l’únic laboratori que feia proves PCR al territori fos destruït per un míssil.
Nous atacs a la mesquita d’Al-Aqsa
Joan Cabasés VegaLes forces israelianes van tornar a aparèixer sobtadament ahir a la mesquita d’Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l’islam, al Jerusalem est. Els milers de persones concentrades en l’oració de divendres van marxar corrents per esquivar gasos lacrimògens i bales de goma. El cap de la policia israeliana, Micky Rosenfeld, va al·legar una resposta al llançament de pedres. Segons Fayrouz Sharqawi, membre d’una entitat social a Jerusalem, la policia va actuar amb ànim venjatiu “després que els palestins celebressin la treva que posava fi als atacs a Gaza”. Una intervenció policial similar a Al-Aqsa el 10 de maig va provocar l’inici de les hostilitats: “Mentre continuï l’ocupació israeliana, aquesta és la realitat” concloïa Sharqawi.