Societat

Els municipis tenen fins a principi de juny per poder continuar regulant el lloguer

Els 61 ajuntaments inclosos dins la llei de contenció perdran aquesta potestat si no ho demanen a l’Agència de l’Habitatge

La vigència acaba al setembre

Els municipis catalans tenen fins a la primera setmana del mes de juny per sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Habitatge que siguin declarats “àrees amb mercat d’habitatge tens”, i per tant que es puguin acollir a la llei 11/2020 de contenció dels preus de lloguer. La llei es va aprovar el setembre de l’any passat i d’entrada va incloure una llista de 61 municipis, entre els quals hi ha Barcelona i un bon grapat de l’àrea metropolitana, però la vigència de la incorporació és d’un any, i aquest cop si els municipis volen continuar regulant els preus han de fer la petició expressa a l’Agència de l’Habitatge, prèvia aprovació pel ple municipal. Així ho va explicar ahir el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaume Palomera, durant unes jornades sobre habitatge organitzades al Palau Macaya de Fundació “la Caixa” per la Fundació Catalunya Europa i Club Roma.

Palomera va assegurar que l’Agència de l’Habitatge ja ha instat els ajuntaments a sol·licitar la declaració, que es pot tramitar, va recordar, si es compleix almenys un dels tres requisits: preus de lloguers superior a la mitjana catalana; càrrega del lloguer superior al 30% de mitjana d’ingressos habituals en famílies o persones menors de 35 anys; i creixement interanual acumulat de tres punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys.

Els municipis que no ho facin perdran la potestat de regular els preus a partir del mes de setembre. En aquest sentit, Palomera va lamentar que sovint els mateixos ajuntaments desconeixen les seves pròpies competències en aquest sentit. I va informar que des del Sindicat s’està treballant perquè la Generalitat o el Parlament facilitin aquesta gestió als municipis.

Palomera va defensar la llei de regulació dels lloguers com una mesura més per estabilitzar els preus i garantir l’accés a tothom. I va aportar algunes dades de portals immobiliaris que mostren, segons va dir, que d’entre totes les províncies espanyoles, Barcelona és on més han caigut els preus del lloguer el primer trimestre del 2021.

Un nou paradigma de l’habitatge

En la jornada d’ahir al Palau Macaya hi van participar també Antoni Sorolla, director de relacions institucionals de Sogeviso, una empresa privada del Banc Sabadell, i David Guàrdia, coordinador de la fase de desenvolupament de projectes de Sostre Cívic, entitat que promou el cooperativisme en la construcció i gestió d’habitatge. La jornada va servir per posar sobre la taula que estem davant d’un “canvi de paradigma” on la voluntat dels diferents actors, tant públics com privats, hauria de ser buscar fórmules i recursos per garantir l’accés a l’habitatge.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.