Sant Pau i Bellvitge despleguen un model per monitorar via control remot els pacients amb marcapassos
La nova tecnologia permet un major control i detectar qualsevol anomalia que requereixi una intervenció d’urgència
Els hospitals de Sant Pau i Bellvitge han posat en marxa un nou model d’atenció que permet el control remot dels pacients que porten marcapassos o desfibril·ladors.
La tecnologia que utilitzen els dispositius possibilita una transmissió de dades diàries que fan possible qualsevol intervenció d’urgència. El control es fa mitjançant uns dispositius especials o a través d’una instal·lació en el mòbil de la persona.
Actualment, a Sant Pau hi ha 3.000 pacients amb marcapassos i 1.000 amb desfibril·ladors, mentre que a Bellvitge en són 4.500 i 1.000, respectivament.
El nou model assistencial va néixer a l’Hospital de Sant Pau el 2015 amb el projecte Stop&Go, finançat per la Unió Europea i que permetia iniciar el control dels pacients amb desfibril·ladors instal·lats.
Aquesta tecnologia permet ampliar la freqüència de control d’un anys, sis o tres mesos en les visites presencials a la transmissió diària de dades. S’augmenta també la seguretat i té un alt grau de satisfacció entre els pacients.
En aquest sentit, el director del Servei de Cardiologia de Sant Pau, el doctor Xavier Viñolas, apunta que abans es feien controls cada tres o sis mesos, mentre que ara es disposa d’informació diària.
Afegeix que permet també veure anòmales al cor “que abans podien passar desapercebudes entre visita i visita”.
De la seva banda, el cap de la Unitat d’Electrofisiologia i Arrítimies de Bellvitge, el doctor Ignasi Anguera, explica que quan es detecti una anomalia es podrà contactar amb l’equip d’atenció primària o amb el de cardiologia de la zona “i en un màxim de 48 hores el pobra pot estar resolt”.