Èxode massiu a Gaza, sota una pluja de bombes
Uns 160 avions israelians bombardegen la franja, on ja han mort 126 palestins, entre els quals 32 infants
Israel rebutja cap treva i anuncia que encara no en té prou, mentre s’estenen les protestes arreu
Els palestins de la Franja de Gaza assistien ahir a les xarxes socials per acomiadar-se, esperant a ser colpejats pels bombardejos incessants. “Aquestes són les darreres paraules de pànic extrem de la meva mare abans que perdéssim contacte amb els nostres pares”, deia ahir Majed Abusalama a Twitter. A la publicació hi compartia la videotrucada que la seva mare va fer-li a ell i a son germà, fora de la Franja de Gaza: “Sentiu-la amb el cor –demanava–. Dinou segons de cridar per la vida en una trucada sota la pluja de bombardejos més bèstia que mai haguem patit a Gaza.”
Les autoritats militars israelianes van bombardejar ahir a la matinada el territori assetjat com no ho havien fet en cap moment durant els cinc dies anteriors. Unitats terrestres que envoltaven la Franja de Gaza van llançar cinc-cents projectils mentre 60 avions de combat que sobrevolaven el petit enclavament van llançar 450 míssils en només 40 minuts al nord de la franja. Almenys 126 persones han mort a Gaza des de l’inici de l’atac, de les quals 31 són infants. “Vam dir que colpejaríem Hamas i ho hem fet”, afirmava el primer ministre, Benjamin Netanyahu: “Hem atacat objectius subterranis. Hamas creia que podia amagar-s’hi, però no. Els podem atrapar on siguin.” El ministre de Defensa, Benny Gantz, també es mou com peix a l’aigua en ofensives contra Gaza. L’excap de l’exèrcit durant cinc anys –incloent-hi la campanya militar del 2014 contra Gaza, de la qual més tard es vantaria d’haver retornat Gaza “a l’edat de pedra”– es trobava amb Aviv Kohavi, un dels caps de l’exèrcit, amb un posat confiat que s’allunya del Gantz de la patacada política amb la coalició Blanc i Blau: “Treballem en la continuació de la campanya militar”, deia. Cap autoritat israeliana s’ha pronunciat sobre la invasió terrestre que s’havia rumorejat fins ahir.
Diplomàtics egipcis informaven que Israel hauria rebutjat –almenys per tercer cop– negociar una treva mentre a la franja ja s’hi han enderrocat centenars d’edificis. Les bombes han tallat l’accés a l’aigua potable de centenars de milers de persones. “Pots creure’t que han atacat les zones més poblades de la Franja de Gaza? En algunes famílies han perdut la vida tots. Encara tremolo”, diu Fàtima. Parla des de Beit Hanon, un municipi al nord de la Franja de Gaza, des d’on la gent fuig cap al sud: “Desenes de famílies supervivents han marxat de la zona per por a més bombardejos, però no hi ha lloc on anar. No hi ha refugis i tot està sota risc de bombardeig”, lamenta mentre se sorprèn de continuar viva. Segons l’ONU, 10.000 persones han abandonat casa seva per por a les bombes.
A Israel, on lamenten nou víctimes mortals, les batusses entre jueus i àrabs israelians continuen causant por i preocupació. Netanyahu ha cridat a augmentar la repressió contra els disturbis i emprar les “detencions administratives” a territori israelià. Aquesta mesura implicaria aplicar contra jueus i àrabs israelians un tipus d’engarjolament previst per als palestins dels territoris ocupats, que permet tancar-los de manera indefinida sense proves ni judici. El cap de la policia israeliana, Kobi Shabtai, ha acusat públicament Itamar Ben Gvir, nou membre al Parlament pel grup supremacista Sionisme Religiós, d’incitar a l’odi allà on va i de provocar la “intifada interna” que assegura que s’està vivint a Israel. Tamar Zandberg, membre del partit d’esquerres Meretz, va marxar ahir d’un plató de televisió per no haver de coincidir amb Ben Gvir.
A les xarxes socials s’hi disputa una altra batalla. Ciutadans palestins d’Israel estan cridant als palestins que treballin en la policia a abandonar el cos, mentre Gantz, que també fa de ministre de Justícia, exigeix a Facebook i a TikTok que col·laborin amb les autoritats israelianes i que esborrin el material publicat per “extremistes que busquen fer mal al nostre país”. Si s’ha de jutjar per les crítiques d’activistes palestins –les publicacions dels quals estarien desapareixent de les xarxes–, aquesta connivència entre grans companyies de comunicació i Israel seria ja una realitat.
Les concentracions de suport cap a Gaza anaven plenes de sang ahir a Cisjordània, on almenys una desena de manifestants haurien perdut la vida per l’acció de l’exèrcit israelià. Treballadors d’hospitals al territori ocupat van denunciar que arribaven persones ferides amb trets de munició real al pit o a l’estómac. Les protestes van escampar-se per Nablus, Jenin, Hebron i altres punts de Cisjordània, on centenars de manifestants van intentar accedir des de Jordània. A Aman, milers de ciutadans demanaven l’expulsió de l’ambaixador israelià, mentre grups de joves intentaven travessar la frontera tot cridant: “Amb esperit i amb sang et redimirem, oh, Al-Aqsa!”, deien en referència a la mesquita de Jerusalem, on va haver-hi més de 250 persones hospitalitzades.
LES FRASES
Vigilància per crims de guerra
“Hi ha esdeveniments que estem vigilant molt de prop”, advertia ahir Fatou Bensouda, la fiscal general del Tribunal Penal Internacional. I hi afegia: “Hi ha una investigació oberta.” Malgrat que la classe política israeliana i Netanyahu rebutgen l’autoritat del tribunal, al qual acusen d’antisemitisme, Bensouda ha explicat en declaracions a Reuters que està determinada a tirar endavant les investigacions encara que ho hagi de fer sense el suport d’Israel. Al març, Bensouda va obrir una investigació formal per suposats crims de guerra que haurien comès tant l’exèrcit israelià com Hamas: “Adverteixo a totes les parts que no escalin i que vagin en compte de no emprendre accions que podrien acabar a la comissió de crims de guerra.”