Política

El Suprem intenta de nou doblegar els presos polítics

El tribunal, de sorpresa i sense ser necessari, demana ara als independentistes si volen l’indult per completar l’informe, que ha adormit més de mig any

El president d’Òmnium reclama l’amnistia

El Tribunal Suprem va tornar a sorprendre, i a descol·locar els experts penalistes, en comunicar ahir als dotze líders catalans que va condemnar per haver dirigit un alçament per fer “somniar” la independència de Catalunya, —nou d’ells a altes penes de presó i tres, a inhabilitació—, que expressin “el que tinguin convenient” vers la petició d’indult que tercers han fet en nom seu al govern espanyol, i els dona un termini de cinc dies. La petició del Suprem és interpretada com una “humiliació” perquè els ha revocat la semillibertat perquè no s’han penedit, a més que no és necessària i la podia haver demanat alhora amb totes les parts, un fet que evidencia que ha adormit el seu informe més de mig any.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va ser el primer a contestar-li i de manera contundent, ahir mateix. “La defensa de la democràcia no admet xantatges. Ni penediments ni indults”, piulava des del seu compte a Twitter, segurament realitzat per alguna persona del seu equip, ja que Cuixart i els altres vuit presos polítics tornen a estar en règim de segon grau, des del desembre passat, i només poden sortir del penal amb permisos puntuals, amb els 36 dies a l’any que tenen en haver complert una quarta part de la condemna. A la tarda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, s’expressava amb la mateixa fermesa, i insistia a reclamar l’amnistia per a tots els represaliats catalans: “Cuixart no ha de demanar perdó. És l’Estat el que l’hauria d’alliberar. Com diu el Consell d’Europa, és l’únic defensor dels drets humans d’Europa a la presó”. Mauri hi va afegir que el govern del PSOE “no ha demostrat fins ara cap voluntat per solucionar el conflicte català i Cuixart ja fa tres anys i mig que està tancat a la presó per haver defensat drets fonamentals”.

La penalista Marina Roig, de l’equip de defensa de Cuixart, ja va presentar ahir la resposta del president d’Òmnium al jutge Marchena. “És públic i notori que el senyor Cuixart continua lluitant per l’exercici i la defensa dels drets fonamentals de mobilització ciutadana, pacífica, democràtica i permanent”, s’afirma en la resposta. També se li recorden els dos vots particulars de la primera sentència del Tribunal Constitucional, en els quals dos magistrats –en el cas de l’exconseller Jordi Turull, que es pot extrapolar a tots els presos polítics– “consideren que s’han vulnerat els drets fonamentals de reunió, d’expressió ideològica i legalitat penal”, i com sostenen distints organismes europeus. Per això, s’hi conclou: “Cuixart no ha presentat cap sol·licitud d’indult i ha manifestat en reiterades ocasions de manera pública que com a pres polític la seva prioritat no és sortir de la presó, sinó la resolució del conflicte polític pel qual compleix condemna, començant per l’amnistia com a resposta col·lectiva en lloc de l’indult com a solució individual.”

El penalista Jordi Pina esperava consultar avui als presos de JxCat, també tancats a Lledoners, si consideren que han de respondre a les al·legacions sol·licitades ara pel Suprem. Els presos i les preses d’ERC també havien de donar una resposta als seus advocats.

A l’estiu, indults parcials

Des de l’octubre passat, el Suprem té sobre la taula la petició del govern espanyol perquè faci el seu informe, no vinculant, sobre la petició d’indult per als presos polítics catalans. El desembre passat, la fiscalia li va remetre el seu parer perquè se’ls denegui l’indult, ja que –segons indica– no han canviat el seu pensament i han infringit la llei. L’Advocacia de l’Estat també va endarrerir la seva resposta en demanar al Tribunal de Comptes si s’havien rescabalat els 4,2 milions reclamats per l’organització de l’1-O, malgrat que tothom sabia que sí, per després indicar que no li tocava pronunciar-se. Ara el Suprem vol escoltar els presos polítics, als quals ha fet tancar en segon grau. El Suprem ja ha adormit la seva resposta amb les eleccions catalanes i les de Madrid, un fet en què semblava coordinat amb el govern socialista.

L’equip de Sánchez, si no canvia el seu parer, va anunciar que la resposta als indults la donaria abans de l’estiu. És previst que els concedeixi un indult parcial de la pena de presó (com es fa en la majoria de casos, sense tocar la inhabilitació per a càrrec públic), que els permeti acabar de complir la pena en semillibertat.

LES XIFRES

1
any i tres mesos
fa que l’advocat F. Jufresa va demanar l’indult per als nou presos polítics i els tres inhabilitats.

LA FRASE

7
mesos fa que el Suprem
té sobre la taula la petició del govern espanyol perquè faci l’informe dels indults.
No hi ha voluntat del govern espanyol per afrontar els indults. La resposta ha de ser l’amnistia
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium cultural
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.