La UE perd pistonada amb els EUA i la Xina amb una recaiguda en la recessió
El PIB de la zona euro cau un 0,6% el primer trimestre per l’allargament dels confinaments
Brussel·les rep el pla de recuperació del govern espanyol
La zona euro torna a entrar en recessió amb una caiguda del PIB d’un 0,6% en el primer trimestre del 2021. Una recaiguda que retarda la recuperació econòmica de la Unió Europea, mentre que els Estats Units i la Xina ja estan sortint de la crisi pandèmica.
Ajudada per una ràpida vacunació, l’economia nord-americana va créixer amb força entre gener i març: un 1,6% del PIB. Així, Washington treu rèdit a l’estratègia de l’America first en la lluita contra la Covid-19 i marca múscul. El gegant asiàtic també es recupera a bon ritme amb un creixement d’un 0,6% en els últims tres mesos.
En canvi, al bloc europeu li està passant factura la dèbil arrencada de la campanya de vacunació i la política de portes obertes en l’exportació de vaccins. Els reconfinaments de principis d’any han impedit una reactivació significativa de l’activitat, i això es veu reflectit en els mals indicadors econòmics.
Són particularment dolents a Alemanya, on el PIB s’ha enfonsat un 1,6% en un primer trimestre marcat per fortes restriccions. Encara pitjor són els de Portugal, que registra una caiguda d’un 3,3% del PIB. Per contra, França repunta amb timidesa un 0,4% després de la davallada de finals del 2020 (-1,4%).
En un estat de semiobertura, el PIB espanyol ha caigut un 0,5% entre el gener i el març, lleugerament per sota de la mitjana de la zona euro. Tanmateix, l’espanyol continua sent l’estat de la UE amb la xifra més alta d’aturats i la taxa més alta d’atur juvenil amb xifres molt superiors a la mitjana europea.
Amb aquest trist panorama, Brussel·les posa les seves esperances en el pla de recuperació. L’arribada de les primeres transferències al juliol hauria d’ajudar a revitalitzar l’economia europea a partir de la segona meitat del 2021. Ara bé, per recuperar pistonada en la lliga de les grans economies mundials primer s’han de materialitzar les ajudes. El fons de recuperació encara no està enllestit, en espera de la ratificació de tots els parlaments i de la presentació dels plans de reforma dels estats.
Pla espanyol
Ahir el govern espanyol va contribuir a fer un pas més en aquest procés enviant el seu programa per a la recuperació a Brussel·les. L’executiu de Pedro Sánchez demana 69.500 milions d’euros en subvencions del fons europeu per la Covid-19 per finançar-lo. “La presentació d’aquest pla es fa després d’un diàleg intens amb la Comissió Europea”, va assegurar ahir la seva presidenta, Úrsula von der Leyen. Els buròcrates comunitaris l’examinaran en els pròxims dos mesos i emetran la seva avaluació.
Quedarà en mans, però, de tots els socis europeus donar llum verd a les reformes dissenyades pel govern del PSOE i Unides Podem.