Política

El president palestí ajorna els comicis en “defensa” de Jerusalem

Abbas atribueix la cancel·lació de la cita electoral a una possible derrota de la seva candidatura, perquè Israel no ha dit si permetrà votar a la zona est de la ciutat sagrada

Hamas critica la suspensió de les eleccions, les primeres des del 2006

El president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha cancel·lat les eleccions previstes per al dia 22 de maig tres mesos després d’haver-les convocat, el gener passat. Amira Hass, corresponsal del diari israelià Haaretz a Cisjordània, va advertir pocs dies després d’aquella convocatòria que el mateix Abbas, líder d’Al-Fatah i candidat de la formació a la reelecció, no tindria cap problema a cancel·lar-les si intuïa un resultat contrari als seus interessos. I, segons diverses fonts, això és el que hauria passat.

“Hem decidit ajornar les eleccions legislatives fins que puguem garantir que la gent de Jerusalem hi podrà participar”, va declarar Abbas dijous a la nit. El president anunciava la cancel·lació de les primeres eleccions previstes des de 2006 des de Ramal·lah, Cisjordània, en un discurs en què va dir: “No abandonarem Jerusalem.” Com a part dels Acords d’Oslo signats el 1990, el govern israelià ha de permetre les eleccions palestines a l’est de Jerusalem perquè s’hi puguin celebrar.

Abbas cancel·la les eleccions acollint-se a la possibilitat que les autoritats israelianes no permetin la participació dels palestins de Jerusalem Est, al·legant una batalla simbòlica per la sobirania sobre la ciutat. Darrerament, la policia israeliana ha practicat detencions contra polítics palestins que miraven de fer campanya a Jerusalem, però les autoritats israelianes han evitat pronunciar-se sobre les eleccions i deixen en l’aire si les permetran o les boicotejaran. El seu silenci dona peu a la cancel·lació d’Abbas.

La desconvocatòria beneficia el mateix Abbas. El desmembrament del seu partit, Al-Fatah, en tres llistes, augmenta la probabilitat d’una victòria de Hamas, que s’ha mostrat contrari a la cancel·lació. El grup islamista hi veu un “cop” d’Abbas, perpetrat sense suport popular. La no celebració de les eleccions podria ser un resultat buscat pels líders israelians, que voldrien evitar que Hamas, que controla la Franja de Gaza des del 2007 i que no reconeix Israel, augmenti el seu paper dins del lideratge palestí. Segons alguns analistes, la classe política israeliana veuria amb bons ulls que s’allargués la divisió de la classe política palestina i es reduïssin així les seves possibilitats en una hipotètica represa de les negociacions amb Israel, ara mortes. La decisió d’Abbas no és compartida per Hamas ni per molts palestins, que van sortir al carrer en contra de la suspensió.

Entre l’opinió pública, el 75% dels palestins consideren que cal votar per superar el bloqueig polític. “Estem decebuts”, diu la Wafa, resident a Gaza: “Crèiem que els comicis eren la solució per a la divisió dels palestins.” I hi afegeix: “Pensem que les forces ocupants estan implicades en aquesta cancel·lació.”

Desenes de morts en un festival religiós a Israel

La premsa israeliana ho ha qualificat d’“allau humana”; el primer ministre, Benjamin Netanyahu, hi veu un dels pitjors desastres de la història d’Israel, i els supervivents de l’accident expliquen que centenars de persones cridaven desesperades que no podien respirar. La tragèdia d’ahir a la matinada durant la festivitat jueva de Lag ba-Ómer, al nord d’Israel, ha provocat almenys 45 morts i més d’un centenar de ferits de gravetat, a banda d’algunes preguntes sobre la possible negligència per part de les autoritats. Les 100.000 persones que es calcula que van assistir a l’esdeveniment van convertir la trobada en la major concentració des de l’inici de la pandèmia. Més de 1.200 autobusos van sortir des de tot el país per dirigir-se al lloc dels fets, on cada any se celebren danses i fogueres al voltant de la tomba del rabí Shimon bar Yochai, del segle II, per commemorar el seu aniversari. Els vídeos enregistrats abans de l’accident mostren milers de persones ballant al ritme de la música. Però a la una de la matinada de divendres, alguns assistents van relliscar en uns esglaons i l’enorme aglomeració va produir un efecte dominó, segons fonts policials. “Van començar a caure els uns damunt dels altres”, deia un testimoni, que hi afegeix que una barrera policial va impedir que les persones fugissin, i això va empitjorar les aglomeracions. La xarxa de telefonia va quedar tallada quan els assistents intentaven contactar amb els seus éssers estimats, i es va produir un caos que dificultava el rescat i l’evacuació. Malgrat que fonts policials han advertit que l’accident era inevitable, el màxim responsable policial del districte, Shimon Lavie, ha assegurat que carrega “tota la responsabilitat dels fets”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.