Salut

Espanya i una vintena d’estats de la UE començaran les proves tècniques del passaport sanitari a partir del 10 de maig

No existirà una única aplicació europea, sinó que cada estat en tindrà una que recollirà els certificats homologables

Espanya i una vintena d’estats de la Unió Europea començaran a fer les proves tècniques del passaport sanitari amb la Comissió Europea a partir del 10 de maig. Tècnicament, el sistema estarà llest “a gran part” de la UE l’1 de juny, asseguren fonts comunitàries, però no es podrà utilitzar fins que no hi hagi un acord entre els estats i el Parlament Europeu sobre la legislació que regula el document. “El dia que la llei entri en vigor llavors estarà operatiu”, aclareixen aquestes fonts. Esperen que això passi cap a finals de juny. No existirà una única aplicació europea, sinó que cada estat en tindrà una que permetrà guardar els certificats homologables a la UE que demostrin la vacunació, haver passat la Covid-19 o un negatiu.

Brussel·les treballa a contrarellotge per enllestir la part tècnica de l’anomenat ‘Certificat Digital Verd’, també conegut com a passaport de la Covid-19, i que pretén facilitar la reactivació dels viatges aquest estiu. “El calendari és ajustat, però anem a bon ritme”, diuen des de la CE.

El projecte encara està en construcció i, sobretot, depèn de la negociació entre governs i Eurocambra, però la idea és crear un sistema comú entre els 27 per validar l’estatus dels viatgers sobre la Covid-19. El salconduit estarà disponible tant en versió digital com en paper. Tanmateix, la proposta fomenta l’ús del mòbil per facilitar la mobilitat.

Com funcionarà el passaport?

“No hi haurà una app europea”, diuen des de Brussel·les, sinó que cada país tindrà la seva aplicació mòbil per guardar els certificats (vacunació, superació del virus, PCR). Els estats podran utilitzar un “model europeu” per crear les seves apps o bé utilitzar aplicacions existents. Serà el cas de França, que vol aprofitar l’aplicació de rastreig de contagis.

Quan els ciutadans obtinguin els certificats corresponents i homologables a la UE, els podran desar en aquestes aplicacions o imprimir-los. Aquests documents tindran un codi QR que la policia o les aerolínies validaran amb una aplicació de verificació. Aquesta eina estarà restringida a les autoritats competents, remarquen fonts comunitàries. L’aplicació de verificació no retindrà les dades dels ciutadans, simplement comprovarà la validesa dels certificats, asseguren des de l’executiu europeu. D’aquesta manera, esperen respectar la normativa de protecció de dades.

Proves tècniques

Per comprovar que les aplicacions funcionen i que el sistema de verificació està interconnectat, Brussel·les començarà a fer proves tècniques a partir del 10 de maig amb una vintena d’estats. Entre ells hi ha Espanya, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos o Grècia. Cap ciutadà participarà en les proves pilot, serà merament un treball tècnic entre institucions. Un segon grup de països, on hi ha Portugal, Irlanda o Xipre, s’apuntarà a les proves a finals de maig. Per contra, Bèlgica, Hongria o Eslovàquia no participaran en els assajos i s’espera que s’incorporin directament al sistema al juny.

Brussel·les oferirà 1 milió d’euros a cada estat membre que demani suport financer per posar en marxa el passaport sanitari. La CE calcula que en total el nou sistema per facilitar la mobilitat tindrà un cost d’uns 50 milions d’euros.

Obtenir el certificat de vacunació

Tots els ciutadans europeus tindran dret a accedir a un certificat de vacunació. Fonts comunitàries recorden que els doctors tenen l’obligació de registrar les vacunacions. “Aquesta informació existeix, simplement cal donar-la als ciutadans. En alguns països serà automàtic, en d’altres s’haurà de demanar”, diuen. A cada estat hi haurà diverses maneres d’obtenir el document. Per exemple, Alemanya planeja que es pugui demanar a les farmàcies.

Pel que fa a la validesa dels certificats de vacunació, des de Brussel·les no especifiquen quant de temps durarà i s’inclinen per adaptar-ho en funció de les evidències científiques que vagin apareixent sobre la durada de la immunitat que donen les vacunes.

Test d’anticossos, en negociació

La proposta de la Comissió Europea és que només una prova PCR positiva obtinguda com a mínim 11 dies abans de viatjar serveixi per demostrar que s’ha superat el virus. El test seria vàlid fins a sis mesos des del contagi.

Tanmateix, fonts comunitàries apunten que l’Eurocambra i els estats estan negociant si es poden utilitzar també els tests d’anticossos. L’executiu europeu no n’és partidari perquè no indiquen quan es va produir la infecció i, per tant, no es pot saber quant dura la immunitat. “Veurem com s’acaba de perfilar això en les negociacions”, afirmen les mateixes fonts.

Test PCR

Els ciutadans no vacunats i que no s’hagin contagiat hauran de presentar una PCR en aquest passaport sanitari. L’Eurocambra està pressionant els governs perquè els tests siguin gratuïts i evitar així una “discriminació econòmica” per aquells que encara no s’han pogut vacunar, com per exemple els més joves. La posada en marxa del passaport sanitari, previsiblement a finals de juny, no significa que tots els països de la UE aixequin les restriccions de mobilitat, com poden ser les quarantenes. Això també s’està negociant. Fonts comunitàries asseguren que hi haurà una “harmonització de les restriccions” de cara a l’estiu, si bé tot depèn de l’evolució epidemiològica i la vacunació al bloc europeu.

Altres usos?

Fonts comunitàries veuen “poc probable” que el sistema es pugui utilitzar per a altres usos, com per anar a bars i restaurants. De totes maneres, admeten que estarà en mans de cada estat membre, si bé avisen que les persones autoritzades per verificar els certificats han de ser “limitades”

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.