Política

ERC apressa i Junts fa mutis

Els republicans clamen al Parlament per fer govern abans del 9 de maig per gestionar l’endemà de l’estat d’alarma

Batet recorda que l’executiu “governa” tot i estar en funcions

Aragonès replica a Illa que s’oblidi de ser president

La sessió de control al govern en funcions que es va fer ahir al Parlament va tornar a posar de manifest que els actuals socis, JxCat i ERC, continuen discrepant en la urgència de tancar un acord. Malgrat desencallar les negociacions dimarts en la cimera de Lledoners, els republicans van tornar a mostrar el seu malestar perquè no es fa amb prou celeritat. No en forma d’ultimàtum, però sí que van apel·lar a la necessitat de “no perdre més el temps”, en paraules del president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, perquè “no volem esgotar ni jugar amb els terminis”. En unes paraules que va subscriure “fil per randa” el vicepresident del govern en funcions de president, Pere Aragonès, va lamentar que “no s’entén”que no es tanqui un acord independentista després del mandat de les urnes quan hi ha una situació d’urgència social, econòmica i nacional al país.

L’ultimàtum de l’1 de maig ja sembla història, tot i que els republicans continuen defensant que millor que es tanqui aquesta setmana, però en el seu esforç per evitar esgotar el termini legal del 26 de maig van posar sobre la taula una altra data: el 9 de maig. Just el dia que decaurà l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol i quan “hem de sortir de la provisionalitat perquè el govern ha de tenir les eines per actuar”, va assegurar Jové. I en aquest punt Aragonès va remarcar que calia “una investidura com més aviat millor” amb “un govern amb totes les funcions” per afrontar la reconstrucció social, econòmica i de “projectes de vida” amb l’horitzó de mantenir, amb un altre paraigües legal, les restriccions del toc de queda i de mobilitat, o per tenir una posició de força a l’hora de reclamar la gestió dels fons europeus de la pandèmia des de Catalunya.

Les converses entre les formacions continuen aquests dies i Junts manté la política d’intentar mantenir-les al marge del focus mediàtic. Ahir en va parlar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va reconèixer a TV3 que veia “més a prop” l’acord de govern entre les dues formacions i restant importància al temps que durin les negociacions amb l’exemple per formar govern a Alemanya. L’important, segons Calvet, és que “tinguem un bon govern, no un govern ràpid”, i va reconèixer que li agradaria tornar a ser conseller.

Però en la sessió al Parlament les intervencions de JxCat no van fer cap esment al ritme ni al contingut de les negociacions. Just abans que ho fes el republicà Jové, va parlar el president del grup parlamentari, Albert Batet, per posar en relleu que, “malgrat estar en funcions, aquest govern, governa”, posant d’exemple la compareixença a l’hemicicle, presentant un acord per condonar el deute a 35.000 famílies víctimes de la pobresa energètica o quan aconsegueix 480 milions d’inversió empresarial estrangera.

Illa i el “pas al costat”

L’última intervenció de la sessió de control va ser per al socialista Salvador Illa, que va retreure a Aragonès la seva falta d’autoritat posant-li al davant la “realitat tossuda” de tres fracassos en la substitució del president Quim Torra, i les dues sessions d’investidura fallides. Per Illa, cada ultimàtum que presenta a les negociacions “serveix per restar-li credibilitat”, i va lamentar que després de cinc anys de govern d’ERC i JxCat “no sàpiguen com portar el país”. Va demanar-li que “faci un pas al costat i sumi’s a una majoria d’esquerres”. La resposta d’Aragonès va apel·lar també a la “realitat tossuda” dels resultats electorals amb una majoria independentista en vots i escons, que indiquen que “vostè no serà president”. Malgrat tot, va instar-lo a presentar-se a la investidura “si, a banda del seu grup, hi ha algú més que li vulgui donar suport”.

Tampoc va ser cap sorpresa la intervenció d’En Comú Podem (ECP) minuts abans per posar en relleu “les baralles i els retrets” des que Aragonès ha exercit de president en funcions, en paraules del diputat David Cid. Per enèsima vegada li van “allargar la mà” per “no pactar un govern de la resignació” amb JxCat i agafar l’opció de “ser el president de la transformació”. El vicepresident li va recordar que amb dos debats d’investidura ja coneixia els arguments i els va demanar que s’uneixin als esforços per “posar les bases per a la resolució” del conflicte català que se sustenta en l’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

Al ple no hi va haver cap sorpresa en la votació de la diputada de JxCat Aurora Madaula com a secretària segona de la mesa després de la renúncia, el 7 d’abril passat, de Jaume Alonso-Cuevillas. Madaula va obtenir el suport dels 74 diputats d’ERC, JxCat i la CUP, mentre que els altres dos candidats que s’hi van presentar, Lucas Ferro (ECP) i María García Fuster (Vox) van obtenir-ne 40 i 11 respectivament. També es van registrar tres vots en blanc i cinc de nuls de Cs, que van escriure: “Sectarisme, no. Democràcia, sí” a la papereta.

LES FRASES

Nosaltres no volem esgotar ni jugar amb els terminis. Necessitem un acord i el necessitem ara
Josep Maria Jové
PRESIDENT DEL GRUP D’ERC
Malgrat estar en funcions, aquest govern governa
Albert Batet
PRESIDENT DEL GRUP DE JxCAT
[A Aragonès] Faci un pas al costat i sumi’s a una majoria d’esquerres
Salvador Illa
PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DEL PSC
La realitat és tossuda i, amb els resultats de les eleccions, vostè [a Illa] no serà president
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN

La renovació del síndic, un cop més

La renovació de la Sindicatura de Greuges va tornar a fer acte de presència quan el síndic, Rafael Ribó, va presentar l’informe anual del 2019. Així ho van exigir la CUP, ECP, Cs i el PPC perquè el seu mandat està caducat, mentre que el PSC en va demanar la dimissió i Vox, la supressió. Ribó va explicar que ja havia demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que activés el mecanisme per rellevar-lo, com ja havia demanat al seu antecessor, Roger Torrent.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.