Clam contra les patents de vaccins
petició
Gairebé 400 eurodiputats i parlamentaris a la Unió Europea exigeixen alliberar la tecnologia de les vacunes
Brussel·les i Washington veten la iniciativa que demana el sud global per frenar la desigualtat en la immunització
Augmenta la pressió a la Unió Europea per aixecar les patents de les vacunes. Gairebé 400 eurodiputats i parlamentaris van exigir ahir a Brussel·les i als governs que donin suport a la suspensió de les normes de propietat intel·lectual que permeten l’ús exclusiu d’aquesta tecnologia clau per combatre la Covid-19 a companyies com Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.
S’afegeixen així al clam d’entitats civils i exlíders mundials que ho veuen com una solució a la creixent bretxa de vacunació entre països rics i pobres. L’Amèrica del Nord i Europa han acaparat gairebé la meitat de totes les dosis administrades al món fins ara, segons dades del portal Our Data in the World d’Oxford.
Fa mesos que a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) s’està debatent la proposta per alliberar les patents de Sud-àfrica i l’Índia i que té el suport d’un centenar de països en vies de desenvolupament. El sud global creu que facilitarà l’accés als vaccins als estats més pobres, que amb prou feines han pogut començar a immunitzar sanitaris i grups de risc. El nord ric ho està bloquejant mentre accelera la vacunació entre la població general.
Malgrat que l’Organització Mundial de la Salut avala l’aixecament de les patents, la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit, el Japó i Suïssa s’hi oposen. Tanmateix, la posició oficial dels governants s’està allunyant cada vegada més de l’opinió pública europea.
En una declaració conjunta publicada ahir, representants de l’eurocambra i dels parlaments estatals van reclamar a la Comissió Europea i als 27 socis que “reconsiderin urgentment” la seva posició. “Es posaria fi als monopolis de la propietat intel·lectual, s’eliminaria la incertesa jurídica i es permetria que la col·laboració augmentés i que s’accelerés la disponibilitat, l’accessibilitat i l’abast de les vacunes”, reivindiquen.
Igual que altres ONG internacionals, aquest grup de polítics, principalment de l’esquerra i l’ecologisme, recorden que els antídots s’han desenvolupat gràcies a “grans quantitats de diners públics” i que, per tant, els ciutadans han de tenir veu a l’hora de decidir com s’utilitza la tecnologia que han contribuït a crear.
Entre els signants de la declaració, hi ha els eurodiputats Ernest Urtasun, dels comuns; Jordi Solé i Diana Riba, d’ERC; Toni Comín, de JxCat; María Eugenia Rodríguez Palop, de Podem, i Sira Rego, d’Esquerra Unida. També hi ha eurodiputats socialistes com ara la francesa Sylvie Guillaume, el colíder d’Els Verds Philippe Lamberts i de l’Esquerra Unitària Manon Aubry.
Reticències a Brussel·les
Brussel·les manté la negativa, però ja comença a mostrar indicis d’un possible canvi, inquieta per les crítiques dels sectors socials. Fins ara, la Comissió Europea ha preferit fomentar aliances privades entre farmacèutiques per ampliar la producció. És a dir, que siguin les mateixes companyies les que transfereixin la tecnologia a través de pactes estrictes. És el cas, per exemple, d’AstraZeneca, que va tancar un acord amb el Serum Institute de l’Índia per produir la vacuna d’Oxford a l’Àsia.
El lobby farmacèutic assegura que suprimir les normes de propietat intel·lectual no garanteix que altres empreses puguin fabricar les vacunes, perquè això no implica accedir a tot el coneixement necessari. Malgrat aferrar-se a aquests arguments de la indústria, la CE insinua que el monopoli actual no està generant més accés a les vacunes. “Si les companyies es neguen a compartir la innovació, podríem considerar altres possibilitats”, avisava fa poc l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides.
Per contrarestar el clam social, el lobby farmacèutic està redoblant els esforços per impedir un canvi de majories a l’OMC. Segons publicava el Financial Times a principis d’aquesta setmana, els productors de vacunes han alertat Washington que l’alliberament de patents implicaria cedir la tecnologia a la Xina i a Rússia. L’administració de Joe Biden està revisant l’oposició inicial de Donald Trump i es nota el nerviosisme entre les companyies.
LA FRASE
Quarantena obligatòria per als viatgers de l’Índia
Els països europeus veuen amb creixent preocupació la situació del coronavirus a l’Índia, on la pandèmia està fora de control. Oficialment, hi ha registrats 17,6 milions d’infectats i quasi 198.000 morts d’entre una població de 1.350 milions. Itàlia, França, Bèlgica, el Regne Unit i els Països Baixos, entre d’altres, ja han adoptat mesures per als viatgers que arribin de l’Índia. Des de l’Estat espanyol no hi ha vols directes, però els viatgers provinents d’aquest país hauran de passar catorze dies de quarantena a partir d’avui. Els científics encara estudien la variant índia, però creuen que és possible que sigui més contagiosa.
Alemanya destinarà el 90% del fons a clima i era digital
El 90% dels fons europeus per a la recuperació postpandèmia del pla alemany –que puja a 25.600 milions– es destinaran a protecció del clima i a transformació digital. “És el repte més gran de la nostra època”, segons el ministre de Finances. Amb especial èmfasi en l’adequació a l’era digital de l’educació, el sistema sanitari, el suport a empreses i les infraestructures. La presentació del pla es va fer juntament amb el seu homòleg francès. França va aprovar 100.000 milions: el 50%, per a transició ecològica; la resta, repartits entre transició digital i mesures socials. França va instar la UE a accelerar-ne la tramitació.
Els EUA permeten anar sense mascareta als vacunats
Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, en anglès) van canviar ahir les seves recomanacions i van indicar que els ciutadans que estiguin completament vacunats podran sortir sense mascareta a l’aire lliure, excepte quan hi hagi grans multituds. Així es recull en la guia actualitzada publicada ahir, que assenyala que, vacunats del tot o no, no és necessari dur la mascareta a l’exterior quan es camina, es va en bicicleta o es corre sol o amb membres del grup de convivència. Així mateix, afirma que es pot estar sense mascareta en reunions petites en interiors amb persones completament vacunades.
“Alarma” pels contagis al nord d’Àfrica
L’OMS va advertir ahir d’un “alarmant” augment del nombre de casos de Covid-19 a l’Orient Mitjà i al nord d’Àfrica en l’última setmana. Dotze dels 22 països han registrat un 22% més de casos i onze països, un 17% més de morts. Coincideix amb un pic a escala global des de l’inici de la pandèmia.