Brussel·les encomana a Frontex un paper “més actiu” en el retorn d’immigrants malgrat les crítiques a l’agència
L’OLAF i la defensora del poble europeu investiguen l’organisme per possible connivència amb devolucions en calent
Brussel·les encomana a Frontex (l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes) un paper “més actiu” en el retorn d’immigrants, tot i que l’agència està en el punt de mira de l’OLAF (Oficina Europea de Lluita contra el Frau) i de la defensora del poble europeu, que l’investiguen per possible connivència amb devolucions en calent a Grècia.
“Frontex està molt ben preparada per tenir un rol més actiu en els retorns”, ha defensat aquest dimarts l’eurocomissària Ylva Johansson en la presentació de la nova estratègia de la Comissió Europea per augmentar els “retorns voluntaris”. La sueca ha assegurat que si es detecten “errors” es resoldran, però no considera que les investigacions siguin “un motiu per aturar” l’activitat de l’agència. “Frontex no ha estat implicada en aquestes accions”, ha negat per ara Johansson. Així, l’executiu europeu confia en l’organisme per accelerar el retorn d’immigrants.
A Brussel·les veuen com un “fracàs” que la majoria d’estrangers que arriben a la UE no vulguin tornar al seu país. Segons els seus càlculs, només un terç dels immigrants “sense dret a quedar-se a la UE” marxen per decisió pròpia. Per això, la CE ha creat una estratègia per animar-los a tornar als seus països “voluntàriament”. “Els retorns voluntaris són més fàcils, més barats i millors per a tots els implicats”, ha dit Johansson. Segons un estudi del Parlament Europeu, un retorn forçat té un cost aproximat d’uns 3.414 euros, mentre que el voluntari costa uns 560 euros.
Com ja va avançar al setembre, Brussel·les promet “més suport financer” als retorns voluntaris, però encara no ha concretat quants diners hi destinarà. A més, preveu la creació d’un “coordinador de retorns” i una guia per “assessorar” els immigrants sobre la tornada als seus països d’origen.