JxCat rebutja l’ultimàtum d’ERC per tancar l’acord ara
Artadi sosté que queden capítols substancials per abordar, i Sabrià admet que es pot pactar una coalició més enllà del dia 1
Aragonès i Sànchez negocien avui a Lledoners l’estructura de govern
Amb la sensació latent que les negociacions entre partits independentistes entren en una fase crucial, un “o caixa o faixa”, JxCat es va voler espolsar ahir tota la pressió que li arriba d’ERC per tancar un pacte de govern abans de l’1 de maig. És a dir, aquest dissabte. Elsa Artadi, vicepresidenta de la formació liderada per Carles Puigdemont, va ser l’encarregada de marcar aquesta distància i va qualificar d’“incomprensible” la posició dels republicans. I alhora els va acusar d’aplicar un “doble discurs”. Aquesta queixa estaria fonamentada, segons va exposar en la roda de premsa posterior a l’executiva del partit, en el fet que, en les reunions que han mantingut fins ara, els equips negociadors d’ERC no els han plantejat cap mena d’“ultimàtum” com els que s’han formulat a través dels mitjans de comunicació. “Això no ajuda”, va reblar la també portaveu de JxCat, que va convidar l’altra part a “fer més feina i menys declaracions”.
Deixant les formes de banda i entrant en el fons, la posició de Junts és que encara hi ha qüestions troncals a tractar i, per tant, és aviat per parlar de quan hi podria haver una encaixada. Sobre això, Artadi va reiterar l’argument, ja dit en aquestes últimes setmanes, que la seva eventual entrada al govern va lligada a assolir un “bon acord” que doni solidesa a aquest eventual executiu i que, si això no és així, no hi seran. Dit això, també va voler emfatitzar que la seva prioritat és assolir l’entesa, i que en cada reunió que es fa s’avança perquè això pugui ser així, i per això va demanar més temps –“encara tenim un mes de marge”– per continuar tancant carpetes. Cal tenir en compte que en algunes matèries no menors del que hauria de ser el programa de govern, com la política econòmica, els grups de treball dels dos partits encara no s’hi han posat. En altres àmbits, però, com la cartera social, ja hi ha una mica de recorregut fet.
En la seva compareixença, Artadi també va venir a dir, en un to molt mesurat però alhora també crític, que ERC tampoc està imprimint el ritme necessari perquè les converses s’agilitzin. I va posar com a exemple l’estructura que haurà de tenir el govern, tant pel que fa a la distribució d’àrees o conselleries com a quina formació les ocupa. Segons va explicar Artadi, el dia 16 d’abril van instar la delegació republicana que els fes una proposta en aquest sentit i no serà fins avui que aquesta qüestió es discutirà en una cimera que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, mantindrà amb Pere Aragonès a la presó de Lledoners. Per Artadi, aquesta només “serà una reunió més” de les previstes, en què ells sols aniran a escoltar el plantejament dels republicans, que després serà avaluat pels òrgans corresponents de JxCat.
Entretant, el vicesecretari de comunicació i membre de l’equip negociador d’ERC, Sergi Sabrià, mantenia ahir “l’objectiu”, que assegura que veu factible, de tancar un pacte abans de l’1 de maig, és a dir, aquesta mateixa setmana. “Estem en condicions d’avançar cap a l’acord; per nosaltres no cal esperar més”, resumia. Tal com havia fet la vigília el presidenciable Aragonès, Sabrià assegurava que la prioritat d’ERC és un govern de coalició, si bé advocava per explorar “altres vies” si no és possible, per assegurar que hi hagi un executiu independentista, però en tot cas ja reconeixia que no es plantegen anar a buscar el suport de ningú més. “Qualsevol opció requeriria vots de Junts”, concloïa, tot i que ja matisava que el suposat ultimàtum hagi de significar que més enllà d’aquesta data ja descartin un govern de coalició. “Si continuem encallats, serà moment de parlar d’altres opcions, però estaríem disposats a governar amb Junts en qualsevol moment i en qualsevol tempo, també, si calgués, més endavant”, reconeixia.
Tal com va fer Artadi, Sabrià va negar que la trobada prevista a Lledoners entre Aragonès i Sànchez, en què miraran que pugui ser present també el president d’ERC, Oriol Junqueras, sigui més important o decisiva que la resta que s’estan fent, tot i que és la primera en què el presidenciable –que s’ha ocupat personalment de la proposta de govern que presentarà– s’involucra directament en la negociació, per bé que, això sí, ha anat mantenint contactes amb el mateix Sànchez, l’expresident Puigdemont i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. “És una més, hi ha moltes reunions cada dia”, relativitzava Sabrià, que valorava, però, que “Junts hi està posant moltes expectatives, i això és bon senyal; significaria que estan en condicions d’avançar”.
Sabrià resumia que proposaran a Junts una estructura de govern “que no creixi”, però amb un format diferent, que garanteixi conselleries “molt menys estanques” i un treball “molt més transversal”. “És imprescindible obrir aquesta part; o ens hi posem o no podrem complir el calendari”, assenyalava Sabrià, que valorava que s’ha “avançat molt” en l’àmbit de la coordinació. Això sí, admetia que queden altres “serrells”, perquè la resta de carpetes tampoc estan tancades, si bé hi ha grups de treball en l’àmbit del pla de govern que ja s’estan reunint des de fa dies per avançar en paral·lel. Un darrer punt pendent de resoldre és en el vessant estratègic, que segons ell s’ha d’acabar de coordinar amb les entitats per bastir una estratègia. “I ningú ha d’entendre que serà un govern tutelat per res que no sigui el Parlament ni el poble de Catalunya”, insistia, en al·lusió al paper que ha de tenir el Consell per la República.