L’ONU demana al planeta que redueixi les emissions un 45% en 10 anys
La desacceleració econòmica per la pandèmia no atura l’escalfament global
António Guterres adverteix que el clima està canviant i no hi ha temps perdre
El món ha de reduir abans del 2030 almenys un 45% el nivell d’emissions que tenia el 2010.
Així ho ha advertit aquest dilluns el secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, en la presentació de l’informe sobre l’evolució del canvi climàtic el 2020, un any en què la pandèmia no va frenat l’escalfament global.
“L’estudi demostra que no hi ha temps que perdre: El clima està canviant i els impactes ja són massa perjudicials per a les persones i el planeta”, ha alertat Guterres. El secretari general de l’ONU ha demanat als Estats que es comprometin a a aconseguir emissions netes de valor zero abans de mitjan segle.
El secretari general ha fet aquestes crides de cara a la cimera sobre el Clima que se celebrarà virtualment aquesta setmana, sota els auspicis dels Estats Units d’Amèrica (EUA), amb la intenció de preparar plans més ambiciosos de reducció d’emissions en la 26a cimera climàtica que se celebrarà al novembre a Glasgow (Escòcia).
L’Informe sobre l’Estat Global del Clima 2020 presentat avui per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i amb col·laboració d’altres organismes internacionals ha confirmat les dades anticipades al desembre, segons les quals l’any passat va ser un dels tres més càlids dels que es té registre, al costat de 2016 i 2019.
La temperatura mitjana mundial el 2020 va ser aproximadament 1,2 graus centígrads superior als nivells preindustrials (1850-1900), i això malgrat que l’any passat es va produir el fenomen de La Niña, que acostuma a contribuir a un refredament de les temperatures.
Els sis anys anteriors, del 2015 al 2020, han estat a més els més calorosos que es tenen dades, i la desacceleració econòmica relacionada amb la pandèmia “no ha aconseguit frenar els motors del canvi climàtic ni el seu cada vegada major impacte”, ha subratllat l’OMM.
A més, la pandèmia de Covid-19 ha provocat restriccions del transport i pertorbacions en el sector agrícola que han exacerbat els efectes dels desastres meteorològics, a més d’incrementar els nivells d’inseguretat alimentària i endarrerir el lliurament d’assistència humanitària.
La desacceleració econòmica sí que ha reduït temporalment les noves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, però això no ha tingut un impacte tangible en la concentració atmosfèrica de diòxid de carboni, un dels principals causants de l’escalfament global.
Segons l’OMM, la concentració de CO2 en l’atmosfera ja supera les 410 parts per milió, la qual cosa suposa un augment del 0,53% respecte dels mesuraments publicats fa un any, i es tem un augment de fins al 0,9% el 2021.