JxCat redobla els contactes per a un acord a tres bandes que encara es veu remot
Tot i que la negociació formal continua estancada, els partits fan gestos per mirar de desencallar-la
ERC informarà les bases de l’evolució del procés
La consecució d’un acord entre els partits independentistes que desemboqui en un pacte de govern s’ha convertit en una mena de partida de pòquer a tres, en què cada adversari mesura els seus moviments al mil·límetre mentre uns i altres no deixen de mirar-se de reüll. Des d’un punt de vista formal, o escènic, les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP estan en punt mort. Ara bé, a la pràctica no hi ha deixat d’haver intercanvi de propostes per mirar d’avançar en aquells aspectes que, a priori, són venuts com a més espinosos, com ara l’estratègia que seguirà el nou executiu en la seva relació amb l’Estat, o quins mecanismes s’arbitraran per evitar disfuncions i intentar assolir un grau de cohesió interna en el govern que eviti tibantors com les viscudes durant la legislatura passada. La feina a fer encara és ingent, i no es preveu que una eventual entesa sigui ni de bon tros immediata. La cosa va per llarg.
En aquest escenari encara obert, JxCat ahir va voler enviar el missatge que la seva prioritat és un pacte, i no únicament desbloquejar la investidura de Pere Aragonès, i que intensificaran esforços. “Cal convergir en un acord entre tres formacions polítiques”, assenyalaven ahir fonts de la formació liderada per Carles Puigdemont, que hi afegien que per assolir aquest propòsit aquesta darrera setmana han intercanviat “més propostes amb ERC per a una entesa global de legislatura”. “Els contactes i els treballs interns no han cessat”, asseguren. Així mateix, des de Junts es recalcava que els pròxims dies continuaran “els treballs i les reunions” per tancar les converses “al més aviat possible”, tot i saber que, a banda de definir l’orientació política que ha de tenir la legislatura, també s’ha d’acabar de concretar l’estructura que tindrà el govern, amb les respectives responsabilitats que tocaran a cada partit. De fet, ERC va remarcar, també ahir, que encara és prematur, i molt, per poder parlar d’un acord, però va celebrar que des de Junts ara s’imprimeixi més ritme a les converses. Tot i això, també va lamentar la demora que ha presidit, fins ara, aquest estira-i-arronsa.
En espera, doncs, que les converses pugin una marxa més i arribin al punt culminant, ERC ha convocat, des d’ahir i fins al 21 d’abril, unes 9.700 persones a participar en les assemblees territorials del partit per explicar a la militància l’estat actual de les negociacions amb JxCat i la CUP. Els republicans també volen detallar tot el que s’ha fet des de les eleccions del 14-F i el contingut de l’acord subscrit amb els anticapitalistes. Les assemblees seran de forma telemàtica.
La Cambra prioritza una bona entesa a la pressa
La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, va treure ferro ahir a la dilació que està presidint el procés per formar govern ja que, segons el seu parer, això haurà estat profitós si en surt “un executiu cohesionat i no dos amb conselleries repartides”. “Ens agradaria que tot fos més ràpid –va afegir– perquè no tenir govern no ajuda en moments tan delicats com aquests, però prefereixo que s’allargui 15 dies més per tenir un govern fort, coherent i cohesionat.” Per Roca, no seria positiu que es tornessin a repetir dinàmiques com les que van dominar la legislatura passada, “quan semblava que hi havia dos executius en un...” “A nosaltres ens és igual quin partit estigui darrere de cada conselleria. Volem una Generalitat forta i cohesionada perquè el país ho necessita”, va reblar. D’altra banda, la presidenta de la Cambra va instar els partits independentistes que insisteixin més en la insuficiència de l’actual sistema de finançament autonòmic. “Com és que no es parla més i no està sobre la taula cada dia, sobretot en l’actual situació pandèmica?”, es va preguntar.