Medi ambient

DANI ABAD

ARQUITECTE I PORTAVEU DE LA PLATAFORMA “STOP AL MACROPARC EÒLIC MARÍ”

“Imagineu unes 80 torres Eiffel davant nostre”

La plataforma d’oposició al parc eòlic Tramuntana alerta del rebuig que està generant el projecte

“El que han pogut vendre de consens no és cert; no n’hi ha”, diu un dels portaveus

Prop d’una vintena d’entitats d’àmbit mediambiental i professionals del comerç, l’hostaleria i la restauració, així com de les activitats turística, pesquera i nàutica, parcs naturals i partits polítics s’han agrupat en la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí. L’ens, impulsat per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, aglutina agrupacions i ciutadans, des de Cadaqués fins a la Costa Brava Centre, que s’oposen al projecte del parc eòlic Tramuntana, que planteja la implantació de fins a 80 aerogeneradors d’uns 260 metres d’alçària a uns 14 km de la costa. La plataforma ha iniciat una recollida de firmes contra el parc Tramuntana i Dani Abad n’és un dels portaveus.

Des d’ecologistes fins a empresaris turístics, sectors que no acostumen a anar de bracet. No és contradictori?
És cert que hi ha gent i sectors diferents en la plataforma i això demostra precisament que és una gran preocupació compartida. Aquest macroparc eòlic afectaria activitats molt diverses, en l’àmbit ecològic, cultural, social, empresarial...
Els promotors parlen de buscar consens. No n’hi haurà?
Ells contracten gabinets de màrqueting. Necessiten el consens del territori i parlen amb els diversos sectors; nosaltres també ho hem fet, i tothom amb qui hem pogut confrontar la informació (ajuntaments, parcs naturals, sector pesquer i turístic, tècnics especialitzats i ciutadania en general) s’hi oposa frontalment o ho veu amb total preocupació. El que han pogut vendre de consens no és cert; no n’hi ha. La gent s’hi oposarà fermament.
Vindran menys turistes si es fa el parc eòlic?
Un dels màxims actius del turisme aquí és el paisatge, el nostre patrimoni immaterial de la Mediterrània, la badia de Roses, reconeguda com una de les més belles del món. Aquest entorn natural que ens ha costat molt de preservar, tant a la ciutadania com a les administracions, és únic i quedaria molt afectat. Per a les activitats turístiques com les nàutiques, els càmpings, hotels i restaurants, es perdrien també aquests valors.
Els arguments de possibles beneficis no convencen ningú?
Argumenten que es crearan 6.000 llocs de treball, però no seran aquí, sinó per a indústries molt especialitzades que es portaran; tot això no impactaria al territori. El que sí que impactarà és la connexió d’aquesta macroinstal·lació a la xarxa, travessant tota la badia, els aiguamolls i l’Empordà amb una nova MAT fins a Santa Llogaia. I aquest impacte en les activitats turístiques i pesqueres sí que provocarà pèrdues de llocs de treball.
Si no es posen aerogeneradors al mar haurà de ser a l’Albera?
El que diem és que no hi hagi aquesta proliferació de projectes eòlics sense cap ordenació. Demanem, com han fet Figueres i Roses, que es pensin nous models de generació energètica descentralitzats i participatius. I, abans de malmetre el territori, que es faci fotovoltaic a les àrees ja edificades. No estem en contra de les renovables, demanem que es faci de manera sostenible i amb seny.
Hi ha qui argumenta que a la demarcació no hi ha cap aerogenerador, mentre que a Tarragona ja n’hi ha molts i en volen afegir. Cal repartir-ho?
Hem parlat amb els companys que lluiten contra les eòliques a les Terres de l’Ebre. Els hem preguntat això i ells diuen: “El que no vulguis per a tu, no ho vulguis per a ningú.” Ens han explicat les afectacions: el soroll immens d’aquests ventiladors; a la nit, oblida’t de veure el cel fosc, perquè és tot ple de llums. I ells tenen aerogeneradors de 150 m d’alçària; els d’aquí serien de 260 m... És brutal.
El vostre manifest diu que perdríem l’horitzó.
Les Medes les veiem perfectament i fan 70 m d’alçària. Com volen que no es vegin uns aerogeneradors de 260 m? Hem d’imaginar 80 torres Eiffel il·luminades. On queda l’horitzó? De Cadaqués fins a Begur desapareixeria l’horitzó.
Si es redefineix el projecte a la baixa, es negociarà?
No volem que s’hi posi res. També ens preocupa que això només sigui viable amb subvencions europees, diners de tots; i si no és viable sense diner públic, quan les instal·lacions envelleixin, ens quedarem amb un macrocementiri industrial aquí al davant. Un desastre.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.