El Suprem tomba els recursos de Lafarge i ratifica les sentències del TSJC que anul·len la llicència de la cimentera
L’Ajuntament de Montcada i Reixac exigeix a la Generalitat el tancament “immediat” de l’activitat
El Tribunal Suprem ha tombat els darrers recursos presentats per Lafarge i la Generalitat de Catalunya contra les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·laven les autoritzacions ambientals concedides en els darrers anys pel Govern a la cimentera de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). “L’empresa no té autorització per funcionar ni l’ha tingut mai”, ha sentenciat Albert Calduch, l’advocat de l’Associació de Veïns de Can Sant Joan, que porten anys de litigi amb l’empresa. L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, exigeix ara a la Generalitat que actuï de manera “urgent” per donar compliment a la resolució judicial i ordeni el tancament “immediat” de l’activitat.
Amb les resolucions del Suprem es dona plena validesa a l’anul·lació de la llicència mediambiental que el Departament de Territori i Sostenibilitat va concedir a la cimentera l’any 2015 i que va renovar el 2018. Aquestes autorització es van basar en un estudi d’impacte ambiental de l’any 2008 que no es correspon amb la normativa actual.
“L’empresa no s’ha adequat a la normativa ni ara, ni abans, ni en cap de les tramitacions que s’han fet des de 2008”, explica l’alcalde del moviment veïnal. Tot i la sentència, veïns i Ajuntaments temen que la Generalitat pugui ara “inventar” alguna solució “enginyosa” per esquivar la sentència i mantenir l’activitat.
És per això que el govern municipal de Montcada i Reixac exigeix que la sentència s’apliqui de manera immediata i es procedeixi al tancament de la planta. El consistori assegura que la Generalitat és “l’únic responsable de la situació d’inseguretat jurídica” creada a l’entorn de l’empresa per haver concedit autoritzacions ambientals de manera errònia.
L’alcaldessa, Laura Campos, també demana una sortida digna al mig centenar de treballadors que hi ha actualment a la planta vallesana i que es pugui impulsar un procés de reindustrialització de Lafarge amb un projecte que no sigui “nociu” per a la salut dels ciutadans de Montcada i el seu entorn més proper.