Albert Batet (JxCat)
“Li proposem que renunciï a la segona votació d’investidura fins que no hi hagi un acord”
Totes les victòries duen el segell de l’exili, per això defensem una bifurcació
El ‘pressing’ Junts no funciona. Crec que hem d’agafar una mica de consciència
Junts continua apostant-ho tot a una carta, a un acord per a tota la legislatura amb ERC que inclogui també un pacte pel pressupost i evitar d’aquesta manera que el govern de “coalició” no esdevingui un govern de “col·lisió”, tal com va assenyalar ahir el president del grup parlamentari, Albert Batet.
Tanmateix, ahir es va confirmar que l’acord continua lluny i Junts va demanar més temps per negociar proposant al candidat republicà que no es presenti a la segona votació que s’ha de celebrar al cap de dos dies. “Molt possiblement, d’avui a dimarts no hi haurà temps d’arribar a un bon acord”, li etzibava Batet. Junts vol deixar poc marge a la improvisació en un futur govern amb els republicans després del resultat de la passada legislatura i de les discrepàncies greus entre els dos socis de govern.
ERC també era partidària de fer un acord de legislatura i de pressupost, però les negociacions amb Junts han confirmat la complexitat i han fet aflorar alguns temes polèmics, com ara el paper del Consell per la República, que Junts enarbora amb la presidència del president a l’exili, Carles Puigdemont, i una direcció col·legiada amb partits, entitats i persones individuals. Es tractaria de configurar un “estat major” que defineixi el full de ruta cap a la independència. ERC i la CUP, però, se’n malfien i són partidaris que les decisions es prenguin al govern de la Generalitat. En canvi, ahir Batet recordava que “totes les victòries que hem aconseguit els últims tres anys duen el segell de l’exili. A Europa és on trobem empara judicial, on guanyem legitimitat i on obtenim reconeixement internacional”. És per aquest motiu que Junts són partidaris del que anomenen “una bifurcació”, que des del Consell, asseguren, “es derroti i s’esquivi la repressió espanyola”. “Sense estabilitat no hi haurà governabilitat. I sense governabilitat no avançarem. Ha de ser un pacte que permeti la concreció”, reiterava Batet.
El president del grup de Junts va citar, com a recordatori per evitar els mateixos errors, algunes de les principals polèmiques amb ERC durant la legislatura passada, com ara la no investidura del president Puigdemont, la falta de resposta unitària a la repressió, en rebuig a la sentència contra els presos polítics, amb tota la contestació social que hi havia al carrer, o la inhabilitació del president Torra. “Per això, allarguem la mà i volem un bon acord. Perquè hem après la lliçó”, insistia Batet. Sobre la taula de negociacions també hi ha el referèndum d’autodeterminació que Junts defensa únicament si és pactat amb l’Estat espanyol, tot i el seu escepticisme, però que es nega a fer de manera unilateral per evitar deslegitimar l’1-O. “Seria incomprensible que ara una part de l’independentisme invalidés i deslegitimés políticament el referèndum de l’1 d’Octubre. Aquí nosaltres no hi serem”, advertia Batet.
Ja en el torn de rèplica, Batet també retreia al candidat d’ERC, Pere Aragonès, que pactes i arribés a un acord amb la CUP abans de fer-ho amb el grup majoritari. “Parla de govern de coalició però és estrany que primer pacti un programa de govern amb un soci que teòricament ha de ser un soci parlamentari i que no ho faci amb el soci que ha de ser al govern”, i li recriminava per acabar de rematar: “Nosaltres tenim 32 diputats, vostès en tenen 33, i també demanem una mica de respecte, respecte als ciutadans que ens han votat a nosaltres”, etzibava Batet a Aragonès.
“El pressing Junts no funciona. Crec que hem d’agafar una mica de consciència”, advertia Batet a ERC per tornar a obrir un període llarg de negociacions que Junts per Catalunya fixava en dies o setmanes. I mantenia el torcebraç amb ERC.