Junts posposa la investidura
Aragonès no serà avui president perquè Junts no veu acord per a un govern estable
La militància de la CUP avala votar el candidat d’ERC, demana a Junts responsabilitat per iniciar un nou cicle polític i avisa que no acceptarà rebaixes del seu pacte amb els republicans
Junts diu que no hi ha acord per implementar el mandat del 14-F
Pere Aragonès no serà investit president de la Generalitat avui. Tot i els nou vots favorables anunciats al matí per la CUP, l’actual vicepresident en funcions no en fa prou perquè Junts decidia a la tarda, en executiva, que avui s’abstindrà. No veu encara un “acord de legislatura que garanteixi un govern estable”. Junts no revelava quins són els punts de desacord, i en un comunicat molt breu es limitava a constatar que falta aquest acord per “sortir de la crisi social i econòmica” i per implementar “el mandat de les eleccions del 14-F”, que no precisa quin és, més enllà de subratllar que “l’independentisme va superar per primer cop en la història el 52% dels vots”. Junts tampoc no avança què votarà en el segon debat que la presidenta del Parlament podria convocar per a dimarts vinent.
Davant d’aquesta presa de posició previsible de Junts, la CUP anunciava al matí l’aval de la seva militància a la investidura d’Aragonès, defensava l’acord de mínims amb ERC que suposa per a ells iniciar un nou cicle, i demanava a Junts un gest de responsabilitat per donar el tret de sortida a una legislatura que ha de prioritzar drets socials i autodeterminació. “No és cap xec en blanc, però tampoc ens podem permetre rebaixar el punt de partida. Avui, ara, Junts té la responsabilitat de sumar-se a aquest acord”, defensava la diputada de la CUP Eulàlia Reguant.
De fet, la CUP demana a Junts que no acabi rebaixant el preacord amb ERC perquè això obligaria els anticapitalistes a replantejar-se el seu paper: “No entendríem que Junts no comparteixi que aquest país necessita, per exemple, una banca pública com a eina estratègica”.
Poble Lliure, formació integrada a la CUP, publicava un comunicat a la tarda en què aposta directament per integrar-se al futur govern d’ERC i Junts però advertint que la prioritat de la legislatura és “el diàleg en clau estratègica amb el conjunt de forces republicanes”, una crida a l’acord amb Junts però que també es pot interpretar com un gest per a l’entesa amb En Comú Podem –la possible entrada en el govern, havia aclarit al matí el grup parlamentari, és un debat que haurà de fer la militància com a segon pas.
Sí per 60 a 40
Les bases de la CUP han donat un suport majoritari al preacord amb ERC (564 vots afirmatius) si bé l’oposició a aquest no ha estat menyspreable (367 no), al voltant d’un 60 a 40 en termes percentuals. Per això ahir el grup parlamentari va presentar el suport de les seves bases a la investidura d’Aragonès com un acte de responsabilitat. L’acord és insuficient, però els nou diputats de la CUP no tenen prou pes per imposar el seu programa als 65 diputats d’ERC i Junts, venia a dir ahir Eulàlia Reguant en la roda de premsa per presentar el resultat de la votació i en què va voler comparèixer tot el grup en ple per reforçar el missatge.
“El preacord amb ERC no té la profunditat que el país necessita”, advertia Reguant, però la CUP entén que, després del 14-F, hi ha “condicions òptimes” per a un canvi de cicle amb l’objectiu de garantir drets socials, civils i polítics. Reguant deixava clar que l’entesa amb els republicans no és un acord de govern sinó un “acord de mínims” al qual la formació es pot agafar per donar el tret de sortida a la legislatura i no bloquejar-la, però va advertir a ERC i Junts que el seu objectiu és empènyer la majoria parlamentària cap a “escenaris de xoc” democràtic amb l’Estat per desplegar drets socials i polítics “que xoquen amb el marc constitucional i amb els interessos de les elits”.
De fet, la CUP inclou En Comú Podem en aquestes “majories catalanes” a favor de la renda bàsica, el dret a l’habitatge o l’autodeterminació, i ahir Reguant els instava a posar-se al costat d’aquesta majoria per no ser “la crossa del règim i la comparsa del partit socialista”. És amb aquest raonament que la CUP avisava ahir que no entendria que Junts quedés fora d’aquest consens majoritari de país. De fet, el grup parlamentari entén que, de la votació de les bases, es desprèn la insatisfacció amb alguns punts del preacord, que han quedat “fluixos en clau programàtica i de govern”, afirmava Reguant, i afegia que la CUP empenyerà el govern durant el mandat “per fer un viratge clar cap a l’esquerra”.
La formació anticapitalista advertia que està disposada a fer marxa enrere si no es compleix el contingut de l’acord i ERC i Junts tornen a entrar en la dinàmica “partidista, electoralista, paralitzadora de la darrera legislatura”. D’aquí que el preacord inclogui una moció de confiança al govern a mitja legislatura per examinar el grau de compliment, però també l’objectiu del final de legislatura, que vol que sigui de nou la “confrontació” amb l’Estat –la CUP planteja els primers dos anys de mandat com un període d’“acumulació de forces” per afrontar en els últims dos anys l’escenari de “confrontació democràtica”, que vol dir exercir el dret d’autodeterminació –recordem que el preacord amb ERC diu que, preferentment, en forma de referèndum–. Respecte a la taula de diàleg d’ERC amb el govern espanyol, la CUP aclareix que no li donen suport perquè no creuen que doni resultats, sinó que, simplement, es comprometen en el preacord a no utilitzar aquest factor “per anar contra el govern català”.
Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ja assumia a Catalunya Ràdio que avui es frustraria la investidura, i demanava als partits “explicar on es troba cada actor polític, que cada grup expliqui la seva situació i assumeixi la responsabilitat del seu vot”.
En una declaració que es pot interpretar dirigida a Junts, Rovira entén que fins ara s’han donat poques explicacions de les converses i és hora que cadascú ho faci. La dirigent d’ERC també es resigna amb un “haurem de seguir negociant” a la possibilitat que Junts tampoc investeixi Aragonès dimarts i comenci el compte enrere de dos mesos per continuar buscant l’acord. Rovira admetia entre línies que ERC encara no ha negociat amb Junts les prioritats d’abordar la crisi sanitària i social, i admetia que el paper del Consell per la República és un dels obstacles.
Rovira admet que cal arribar a un acord amb Puigdemont sobre el seu paper, però reclama reconstruir “un lideratge col·lectiu perquè el moviment és divers”. La portaveu republicana Marta Vilalta no veu cap punt “insalvable” per arribar a un acord, però no aclaria què passarà si Junts exigeix un acord que xoqui amb allò pactat amb la CUP.