Política

Sànchez situa l’acord d’aquí a dies o setmanes

Junts accepta la taula de diàleg amb el govern espanyol, però demana mecanismes perquè no esdevingui “eterna”

Reivindica el Consell per la República que lidera Puigdemont com un òrgan de debat i decisió per afrontar l’embat democràtic amb l’Estat

Avisa que no hi ha govern fort sense Junts

Sànchez es fa seves les paraules de Junqueras per demostrar entesa

“Estem convençuts que d’aquí a uns dies o unes setmanes podrem dir que sí a un govern fort i estable.” Junts no té pressa. El secretari general, Jordi Sànchez, va ser l’encarregat ahir al vespre de marcar la posició del grup després que en les darreres hores la formació quedés despenjada de l’acord signat entre ERC i la CUP. Un acord amb un fort accent social que intensifica la pressió cap al partit de Carles Puigdemont. “De manera mal intencionada, alguns s’entesten a fer creure que a Junts ni ens preocupen les necessitats i les urgències socials i econòmiques del país ni tenim respostes per afrontar-les”, lamentava Sànchez.

Però ahir Sànchez va sortir a l’escenari per reivindicar el paper de la formació i assenyalar la idea que sense els tres grups independentistes no hi haurà un govern “ni fort ni estable”. I, a més a més, la classe política no haurà estat fidel al resultat del 14-F. “Que ningú s’equivoqui: Junts no especularà, ni jugarà al càlcul de noves eleccions, ni proposarà un candidat ni condicionarà qui ha de ser el candidat d’ERC”, aclaria Sànchez. “Això no vol dir, però, que l’acord no sigui encara possible”, hi afegia.

En l’aspecte més social, Junts va presentar la seva carta de compromisos amb un increment del pressupost en educació fins al 6% del PIB, l’enfortiment del paper de les entitats que es dediquen al tercer sector, la regulació del mercat de lloguer de l’habitatge, i la millora de la situació del personal sanitari. Sànchez també va reivindicar que al seu partit li pertocaria gestionar els fons europeus Next Generation, una parcel·la que ERC també vol –a partir d’un comissionat en què situa l’economista i regidor republicà a Barcelona Miquel Puig–. Finalment, Junts també vol liderar els departaments socials com ara Salut, al capdavant del qual ja va situar en plena campanya electoral el doctor Josep Maria Argimon.

Junts no té pressa

Paral·lelament a aquesta carta de presentació, Junts donava un cop de puny sobre la taula anunciant que els terminis legals que marca aquesta primera fase de la legislatura, amb la mirada posada en la data de divendres, no són cap obstacle per a la formació que ell lidera, ja que l’objectiu és recuperar la confiança i establir un bon pacte, la qual cosa podria requerir més temps. Recordem que la llei de presidència obliga a fixar un ple d’investidura al cap de deu dies de la constitució de la cambra, un termini que acaba divendres. Si no hi hagués cap candidat investit, s’obriria una nova fase de dos mesos per trobar més suports.

Sens dubte, però, aquesta alternativa, tot i que és defensada per la voluntat de trobar un bon acord a tres bandes, podria ser rebutjada per un electorat independentista que, per primera vegada, ha aconseguit superar la barrera del 50% dels vots en unes eleccions. Per tant, la pressió s’accentua, i més encara en un escenari de pandèmia.

Amb unes relacions força deteriorades entre Junts i ERC, Sànchez va voler bastir ponts d’entesa per retornar la confiança i va allargar la mà als republicans amb el compromís de “lleialtat”. Ho va fer en relació amb la taula de diàleg que els republicans defensen amb el govern espanyol per aconseguir un referèndum pactat. Una via que Junts també comparteix, sempre que no es tracti d’una via “eterna”. Per això, la formació proposa “establir criteris per avaluar la possibilitat d’avenços i que es puguin materialitzar”. “Hem de poder seguir dia a dia el resultat d’aquest diàleg”, assenyalava Sànchez, i recordava que, si bé la seva desconfiança és gran envers la resposta que hi pugui donar el govern espanyol, no ho és més que l’expressada per dirigents republicans com Oriol Junqueras i Marta Rovira. De fet, Sànchez va fer lectura del llibre Tornarem a vèncer, escrit a quatre mans pels dos dirigents d’ERC.

A més de parlar de la taula de diàleg com un dels elements que Junts voldria modificar amb la incorporació de detectors de credibilitat i progrés, Sànchez també es va referir a un altre àmbit que genera discrepàncies entre Junts i ERC: el Consell per la República. Per Junts, aquest òrgan ha de ser l’encarregat de “debatre i preparar” el país en cas que un no de l’Estat espanyol al referèndum legitimi la via unilateral i “l’embat democràtic”. Per això, Junts considera “imprescindible” l’impuls d’una direcció política compartida per generar consensos entre els principals actors independentistes i definir estratègies a seguir en tots els àmbits d’actuació. Cal recordar que, a hores d’ara, Puigdemont lidera el Consell per la República amb una estructura massa relacionada amb Junts i que ha estat precisament font de conflictes entre les tres formacions independentistes.

Després d’exposar el front social que defensa Junts, així com el paper que al seu parer hauria de tenir la taula de diàleg i també el Consell per la República, Sànchez remarcava que “no hi ha res que impedeixi un acord de legislatura en els propers dies o setmanes”. Per fer-ho possible, el secretari de Junts reclamava “voluntat política i generositat al conjunt de l’independentisme”.

En l’acte celebrat a la sala de conferències de l’ONCE a Barcelona, hi era present a primera fila la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el president en funcions i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la portaveu del grup, Marta Vilalta. També hi van assistir Eulàlia Reguant (CUP), Marcel Mauri (Òmnium) i Elisenda Paluzie (ANC). El republicà ja va ser present en la conferència política que la setmana passada va celebrar la CUP per exposar el seu full de ruta i les propostes per al pacte que, de moment, s’ha acabat rubricant només amb ERC. De fet, Junts ha estat l’últim a exposar de manera pública l’estat de la situació.

“Estem treballant des del 14-F perquè els propers quatre anys siguin l’oportunitat que els ciutadans ens van oferir el 14-F i per tal que aquesta legislatura sigui un punt d’inflexió cap a la independència i ens permeti tenir un govern fort i estable”, assenyalava com a cloenda el secretari general de Junts. De moment, les converses i les negociacions hauran de continuar dos dies més per tal d’unificar estratègies i retornar la confiança entre les dues principals formacions.

LES FRASES

Que ningú s’equivoqui: Junts no especularà, ni jugarà al càlcul de noves eleccions ni proposarà candidat
És imprescindible l’impuls d’una direcció política compartida per generar consens i definir l’estratègia a seguir arreu
Serem lleials, sincerament lleials, i ho serem malgrat que no som ingenus, com tampoc ho són Junqueras i Rovira
Només formarem part d’una majoria estable i d’un govern si superem les desconfiances
Jordi Sànchez
Secretari general de junts

Aragonès confia a tancar-ho aviat

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va assegurar ahir que e ls equips negociadors de les formacions polítiques implicades en la governabilitat “estan treballant de manera molt intensa” en el context de les converses per l’acord d’investidura. “Necessitem posar-nos a treballar com més aviat millor amb totes les funcions a ple rendiment perquè els reptes de país són extraordinaris”, va afirmar ahir en acabar la roda de premsa sobre vacunació. Tant confia que les converses arribin a bon port que el vicepresident es va acomiadar preventivament de la resta del govern en la reunió del consell executiu d’ahir. La portaveu Meritxell Budó va explicar que Aragonès havia fet diverses reflexions finals sobre la repressió, la gestió de la pandèmia i sobre la legislatura.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.