Política

Iglesias baixa a l’estació d’Ayuso

El líder de Podem deixa la vicepresidència després de catorze mesos per ser el rival autonòmic de la líder madrilenya del PP

“Espanya me’n deu una”, avisa ella

Sánchez li agraeix els serveis i beneeix els canvis

La coincidència del dia dels idus de març, el 15-M, i una classe política espanyola temptada d’imitar a la vida real les sèries de ficció que devora al saló de casa –com ara la francesa Baron Noir– van confluir ahir per servir un nou gir dramàtic a un guió que ja no té amo i que salta de sorpresa en sorpresa com si tot fos un macguffin. L’aleteig del vacunagate de Múrcia que va conduir a una moció de censura del PSOE i Ciutadans –avortada per trànsfugues– i a un avançament de les eleccions autonòmiques a Madrid al 4 de maig ha acabat amb el vicepresident segon, Pablo Iglesias, baixant del vagó del Consell de Ministres a l’estació madrilenya de Sol per enfrontar-se a Isabel Díaz Ayuso. Després de només catorze mesos en el primer govern espanyol de coalició des de la Segona República, Iglesias posa tot en risc abandonant la plaça per rescatar Podem de la irrellevància madrilenya –tot sondeig és funest a favor de Més País, la marca d’Íñigo Errejón– i s’ofereix per unir l’espai a l’esquerra del PSOE i alhora entronitza Yolanda Díaz com la seva successora. La notícia va agafar Pedro Sánchez a Montauban (França), des d’on li va dir adeu esportivament “agraint-li l’aportació” i beneint l’ascens de Díaz a vicepresidenta.

La moció de censura a Múrcia es debatrà a partir de demà –Fernando López Miras (PP) retindrà la presidència gràcies a tres trànsfugues de Cs captats pel PP– i la campanya de Madrid no arrencarà fins al 18 d’abril, però Iglesias va triar el dia d’ahir per sacsejar de nou un tauler ja agitat i per sumar una peça més a un efecte dòmino que sembla no tenir fi en la política espanyola. “Si els inscrits volen, em presentaré a les eleccions del 4 de maig a Madrid. Un militant ha de ser on és més útil en cada moment”, va anunciar Iglesias a través d’un vídeo donant per fet que les primàries faran realitat el seu desig. I es va fixar la fita que a Madrid, feu del PP des del 1995, no hi governi Ayuso ara amb l’extrema dreta de Vox a bord amb conselleries.

Iglesias dicta els canvis

La sorpresa va ser total, fins i tot per al president espanyol, que admetia des de França “haver parlat” per telèfon amb Iglesias durant el matí poc abans de l’anunci. La majoria dels ministres, però, ho van saber per la premsa. El més controvertit és que l’encara vicepresident va dictar els canvis en públic a Sánchez: vol la seva mà dreta i actual secretària d’estat, Ione Belarra, com a ministra, i vol que Díaz conservi Treball i rebi la vicepresidència segona, i Sánchez ho va beneir. “Li he desitjat sort, no tanta sort o una mica de menys sort que el candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, però li he desitjat sort i li he reconegut l’aportació en una cartera molt important com és la de Drets Socials i Agenda 2030”, va dedicar Sánchez al líder polític, del qual va dir el setembre del 2019 que amb ell al govern “no dormiria” i amb qui l’endemà de repetir eleccions va forjar l’entesa que viu ara tensions a l’alça.

“Espanya me’n deu una”

La més exultant és la seva futura rival. “Espanya me’n deu una, perquè hem tret Iglesias de La Moncloa! És una persona afí a independentistes, a l’entorn d’ETA. Creu en l’expropiació, en boicots i en atacs a l’hospital Isabel Zedal i és el primer que ha animat a cremar els carrers de Madrid”, va etzibar Ayuso. Si el seu lema era “socialisme o llibertat”, Ayuso ara el reescriu com a “comunisme o llibertat”.

En una Assemblea de Madrid on la majoria passa de 67 escons a 69 (sobre 136) per l’augment de població, Ayuso aspira a la fita de doblar els resultats des dels 30 escons obtinguts el maig del 2019 fins als 60 i de governar només amb Vox, sense la crossa de Cs i d’un vicepresident com Ignacio Aguado. El salt no vist a l’Estat seria que Vox assumís conselleries més enllà del suport que dona a Madrid i Andalusia. I Podem viu un estancament: els sondejos li donen un 5% dels vots i els mateixos set escons que té amb Isa Serra. El llindar per obtenir escó o quedar fora de la cambra és el 5%, i la incertesa era total. Cs, de fet, aspirar a l’extinció. Tot i que és Més Madrid (20 escons) –amb Mónica García, anestesiòloga, com a portaveu– qui ha alçat més la veu contra Ayuso, junt amb el socialista Ángel Gabilondo (37 escons), la marca d’Errejón veu com Iglesias vol liderar el reagrupament dels enemistats del 15-M. “A la dreta no se la frena amb partits de trànsfugues. Proposaré als companys de Més Madrid que, tot i seguir sent organitzacions i espais diferents, fem una candidatura única ”, va dir Iglesias. “Disposats a parlar de tot i, si és possible, sense gaire testosterona i sense imposicions”, va receptar García a Iglesias. En joc hi hauria unes primàries entre tots dos per veure qui és cap de llista. D’acord amb l’Estatut de Madrid, el 4 de maig no s’obre una legislatura de quatre anys: serà de dos anys per completar el període natural fins al maig del 2023, i aleshores hi haurà noves eleccions.

Díaz, vicepresidenta i successora

Si hi ha un acte íntim que un president no vol delegar mai i en el qual no vol aparèixer com a polític tutelat davant l’opinió pública és el dels seus nomenaments. Si bé a l’olla política madrilenya s’havia especulat molt amb el dia de la legislatura en què Pedro Sánchez destituiria Pablo Iglesias, ahir el vicepresident li va dictar en públic qui ha de ser la successora com a nova vicepresidenta segona de Drets Socials i Agenda 2030: la ministra de Treball, Yolanda Díaz. “En tinc la millor de les opinions”, beneïa Sánchez.

Díaz, política gallega de les files d’IU, va donar per fet el seu ascens a vicepresidenta al davant de Nadia Calviño a més de retenir Treball. “A la seva tasca, sempre del bracet del diàleg social, s’uneix ara el repte de la vicepresidència. Serà un honor seguir treballant en aquest govern i amb Sánchez”, va piular a Twitter.

Díaz no només superarà en galons Calviño, sinó que és l’aposta per rellevar Iglesias com a futura líder de Podem. “Yolanda Díaz podria ser la pròxima presidenta del govern espanyol”, avisa Iglesias.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.