Política

Meritxell Serret posa fi a un llarg exili de més de tres anys

L’exconsellera d’Agricultura queda lliure després de presentar-se al Suprem, on haurà de tornar per declarar el 8 d’abril

Elegida diputada, avui participarà en la constitució del nou Parlament

Ningú avisa quan se’n va a l’exili, i tampoc s’avisa quan es decideix posar fi a aquest allunyament forçat per tornar a casa. Va ser així, per sorpresa, com Meritxell Serret va decidir un dia de finals d’octubre de 2017 buscar refugi a Bèlgica i, també sense avisar, rebentant ahir tots els titulars de la premsa matutina, Serret ha decidit tornar a casa seva.

A quarts de set de la tarada, l’exconsellera d’Agricultura en el govern de Carles Puigdemont i fins aquesta setmana delegada de la Generalitat a Brussel·les tornava a trepitjar el seu municipi, Vallfogona de Balaguer, després d’un llarg periple que la va portar, primer, a Madrid. Aquest matí serà a Barcelona per participar en la constitució del nou Parlament, després de resultar elegida el passat 14 de febrer, i participar activament de la vida política del país perquè, segons va dir Serret, aquest és el motiu pel qual ha tornat a casa.

Acompanyada del seu advocat, Iñigo Iruin, Serret va comparèixer al matí a la seu del Tribunal Suprem, que manté la causa en contra seva per un delicte de desobediència. Allí un agent judicial li va comunicar que ha estat citada per declarar davant el jutge instructor, Pablo Llerena, el 8 d’abril, passada la Setmana Santa. Contra Serret hi ha l’acusació del delicte de desobediència, tot i que en un primer moment també va ser processada per malversació de fons públics. La desobediència porta aparellada una pena menor, de multa, sense ingrés a presó, com va passar per exemple amb els consellers Carles Mundó i Meritxell Borràs.

És per aquest motiu que el jutge Llarena no ha dictat cap mesura cautelar en contra de Serret, com ella mateixa es va encarregar de dir a la sortida del Tribunal Suprem, i per aquest motiu va poder emprendre camí en destinació al seu poble. De fet, des que el Suprem va emetre la sentència va afluixar el setge judicial sobre Serret i ja no la va incloure en la reactivació de les ordres europees de detenció que es van dictar el 4 de novembre de 2019.

La sorpresa del retorn a territori espanyol de l’exconsellera d’Agricultura va tenir com a torna l’elecció del seu advocat, el basc Íñigo Iruin, exsenador d’Herri Batasuna, i lletrat de prestigi en la defensa d’activistes. Tan bona consideració professional té Iruin que fonts del mateix Tribunal Suprem el van arribar a definir com un jurista “molt solvent”. La connexió del lletrat basc amb els independentistes catalans ve pel seu soci flamenc Paul Bekaert, que en el seu dia va assumir la defensa de Carles Puigdemont. Bekaert va aconseguir importants victòries a Bèlgica en la defensa d’etarres que no van ser extradits.

Serret es va trobar ahir amb el seu advocat a Madrid, però segons van explicar fonts d’Esquerra, citades per l’agència ACN, l’exconsellera hauria entrat a l’Estat dimecres a la nit pel País Basc i allà va passar aquell dia fins que ahir al matí va aparèixer a Madrid. Les mateixes fonts van criticar l’operació de retorn d’alt risc.

De molt menys risc va ser la càlida i molt emotiva rebuda que desenes de veïns de Vallfogona de Balaguer van donar a Maritxell Serret quan a les sis de la tarda va aparèixer caminant pel carrer Major al costat del vicepresident Pere Aragonès. Amb un somriure d’orella a orella, tapat per la mascareta, i aplaudint, Serret es va anar abraçant emotivament amb veïns i amics del poble, de l’institut, de l’ANC i del partit que la van anar a rebre.

Durant 15 llargs minuts va anar avançant pel carrer fins arribar davant el número 33, la casa on viu la seva família. Allí hi havia una important representació de membre d’ERC del govern i el president Roger Torrent. “És un dia molt feliç, tenia moltes ganes de tornar i abraçar la meva família”, va dir abans d’entrar a la casa enmig dels incessants aplaudiments.

LES FRASES

Vull defensar el projecte de república catalana i continuar impulsant solucions polítiques que posin fi a la repressió
És un dia molt feliç, tenia moltes ganes de tornar a casa i de poder abraçar la meva família
Meritxell Serret
Exconsellera d’agricultura

Bèlgica i Suïssa, el refugi de sis exiliats

El retorn de Meritxell Serret era conegut per molt poca gent. Fins i tot alguns exiliats, com el mateix Lluís Puig, van dir públicament que els havia agafat per sorpresa, tot i que des de fa temps l’exconsellera ho havia anat insinuant. Amb el seu retorn a l’exili queden sis polítics.

Carles Puigdemont

El 130è president de la Generalitat és el principal objecte de desig de la justícia espanyola. Refugiat a Bèlgica, ara haurà de fer front a la reactivació de l’ordre europea de detenció després de perdre la immunitat com eurodiputat.

Marta Rovira

La secretària general d’Esquerra Republicana va triar Suïssa com a destinació i allà ha mantingut l’activitat política com una de les líders del seu partit.

Lluís Puig

L’exconseller de Cultura és, de tots els exiliats, el que es troba en una situació més avantatjada després que la justícia belga va decidir rebutjar l’ordre d’extradició dictada per Espanya.

Clara Ponsatí

L’exconsellera d’Educació exerceix ara d’eurodiputada i per això ha traslladat la seva residència d’Escòcia a Bèlgica. També té pendent una ordre d’extradició.

Anna Gabriel

La cupaire té una situació similar a la de Meritxell Serret, amb càrrecs menors en contra seva, que no implicarien presó, i sense una ordre de detenció internacional. Tot i això continua exiliada a Suïssa.

Toni Comín

Al costat de Puigdemont, l’exconseller de Salut fa d’eurodiputat i el seu cas també tornarà a ser revisat ara per la justícia belga.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.