Passaport Covid per als xinesos
La Xina esdevé el primer país a emetre el certificat per a viatges internacionals, a través d’una aplicació mòbil
L’0MS s’hi mostra contrària, atès que no tothom té accés a la vacuna i fomenta les desigualtats
La Xina ha esdevingut el primer país del món a emetre certificats de Covid-19 per als seus ciutadans, que reflectiran si una persona ha estat vacunada o bé ha donat negatiu en coronavirus, segons va informar ahir l’agència oficial Xinhua. Aquest certificat digital, que actualment no és obligatori però que podria ser-ho en un futur pròxim, ja es troba disponible exclusivament per als ciutadans xinesos. A través d’un programa dins del servei de missatgeria i de la xarxa social xinesa WeChat, es pot descarregar gratuïtament mitjançant les plataformes de descàrregues de continguts del país. Tot i aquest anunci, les autoritats xineses no van voler enumerar quins altres països o territoris acceptaran aquest nou certificat digital o si hi ha cap negociació per a la seva implantació amb altres governs.
A través d’aquesta aplicació, els ciutadans xinesos que viatgin a l’estranger podran demostrar a l’estranger els seus certificats de vacunació. També els resultats de les proves d’àcid nucleic i d’anticossos, així com tenir accés a tots els certificats de vacunació de l’usuari. Els usuaris tan sols han d’indicar quin país tenen pensat visitar o de quin tornen, encara que el programa –anomenat “codi de salut contra l’epidèmia, versió internacional”– per ara no permet de veure els resultats de la vacunació. El certificat també es pot imprimir en paper i té com objectiu, a mitjà termini, poder “ajudar a promoure la recuperació econòmica mundial i facilitar els viatges transfronterers”, segons va subratllar un portaveu governamental.
Semàfors de colors
Aquest passaport de salut dissenyat per Pequín inclou un codi QR (quick response, en anglès, codi de resposta ràpida) que permetrà a les autoritats sanitàries de cada país d’obtenir informació sobre la salut de cada viatger xinès que desitgi anar a un país estranger, segons la mateixa agència estatal.
Aquest codi QR és pràcticament idèntic al que va imposar el govern xinès a l’inici de la pandèmia i que permetia de verificar la temperatura i la condició dels ciutadans abans o després de sortir de casa mitjançant un sistema similar als semàfors: verd, groc o vermell. Si bé aquesta eina va ser molt pràctica alhora de poder fer front a la malaltia rastrejant contactes pròxims i d’actuar contra possibles nous brots, diverses organitzacions de defensa dels drets humans van advertir que els codis també podrien usar-se per al control de la població mitjançant “una supervisió i exclusió política més àmplies”.
Actualment, el gegant asiàtic manté pràcticament tancades les seves fronteres, en aquesta situació des del 28 de març de l’any passat. Fins i tot per a una gran part dels estrangers que disposen de permís de residència. Les persones que arriben a la Xina s’han de sotmetre a estrictes controls de prevenció contra el virus. En primer lloc, un test de coronavirus al país d’origen abans d’agafar un avió i un test anal a l’arribada al país. Posteriorment, un altre test després d’haver de passar una quarantena de 14 dies en un hotel, que ha de pagar-se cada viatger de la seva pròpia butxaca. Totes les persones que entren al país han d’acatar aquestes mesures abans d’incorporar-se a la seva vida normal.
Sense prou vacunes
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va oposar-se fermament a la imposició de certificats de vacunacions als ciutadans perquè considera que podrien agreujar encara més les desigualtats. El cap d’emergències de l’OMS, Michael Ryan, va assenyalar que encara no hi ha vacunes contra el coronavirus per a tothom, de manera que permetre de viatjar només a aquells que s’hagin vacunat generarà una situació global de desigualtat no desitjable. “Si es prenen decisions sobre què poden fer les persones que estan vacunades i les que no, es pot empitjorar la desigualtat social existent, atès que l’accés a les vacunes és desigual i no tothom hi té accés”, va reblar. L’OMS assenyala que encara es desconeix quant dura la immunitat de les nombroses vacunes de la Covid-19 amb llicència, perquè encara se n’està recollint dades.
LES XIFRES
Israel també implanta el codi QR
A més de la Xina, un dels països amb més població inoculada amb la doble vacuna és Israel , i també exigeix un certificat de vacunació. Conegut com el passaport verd, va ser posat a disposició dels ciutadans el 21 de febrer, després d’un mes de confinament. Les persones vacunades o que ja han passat la malaltia han de mostrar aquest codi QR de salut si, per exemple, volen accedir a instal·lacions com ara restaurants, gimnasos i teatres. Les dades del codi QR no inclouen cap fotografia, però sí el número d’identificació nacional de la persona de la qual es verifica l’estat de salut, de manera que els ciutadans poden demostrar que el número d’identificació coincideix amb la targeta de la vacuna.
Tot i això, aquest certificat digital ha estat fortament qüestionat per experts en seguretat i privacitat perquè l’aplicació utilitza una biblioteca d’encriptació no actualitzada i que podria ser vulnerable als atacs informàtics.